Vlahović (Grafika, Mozzart Sport)
Vlahović (Grafika, Mozzart Sport)

Prandelijev poklon Piksiju: Vlahović po modelu Mutua, Đilardina i Jovetića

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.03.21. | 09:43

Srpski napadač pod komandnom palicom čuvenog Italijana za nekoliko meseci stigao od igrača za pozajmicu do jednog od najboljih špiceva na Apeninima

Letnja pauza, prekraćena i deformisana pandemijom virusa korona, pred Dušana Vlahovića donela je težak izbor. Mladi napadač našao se pred raskrsnicom koja je u velikoj meri odlučivala dalji tok karijere. Sugestije da ode na pozajmicu, kao i interesovanje klubova iz Italije, ali i drugih delova Evrope, nametnuli su na pleća 20-godišnjeg golgetera breme pod kojim bi poklekli iskusniji igrači, međutim Vlahović je uhvativši se u koštac sa izazovom potvrdio da je satkan od čvršćeg materijala u odnosu na prosek.

Ne želevši da se olako prepusti i krene linijom manjeg otpora, svestan kvaliteta, ali i marljivosti koja ga krasi od pionirskih dana, srpski napadač ostao je u Firenci sa namerom da se bori za minute, ne sluteći da je pred njim put do klupske istorije i udarnih stubaca sportske štampe u Italiji.

Izabrane vesti

Od odluke da ostane u ljubičastom dresu, do magičnog poluvremena protiv Beneventa koje će ostati deo arhiva, Vlahoviću su se karte otvarale kako je mogao da poželi, ali daleko od toga da bilo šta od svega što je ostvario od septembra prethodne godine može da se pripiše sreći. Vredan rad i trud stigli su na naplatu.

Prekretnicu za mladog napadača predstavljala je novembarska promena na klupi Viole i dolazak Ćezarea Prandelija na čelo stručnog štaba. Iskusni strateg koji je tokom bogatog trenerskog staža već ostavio zapažen trag u karijerama golgetera poput Adrijana Mutua, Alberta Đilardina, Luke Tonija, Đampaola Pacinija i Adrijana, od prvog dana na novoj funkciji ukazao je poverenje Vlahoviću. Po modelu koji je primenio i prilikom fudbalskog razvoja Stevana Jovetića, još jednog bisera Partizana koji je do očiju šire javnosti stigao u dresu Fiorentine, Prandeli je počeo da gradi novu "devetku". Izbor mladog Srbina za prvog špica nije doveo u pitanje ni niz od četiri utakmice u kojima je Fiorentina osvojila ukupno samo bod, što je uticalo čak i da klub dođe na korak od zone ispadanja.

Upravo tada, u prelomnom trenucima jesenje borbe, Vlahović je počeo da pokazuje zahvalnost za ukazanu šansu. Na krilima iskusnog fudbalskog lisca Frenka Fiberija koji je neretko uspevao da odvuče igrača više u defanzivi rivala, a potom Srbina posluži loptom na tacni, krenuo je Vlahovićev rafal. Golovima protiv Sasuola i Verone doneo je po bod na dva vezana susreta u Firenci što se ispostavilo kao uvertira u briljantan susret u Torinu gde je vodećim pogotkom trasirao put do pobede nad Juventusom (3:0).

Već tada je mogao da se pretpostavi smer u kojem bi aktuelna sezona trebalo da ode kada je u pitanju napadač ponikao u Partizanovoj školi. Na decembarske partije nadovezao se zapažen učinak u januaru protiv Lacija i Kaljarija, a kontinuitet je održao pogocima protiv Sampdorije i Specije prethodnog meseca. Eksplodirao je na gostovanju Beneventu.

Golobradi golgeter izgledao je apsolutno nezadrživo na terenu, na leđima nosio i po dvojicu čuvara dok se probijao ka golu Montipa, istovremeno pleneći lakoćom pokreta. Prvi pogodak, u osmom minutu doneo je dvocifreni broj golova na Vlahovićevom kontu ove sezone, svrstavši ga u društvo najsjajnijih vršnjaka (deset ili više golova u ligi petice od igrača rođenih nakon 1. januara 2000. godine postigli su još damo Haland, Ken i Guiri), ali je i najavio nastavak serije u vidu drugog gola i čaroliju iz sudijske nadoknade kojom je upotpunio briljantno poluvreme i upisao se u klupsku istoriju.

Posebnu pažnju u igri srpskog reprezentativca privukla je fizička dominacija savršeno usklađena sa motorikom što i ne čudi ukoliko se uzme u obzir da je Vlahović jedan od igrača koji predstavljaju sinonim za profesionalizam. Njegovu predanost radu i treningu neretko su i ranije isticali mnogi treneri i saigrači, a stepen zalaganja centarfora naglasio je i Prandeli posle subotnje pobede.

"Vlahović? Zasluga je isključivo njegova. Tenira odlučno i sluša svaki savet. To su osobine koje ili imate ili ih ne možete izmisliti. Neophodno je da pronađe mir, ali i da se ne opusti, od sada će to biti još teže za njega, jer će očekivanja biti veća i moraće da se ponavlja, biće mu potrebna ravnoteža", rekao je Italijan.

U dresu reprezentacije (©Starsport)U dresu reprezentacije (©Starsport)

Eksplozija koju je doživeo Vlahović, osim što je potvrdila da u Firenci nadolazi golgeter potencijala da vrlo brzo dostigne najsjajnije svetske domete i nasledi napadače koji trenutno vladaju fudbalom, mogla bi da predstavlja i rešenje novog selektora Srbije za probleme u špicu Orlova.

U periodu kada Luka Jović i Aleksandar Mitrović pokušavaju da se vrate na golgeterski put, novom selektoru Draganu Stojkoviću se iz vedra neba ukazala opcija u vidu Dušana Vlahovića, te bi ovosezonski hit Fiorentine lako mogao da postane i udarna igla Orlova u susretima na putu do Svetskog prvenstva protiv Republike Irske (24. marta), Portugala (27. marta) i Azerbejdžana (30. marta). Sve što je potrebno je da neko zameni Riberija i nastavi da služi gladnog golgetera, a s obzirom na to da Filip Kostić, Dušan Tadić i Filip Mladenović briljiraju na klupskom nivou, situacija pred martovske izazove zaista uliva optimizam.


tagovi

Dušan VlahovićDragan Stojković PiksiĆezare Prandeli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara