Projekat o kom bruji Evropa - BeNe liga postaje realnost

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.03.21. | 21:02

Svi Belgijanci podigli ruku - ZA

Mesecima unazad određene fudbalske struje u Holandiji i Belgiji rade na tome da stvore jedinstvenu ligu pod nazivom BeNe liga, a sve s željom kako bi pojedini klubovi iz te nove lige postali zanimljivi organizatorima neke buduće Superlige o kojoj se sve glasnije govori.

Holanđani i Belgijanci očito znaju da ih stvaranjem tog takmičenja bogatih čeka totalna marginalizacija i žele da čitavu stvar preduprede. Tako je danas napravljen još jedan veliki korak ka realizaciji velikog plana. Belgijski mediji upravo prenose kako svi klubovi tamošnjeg elitnog ranga jednoglasno podržavaju stvaranje zajedničke lige. Organizovano je glasanje, a na glasanju svi predstavnici do jednog podigli su ruku za BeNe ligu.

Izabrane vesti

"Naša podrška je nedvosmilena - potrebno je da se realizaciji novog takmičenja pruži sva podrška. Naravno, taj proces mora ići pod ruku s osiguranjem ekonomske stabilnosti za sve ostale profesionalne klubove stvaranjem jednog nacionalnog respektabilnog takmičenja", navodi se u saopštenju profesionalnih klubova Belgije.

Holanđani još nisu izašli sa zajedničkom stavom, međutim kada je prošle godine naručeno veliko istraživanje Delojta o tome koliko bi novca moglo da donese to novo takmičenje, navedeno je da su isto od klubova iz Eredivizije naručili Ajaks, PSV, Fajenord, Vitese i AZ Alkmar. Logika kaže da su oni svakako već "u priči"...

I Holanđani i Belgijanci svesni su da prolaz u novu Superligu ne mogu da imaju kroz svoje šampionate. Prosto - nisu dovoljno atraktivni, nemaju dovoljno novca da naprave konkurentne timove. Upravo zato su i naručili to zanimljivo istraživanje - šta bi im, ili bolje reći koliko bi im donelo spajanje dve lige u jednu. I kompanija Delojt je izračunala: Liga koja idejno nosi radni naziv BeNe mogla bi da obezbedi na godišnjem nivou 400.000.000 evra samo od TV prava. Poređenja radi, Erdivizija i Pro liga trenutno klubovima dele 80.000.000 evra.

"Ne možemo da ignorišemo stvarnost. Pre ili kasnije biće stvorena ta Superliga, Bajern i Real igraće međusobno nedeljom ili subotom", kazao je nedavno u izjavi za Kiker direktor Briža Bart Verhage. "Neće oni imati interes da igraju sa nama".

Kao deo pomenutog istraživanja došlo se još do zaključka da bi BeNe liga mogla da ima status šeste lige Evrope. Jasno, ispred bi dalje ostali Španci, Englezi, Nemci, Francuzi i Italijani, dok bi novo takmičenje Belgijanaca i Holanđana u vrlo kratkom periodu - i s uplivom svežeg novca koji bi direktno uticao na zadržavanje najvećih talenata u ligi makar dve, tri godine - postalo daleko atraktivnije od svih ostalih.

Korona-kriza učinila je da proces u koji se ušlo prošle godine značajno uspori, ali s druge strane sada bi upravo problemi koje je pandemija izazvala - finansijski pre svih - mogli da utiču na ubrzanu realizaciju. Jedno je ipak sigurno - start tog novog takmičenja ne bi bio moguć pre leta 2025, kada Erediviziji i Pro ligi ističu sadašnji ugovori za TV prava sa emiterima.

Do tada je, razume se ostalo još mnogo toga da se reši. Da, Superliga svima visi nad glavom kao mač, međutim i dalje samo UEFA ima i nož i pogaču u rukama. Dakle, bez pristanka Evropske kuće fudbala ništa od posla. Za početak, glavešine iz Niona morale bi BeNe ligu da registruju kao nacionalno takmičenje, a onda i da zadovolje dve nacije s jednim takmičenjem kada je u pitanju raspodela viza za evrokupove. Holanđani i Belgijanci trenutno za Ligu šampiona i Ligu Evrope zajedno daju deset predstavnika. Dok novo takmičenje eventualno krene, punom parom igraće se i Konferencijska liga. S tim da BeNe neće moći da računa ni na približan broj od pomenutih deset za sva tri takmičenja.

U prevodu, biće mnogo teško zadovoljiti svačije apetite...

U jednoj od prvih faza istraživanja radna verzija kompozicije takmičenja bila je takva da bi Holanđani davali deset klubova, a Belgijanci osam. I to je sve što je "utvrđeno". I dalje su otvorena mnoga pitanja, poput onih kako bi se ulazilo u BeNe ligu, da li bi postajao drugi nivo takmičenja, kako bi se to zaista odrazilo na nacionalne lige, da li bi postojali nezamenjivi učesnici, s licencom, ili bi svi mogli da ispadnu? Naposletku tu i je i pitanje vlasništva, odnosno rukovođenja ligom...

Do realizacije ovog ambicioznog projekta put je dug. Ali ideja svakako nije nezanimljiva.

A za poštovanje je i to što Holanđani i Belgijanci misle na svoju budućnost. Ne žele da se predaju tek tako. Ne žele da ih bogati pojedu kao predjelo.

Makar će moći da kažu da nisu sedeli skrštenih ruku...


tagovi

EredivizijaŽupiler Pro liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara