undefined
undefined

Praška škola: Režiser Saša Zdjelar, glavni glumac Rikardo Gomeš! Partizanovo ostvarenje kandidat za Oskara

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.02.22. | 20:37

Crno-beli još jednom dobili Čehe (2:1) i obezbedili plasman u osminu finala Lige konferencije, najbolji strelac tima propušta prvi meč zbog isključenja

Ogoman uticaj na srpsko kulturno stvaralaštvo imaju Goran Marković, njegov imenjak Paskaljević, Srđan Karanović, Saša Petrović, Emir Kusturica, Rajko Grlić i Lordan Zafranović. Predstavnici tzv. Praške škole kreirali su desetine filmova za pamćenje, moguće inspirisali crno-bele da započeto u glavnom gradu Češke dovrše pred frenetičnom publikom u Beogradu i podnesu kandidaturu za Oskara kad bi se najpopularnija nagrada u svetu kinematografije prenela na fudbal. S početka 2022. Partizan deluje kao da se vremenskom mašinom vratio u proleće 1966, kad je na istom mestu isprašio Spartu.

Remasterizovano izdanje iz četvrtfinala Kupa šampiona iznedrilo je nove junake. Ulogu režisera preuzeo je Saša Zdjelar, status glavog glumca Rikardo Gomeš, a publika ustala sa sedišta i u zanosu ispratila lidera Superlige u osmini finala Lige konferencije – posle 1:0 na Letni u Humskoj – 2:1.

Izabrane vesti

Na plakatu koji će u petak od 13 časova krasiti sedište UEFA u Nionu pisaće da je naredna projekcija u bioskopu na Topčiderskom brdu zakazana za 10. mart. Za uživanje u onome čemu se malo ko nadao letos kad je Aleksandar Stanojević vršio kasting za ovu sezonu.

Bila je to utakmica za gušt posmatrača. I dokaz koliko je Partizan raznovrstan. Izleteo je na teren kao da je lansiran iz katapulta i maltene do kraja prvog dela prvog poluvremena rešio pitanje plasmana u narednu rundu. Najpre se Saša Zdjelar, eventualno pod uticajem reči Alberta Nađa („voleo bih da ima brži pas unapred“) transformisao u kreativca, podsetio na sjajnu asistenciju prošle sedmice, omogućio Rikardu Gomešu da savlada Dominika Holeca i pokaže koliko je opasan po zemlji. Makar jednako kad napadne iz vazduha. Tamo gde su gosti ranjivi. Centaršut Miloša Jojića, sjajna kretnja afričkog napadača, udarac glavom o zemlju, posledično 26. gol ove sezone.

Domaćinu je tako omogućeno da gazduje terenom, goste jeubio u pojam, a Rikardu omogućio da prestigne Mustafu Hasanagića i Lamina Dijaru na večnoj listi Partizanovih golgetera u UEFA takmičenjima. Jedina je nevolja za povratnika iz arapskog sveta i Aleksandra Stanojevića što Gomeš neće moći da igra naredni susret nokaut faze, jer je malo naivno, a malo i prestrogo, isključen zbog dva žuta kartona u ranim fazama oba poluvremena.

Srećom po crno-bele da su dotad osigurali prolaz. U najboljoj partiji ove i jednoj od najkvalitetnijih poslednjih sezona, ličili su na bundesligaški tim koji ritmom, visokim presingom i preciznom realizacijom lomi otpor rivala, ujedno maskira njegove vrline i ogoljuje mane. Delovao je poput mašine za mlevenje mesa i u večeri koja će se dugo pamtiti, samleo tim Pavela Vrbe, vrativši dug treneru Sparte za eliminaciju iz vremena kad je pre četiri godine predvodio Plzenj.

Sat vremena je trajala dominacija Partizana. Oličena u dopadljivom fudbalu, agresivnom pristipu, mogla se primetiti i po velikim šansama Kvinsija Meniga i Lazara Markovića, poništenom golu Slobodana Uroševića (zbog ofsajda Igora Vujačića) i činjenici da Aleksandar Popović maltene nije imao posla dok Sparta nije stekla brojčanu prednost.

Imali su Česi nekoliko zanimljivih napada posle prestrogog isključenja Rikarda, stiskali, tražili način da se vrate u meč... Uspeli su da postignu počasni pogodak pet minuta pre kraja (konačno da vidimo nešto od tog supertalentovanog Hložeka), ali ne i da ozbiljno ugroze trijumf crno-belih.

Praška škola!

I što bi reditelji napisali prilikom odjavne špice: Nastaviće se...

PARTIZAN – SPARTA 2:1 (prvi meč 0:1)

/Rikardo 7 i 25 - Hložek 85/

Stadion: Partizan.

Gledalaca: 16.000.

Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska)

PARTIZAN (4-2-3-1): Popović – Miletić, Vujačić, Saničanin, Urošević – Zdjelar, Jojić (od 78. Terzić) – Marković (od 60. Jović), Natho (od 60. Jevtović), Menig (od 78. Holender) – Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević.

SPARTA (4-2-3-1): Holec – Vajsner, Panak, Vitik, Hancko – Saček, Krejči – Haraslin (od 70. Vrabec), Hložek, Pešek (od 46. Minčev) – Čvančara (od 62. Krejči). Trener: Pavel Vrba.


tagovi

Liga konferencijeSparta Prag

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara