Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

Posledice Mesijevog ostanka - pojačanja, stanje u kasi, odnos sa upravom i navijačima

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.09.20. | 09:56

Argentinac pokrenuo lančanu reakciju

Najveća i najluđa transfer sapuna ovog leta završila se neslavno, ali očekivano. Posle mnogo drame Lionel Mesi je ipak odlučio da ostane, iako je po sopstvenom priznanju odlazak iz Barselone najavljivao cele prethodne sezone. Ikona Barselone ostaje (bar) još godinu dana u Kataloniji, a sada to treba da saopšti još u lice verovatno najvećem neprijatelju u ovom trenutku – Đosep Mariji Bartomeuu.

Dan posle, rekli bi mnogi, istorijske odluke da ipak povuče zahtev za raskid saradnje, nekako po inerciji pokrenuto je pitanje posledica Mesiijevog ostanka na stadionu Kamp Nou. Od finansijskih, preko kadrovskih, do emotivnih.

Izabrane vesti

Iz ugla čiste ekonomije, Barselonina kasa će zbog Mesija po isteku poslednje godine aktuelnog ugovora biti olakšana za minimum 100.000.000 evra. Mogli ste na stranicama portala MOZZART Sport da pročitate najvažnije detalje Mesijevog ugovora i da je samo osnovica plate, onaj bruto deo 71.053.846 evra, a da će samo na ime jednokratnog bonusa dobiti neverovatnih 63.500.000 evra! A tu nismo uračunali bonuse za osvojenu Primeru, Ligu šampiona, Zlatnu loptu...

U vreme teške ekonomske krize i pandemije virusa korona koja nikako da splasne, to je ogroman udarac za Barsinu kasu i isti će se značajno odraziti i na klupsku moć na tržištu. Spekulacije o pojačanjima poput Lautara Martineza, Žoržinja Vajnalduma i Memfisa Depaja sada gube moć, iako su dvojica holandskih reprezentativaca na pragu postizanja totalnog dogovora oko selidbe na Kamp Nou. U novonastaloj situaciji odgovorni u Barseloni praktično su primorani da zavuku ruke duboko, duboko u svoje džepove i pronađu alternativne izvore novca kako bi i ispunili želje novom treneru Ronaldu Kumanu. A, o njima se pisalo i pričalo poslednjih dana i sedmica naveliko...

Mesi ostaje, ali je bez pardona poslao otrovne strelice prema kompletnom rukovodstvu, pogotovo prema prvom čoveku kluba rečima da “Barselona nema projekat“ i da “uprava žonglira i samo krpi rupe“. Argentinac će biti najjača opozicija trenutnoj vladajućoj garnituri, jer ne želi apsolutno ništa da ima sa njima. Eksperti u Španiji procenjuju da će situacija biti krajnje nategnuta između svlačionice i uprave, bar do marta za kada su zakazani izbori za predsednika i na kojim će Bartomeu postati bivši.

Neće Mesijev ostanak uticati samo na finansije i odnos sa upravom, već i na percepciju navijača. Naime, u španskim fudbalskim krugovima uveliko se priča o tome da su poslednji događaji u klubu podelili navijače na one koji bezuslovno stoje uz Mesija i one koji su protivnici ideje da Barsa bude talac jednog igrača i da je možda najbolje za sve bilo da Argentinac ode, uprkos svemu. Ne bi bilo nikakvo čudo ako bismo tokom sezone videli talase nezadovoljstva ako Mesi odigra loš meč ili ne postigne gol, što je dosad bilo nezamislivo.

Lionel Mesi je definitivno pokrenuo lančanu reakciju, a sada ostaje da vidimo šta će ostati posle svega...



tagovi

Lionel MesiLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara