(©Starsport)
(©Starsport)

Poslednja evropska karta i sedam klubova u pet bodova razmaka

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.02.24. | 09:30

Novi Pazar i Vojvodina najveća razočaranja prolećnog starta

Daleko je kraj sezone, no čini se da su tri evropske karte već sada podeljene. Partizan, Crvena zvezda i TSC su toliko odmakli od konkurencije da bi samo neki epski raspad mogao da bilo kojeg od njih ugrozi na tri čelne pozicije Mozzart Bet Superlige.

Onda na red dolazi Čukarički. Ima, doduše, samo tri boda više od narednog na tabeli, međutim, Brđani su dosta stabilizovali igru otkako više ne igraju u Evropi, imaju dobar tim i bilo bi veliko iznenađenje da ostanu bez nove ulaznice za Evropu. No, daleko od toga da je to nemoguće.

Izabrane vesti

A, onda ide cela plejada klubova koji sanjaju, što javno, što u sebi poluglasno, da dograbe poziciju broj pet, onu poslednju kartu koja vodi u UEFA takmičenje. Naredne jeseni biće to ujedno i jedini srpski predstavnik na startu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Na današnji dan, nakon nepotpunog 22. kola šampionata, sedam klubova je u rasponu od samo pet bodova, od petog do 11. mesta! A, kako se kreću rezultati makar u ove tri prolećne runde, teško je prognozirati ko je najbliži da tamo nakon 37. kola proslavi izlazak u Evropu. Ništa manje neće biti zanimljivo videti i ko će pre toga overiti skok u plej-of zonu, jer od ovih 11, tri će morati da se zadovolje plej-autom.

U ovom momentu na mestu broj pet je Radnički iz Kragujevca, koji igra najbolji fudbal u poslednjih 30 godina otkako je na klupu seo Feđa Dudić. Ekipa iz Šumadije je spojila atraktivno i korisno i doslovno melje protivnike na terenu. Minulog vikenda u Ivanjici, gde je Partizan na jedvite jade slavio 1:0, Radnički je pregazio Javor sa tri razlike (3:0), uz dve stative. Iako po imenima nisu jači od ostalih kandidata za mesto broj pet, Kragujevčani su napravili tim i igru koji su magnet za oči, igraju maksimalno ofanzivno, ređaju šanse, sipaju golove i – pobeđuju. A, u tri naredna kola čekaju ih dueli sa ekipama sa dna: IMT, Radnik, pa Železničar. Šanse da se pobednički niz produži. Možda čak i pojuri Čukarički na mestu broj četiri.

Dva najveća razočaranja prolećnog starta su Novi Pazar i Vojvodina. Klubovi koji su, svojevoljno ili silom prilika, promenili trenere u zimskoj pauzi. I deluje, barem za sada, da nisu valjano odabrali. Plavi sa obale Jošanice su u tri kola osvojili tek jedan bod, dok su Lale sa „Karađorđa“ uzele dva. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da vrlo brzo rukovodstva ova dva kluba posegnu za novim „šok efektima“ u vidu promene trenera, jer sa ovim igrama i rezultatima neće se moći do Evrope.

Na tabeli slede Mladost i Voždovac, koji će se danas sudariti u Lučanima (16.30) u poslednjoj utakmici 22. kola. Tim Tomislava Sivića, koji je uzeo četiri boda sa dva prolećna gostovanja ima priliku da se pobedom izjednači sa Kragujevčanima, odnosno da pogura ispod sebe Pazarce i Vojvodinu i dolije im još malo soli na ranu. Ogromno iskustvo ima ekipa Mladosti akumulirano u nogama startne postave i nekolicine rezervista, koji svakako znaju kako se dolazi do Evrope. Nikako ih ne bi trebalo potceniti...

Voždovac osetno oslabljen je dočekao proleće i ako se tokom jeseni verovali da bi mogao da se bori za prvi plasman u UEFA takmičenja, sada to već deluje mnogo manje verovatno. Mada, Zmajevi su godinama unazad ekipa čije je rezultate najteže predvideti u ligi.

Do juče u Kruševcu nisu razmišljali o petom mestu i Evropi, više im je u glavi bila borba za opstanak. Ali, nakon sedam osvojenih bodova od devet mogućih u tri prolećne runde, Čarapani su došli na četiri boda od pozicije broj pet.

Na koncu, nade može da ima i Spartak, koji ima pet bodova manje od Kragujevčana, mada su Subotičani osetno slabiji ušli u nastavak šampionata, bez štopera Tanasijevića i ofanzivca Bijelovića, te je pitanje koliko je realno da se umešaju u borbu čak i za plej-of. Raspored ih ne miluje, jer posle gostovanja na Voždovcu sledećeg vikenda čeka ih pakao: zaredom Novi Pazar,  Čukarički, TSC, pa Partizan.

Naredne jeseni Srbija će imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jednog u borbi za Ligu konferencije. A, onda godinu dana kasnije sledi potop, što je nama naša borba dala iz minule jeseni...

MOZZART BET SUPERLIGA, 22. KOLO

Petak:

IMT - Radnički Niš 0:3 (0:1)

/Ilić 44, Smajlagić 46, Vukić 71/

Subota:

Radnik Surdulica - Partizan 1:2 (0:0)

/Šovšić 90+4 penal - Marković 70, Baždar 90+2/

Crvena zvezda - Čukarički 3:0 (2:0)

/Kanga 8 pen, Endijaj 37, Bukari 75 pen/

Železničar - TSC 2:3 (0:2)

/St. Jovanović 61, Kahvić 90 - Ćirković 4, 59, Pejić 19/

Nedelja:

Javor - Radnički 1923 0:3 (0:3)

/Vidosavljević 37, Bevis 45+1, 45+3/

Napredak - Novi Pazar 3:1 (3:1)

/Mršić 17, Majdevac 35p, Bastajić 39 - Ljajić 45+4p/

Vojvodina - Spartak 0:0

Ponedeljak:

16.30: (2,40) Mladost Lučani (3,35) Voždovac (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Mozzart Bet SuperligaČukaričkiRadnički KragujevacFK Novi PazarFK Vojvodinafk voždovacMladost LučaniSpartakNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara