Detalj sa prošlog derbija na Ajbroksu (©Reuters)
Detalj sa prošlog derbija na Ajbroksu (©Reuters)

Predigra Old Firma: Seltikovi navijači zalepili kapije na Ajbroksu da Rendžersovi ne mogu da uđu

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.04.22. | 12:03

Najveći derbi škotskog fudbala igra se u nedelju od 13 časova

Rivalitet između navijača Glazgov Rendžersa i Seltika opšte je poznat. Kada god se ta dva tima sastanu, Glazgov je pod opsadnim stanjem. Sve dobija još veću dimenziju kada je značaj utakmice veliki kao što je danas, pošto bi Old Firm koji počinje od 13 časova mogao da direktno odluči novog šampiona.

Navijači Seltika su pomerili granice sa smicalicama. Tokom noći su se prikrali Ajbroksu, na kojem se igra meč 32. kola prvenstva Škotske i pur penom probali da „zaključaju“ deo stadiona na kojem će biti smešteni domaći navijači.

Izabrane vesti

Kako pišu tamošnji mediji, oko 02.30 tokom noći je manja grupa Seltikovih fanova zalepili kapije na ulazima na tribine. Policija je brzo reagovala, pronašla i uhapsila trojicu vandala, uzrasta 18, 22 i 25 godina.

Ajbroks je vandalizovan tokom noći. Grupa je koristila penu i lepak na kapijama oko stadiona, pre nego što je zaustavljena uz pomoć obezbeđenja i policije. Ozbiljnost štete koje su naneli u ovom momentu nije poznata“, navodi se u saopštenju Rendžersovih navijača.

Ne igra se danas beznačajna utakmica, već jedna od odlučujućih utakmica po pitanju titule. Posle ovog ima još jedno kolo ligaškog dela, a potom se igra pet kola u plej-ofu. Seltik ima tri poena prednosti uoči Old Firma i preti da sruši Policajcima najbolju sezonu u poslednjih 10 godina.

13.00: (2,65) Glazgov Rendžers (3,20) Seltik (2,75)

Period od 2012. do 2021. upisan je crnim slovima u istoriju Rendžersa. Gigant sa Ajbroksa prošao je kroz bankrot, izbacivanje u četvrti rang takmičenja i mukotrpnu konsolidaciju tokom koje su njegovi navijači bili nemi svedoci dominacije najvećeg rivala, da ne kažemo smrtnog neprijatelja Seltika koja je krunisana sa devet uzastopnih titula u škotskoj Premijer ligi i po pet FA i Liga kupova. Stvari su se preokrenule tek lani, kada su Policajci pod menadžerskom paskom Stivena Džerarda uspeli da prekinu dominaciju Kelta i to na maestralan način, prigrabivši šampionski pehar bez poraza.

Tekuća sezona krenula je u istom ritmu, ali kada je legendarni kapiten Liverpula u novembru prihvatio ponudu Aston Vile kolo sreće počelo je da se okreće, pa su zeleno-beli dva i po meseca kasnije pretekli komšije. Uvod u preokret bio je 324. Old Firm u kojem su izabranici Australijanca Angelosa Postekoglua za 44 minuta triput “spakovali” loptu iza leđa Alana Makgregora i posle dve i po godine dobili veliki derbi u prvenstvu, shvativši da mogu da se nose sa braniocem titule.

Džerardov naslednik Đovani van Bronkhorst u međuvremenu je konsolidovao ekipu i doveo je do četvrtfinala Lige Evrope (nažalost, preko Crvene zvezde), a to takmičenje je dodatno opterećenje za Policajce. Zato, reprezentativna pauza Holanđaninu je došla kao poručena.

Sada su i jedni i drugi „napunili baterije”, s tim da će ih Seltik verovatno trošiti na pojačanu defanzivu i kontranapade pošto mu odgovara i remi, za razliku od domaćina, koji će morati više da rizikuju, ali neće da jurnu “grlom u jagode”.

U plej-ofu ćemo još jednom da gledamo Old Firm, on će da bude poseban spektakl. Ako Seltik ostane prvi, biće domaćin, a zada će da bude zanimljivo videti odgovor Rendžersovih navijača.

Inače, glazgovski velikani će ukrstiti rogove i u polufinalu Kupa Škotske. Dakle, čeka nas jedno vrelo fudbalsko proleće u Škotskoj.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ŠKOTSKA 1 – 32. KOLO

Subota

Sent Džonston – Livingston 1:0 (1:0)

Ros Kaunti – Harts 1:1 (1:1)

Madervel – Sent Miren 4:2 (3:2)

Hibernijan – Dandi Junajted 1:1 (1:1)

Dandi – Aberdin 2:2 (0:1)

Nedelja

13.00: (2,65) Glazgov Rendžers (3,20) Seltik (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Škotska 1Glazgov RendžersSeltik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara