Stiven Džerard (©Reuters)
Stiven Džerard (©Reuters)

PRELAZZI: Nije ovo tvoja titula, Stivene

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.05.22. | 07:00

Dovoljno si ih vodio za Liverpul, dovoljno si znoja, krvi, limfe i suza, njih najviše, ispustio po tom crvenom dresu, i nije fer tražiti od tebe da sada kada si, makar formalno, neko drugi, biješ tuđe bitke, ma koliko se činilo da su tvoje

Više sam otvorenih pisama – a to je pismo koje gotovo nikada, pardon apsolutno nikada, ne čita onaj kome je namenjeno, jer bi to bila negacija njegove “otvorenosti” – napisao njemu nego što sam poslao u pravom životu.

Neka su ostarila dobro, pa ih se još volim setiti, izvadim ih ponekad iz virtuelne škrinje kao ljubavnici iz prošlog veka što su razmenjivali naparfemisane pergamente; neka druga su požutela i porumenela od sramote.

Izabrane vesti

Ali i to biva sa pismima, i možda se zato nikada ne treba vraćati na ono što je rečeno.

U kojoj će kategoriji završiti ovo?

Eh, da smo vidoviti, pa da znamo vrpce koje će boje biti oklembešene o onaj poželjni trofej, ne bismo samo bili bogati zbog zarade na kladionici, nego bi nam i život bio veseliji, bez nervoze i iskidanih živaca...

Ali možda, na kraju krajeva, nije ni bitno.

Jer možda ni ova utakmica nije toliko bitna.

O, dobro, stilska figura, pobogu, naravno da je poslednje kolo Premijer lige, u kojem se o tituli odlučuje, baš bitno – mada će svako ko voli fudbal pogledivati čitavog dana i prema Italiji, osluškujući hoće li tamo jedna romantična, jedna neobična, jedna neočekivana priča biti ovenčana lovorom – ali za njega, za istoriju, za ono što je bilo i ono što će možda biti, ovo nije najveća priča koja će moći da bude ispričana.

Naravno da je bilo onih koji su još u novembru, kada je Stiven Džerard sišao sa severa i preuzeo Aston Vilu, sabrali dva i šest da dobiju broj njegovog crvenog dresa, pa rekli, ohoho, vidi ti ovo, pazi raspored, gle poslednje kolo, zamislite, samo zamislite da se titula rešava u poslednjem kolu i da Sitiju treba pobeda protiv Vile i da onda Stiven Džerard... 

Da onda Stiven Džerard... Šta?

Taj bi tok misli i tok zamišljenih događaja onda neizostavno uključivao i sve one pehare koje je Džerard podigao za Liverpul, ali mnogo više onaj jedan koji nije podigao.

Klizanje, klizanje, klizanje, Džerardovo klizanje protiv Čelsija, Džerardove suze, Džerardovo tužno “We go again” samo da bi upravo on, ima li kosmičke ruke u tome, upravo on pogrešio i poklizao se, da, klizanje, sećate li se gde ste bili kada se Džerard poklizao?, naravno da se sećate. 

KO OSVAJA TITULU U PREMIJER LIGI?

Svi su pričali toliko o klizanju da je ono počelo da živi neki svoj život, to nije samo klizanje, to je onaj leptir koji zamahne krilima i negde bude tornado, klizanje je dovelo i do Jirgena Klopa, možda je klizanje dovelo i do Pepa Gvardiole, počelo je da prekriva sve ono drugo što je uradio, i onda se vratilo – a morao je da zna da će se vratiti, što ga duže eskivira – da ga udari u pleksus i zavrti mu glavu baš u poslednjem kolu.

Otvorena pisma služe da onaj koji ih piše olakša sebi dušu ili ispadne pametan; ovo neće doći do Džerarda, niti bi ikada stiglo na red, ali možda i on, nadajmo se, zarad njegove mentalne stabilnosti i zarad izbegavanja još jedne traume, ovog puta na Etihadu, možda i on razmišlja ovako kao autor:

Nije ovo tvoja borba, Stivene. Dovoljno si ih vodio za Liverpul, dovoljno si znoja, krvi, limfe i suza, njih najviše, ispustio po tom crvenom dresu, i nije fer tražiti od tebe da sada kada si, makar formalno, neko drugi, biješ tuđe bitke, ma koliko se činilo da su tvoje.

Nisu, i nikada neće biti, sve i da se desi ono što se desiti – racionalno posmatrano – ne može.

Nije ovo tvoja bajka, Stivene. Bila je to ona kada si se poklizao, jer one ponajbolje bajke, kojih se sećamo i posle detinjstva, zanavek imaju tužne svršetke. Šta tužne, tragične.

To je bio tvoj usud, to je bila tvoja sudbina, tvoj krst da ga nosiš i da te po tome pamte; a ti koji te samo po tome i pamte, oni ionako, ne sekiraj se, ne pamte ništa.

To je bio kraj nečega, a početak nečega drugog.

17.00 (1,15) Liverpul (7,75) Vulverhempton (18,00)

Nije ovo tvoja titula, ni da je pokloniš Liverpulu ni da je osvojiš za Liverpul; i onoliko koliko treba da prenebregneš i ućutkaš zle jezike, toliko treba da se kloniš i onih naoko dobronamernih, koji ti žele najbolje, pa misle da će ono klizanje da bude poništeno, ili popravljeno, ili ispravljeno, ili preboljeno, time što će sutra neka tamo Aston Vila – “uz dužno poštovanje” i tako to – zaustaviti najjači sastav Premijer lige, možda i Evrope.

Neće, jer ga ništa neće poništiti, i jer čak i da se čudo dogodi, to neće biti tvoja titula.

Dobro, pominjaće te neko vreme, bićeš u vestima duže nego što bi se desilo da je bilo ko drugi na klupi Aston Vile, biće ludilo na TikToku i Instagramu, ali i dalje neće to biti osećaj koji si želeo, onaj koji sanjaš odmalena.

Nije ovo tvoja priča, Stivene, izađi danas praćen zvižducima – eh, onoliko si ih se naslušao – i budi profesionalac, to je dovoljno; čak i kad ti se budu smejali s tribina ako Vila izgubi, i kreveljili se i kao fol klizali sa stolica.

A tvoja priča, ona koju sanjaš, baš kao što je sanja svako – ne mora taj svako da voli Liverpul, dovoljno je samo da ga ne mrzi – ona će morati da sačeka.

Možda se i to nekada dogodi, da kao menadžer Liverpula osvojiš titulu za Liverpul; možda neće nikad, i veće su šanse, praštaj što je sada i matematika protiv tebe, da se ne desi nego da se desi.

Ali ako bude, ili ako makar budeš blizu, na primer, štatijaznam, da bude neko poslednje kolo i da možeš da osvojiš titulu za Liverpul, ne preko tuđih leđa (pa bila to i leđa bivšeg evropskog prvaka, što je naslov kojim Siti još barem dvanaest meseci neće moći da se podiči), e, to će biti tvoja priča, tvoja bajka i tvoja titula.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

PREMIJER LIGA - POSLEDNJE 38. KOLO

Nedelja

17.00 (1,35) Arsenal (5,30) Everton (8,00)

17.00 (2,50) Bentford (3,40) Lids (2,75)

17.00 (2,50) Brajton (3,35) Vest Hem (2,80)

17.00 (2,15) Barnli (3,35) Njukasl (3,50)

17.00 (1,17) Čelsi (7,50) Votford (16,00)

17.00 (2,95) Kristal Palas (3,35) Mančester Junajted (2,40)

17.00 (1,92) Lester (3,60) Sautempton (3,90)

17.00 (1,15) Liverpul (7,75) Vulverhempton (18,00)

17.00 (1,20) Mančester Siti (6,75) Aston Vila (14,00)

17.00 (10,0) Norič (6,50) Totenhem (1,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Stiven DžerardPrelazziLiverpulMančester SitiPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara