Robert Levandovski i Stole Dimitrijevski (Foto: Reuters)
Robert Levandovski i Stole Dimitrijevski (Foto: Reuters)

Protiv Dimitrijevskog ne pomaže ni Levandovski, Makedonac opet začarao mrežu i zaustavio Barsu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.08.22. | 23:03

Katalonci otpočeli sezonu remijem sa timom koji ga je minule dva puta savladao, Dimitrijevski i treći put uzastopno ostao nesavladan protiv Ćavijeve čete

Potrošila je Barselona ovog leta 153.000.000 evra na pojačanja, potpisala pet novih igrača, između ostalih i jednog od najboljih napadača sveta Roberta Levandovskog. Našao se Poljak u startnih 11 na premijeri protiv Rajo Valjekana, navijači su ispunili tribine Kamp Noua kako bi ga gledali na delu. Bila je Ćavijeva četa posebno motivisana da sezonu otvori na pravi način, jer ju je Rajo dva puta minule sezone savladao. Ipak, trener tima iz Valjekasa Andoni Iraola očigledno ima recept za katalonskog giganta, jer su njegovi izabranici još jednom iznenadili Blaugranu. Ovoga puta je nisu savladali, ali su ostavili i poslednju kap znoja na terenu i zasluženo osvojili bod - 0:0.

Velika su očekivanja od Barselone. Đoan Laporta je posle prilično turbulentne minule sezone najavio povratak kluba u sam vrh evropskog fudbala. Visoke ambicije podebljao sjajnim potpisima na letnjoj pijaci. Stekao se utisak da će Barsa ponovo biti moćna.

Izabrane vesti

Nije još kasno da do kraja sezone to i postane, pa i da ostvari visoko postavljene ciljeve, ali početak, u najmanju ruku, ne obećava. Kružili su Katalonci oko kaznenog prostora rivala gotovo punih 90 minuta, tražili rupu u odbrani Raja. Dugo bili strpljivi, ali kada su shvatili da je vrag odneo šalu krenuli su da traže pobedu na sve moguće načine. Kada bi i došli u priliku, često i izglednu, ukazala bi im se utvara iz noćne more u vidu Stoleta Dimitrijevskog. Hobotnice koja pokriva svaki pedalj gola koji čuva.

Imala je Ćavijeva četa na kraju 68 odsto vremena loptu u nogama, uputila 21 udarac, šest puta testirala makedonskog čuvara mreže, ali nije uspela da ga savlada. Na trećem uzastopnom susretu protiv Barselone Dimitrijevski je ostao nesavladan! Ređali su se večeras pokušaji Levandovskog, Rafinje, Dembelea, u drugom poluvremenu i Kesija, Fatija. Pokušavao je i Buskets da ga savlada - bezuspešno. Izdržao je Makedonac kada god bi borbena odbrana Raja posustala i svakako poneo najveće zasluge za veliki bod na startu sezone. Barsi ostaje da se dobro zapita šta večeras nije štimalo.

Fudbaleri Barselona (Foto: AFP)Fudbaleri Barselona (Foto: AFP)

Od petorice novajlija Ćavi je pored Leve u vatru odmah bacio i Andreasa Kristensena i Rafinju. Frank Kesi je ostao na klupi, dok je Žil Kunde van stroja zbog povrede. Napadački trozubac sa Poljakom, Brazilcem i Usmanom Dembeleom deluje impresivno na papiru, ali se večeras pokazalo da će mu biti potrebno vremena da proradi.

Gosti su su neverovatno branili. Podizala je Barsa broj obrtaja iz minuta u minut, ali odbrana i vezni red Raja nisu posustajali. Zatresla se mreža iza Dimitrijevskog u 13. minutu, pomislili su navijači da je Levandovski probio led i odmah počeli da maštaju o još jednoj sezoni bivšeg napadača Bajerna sa 40 i kusur golova, ali ih je iz sna trgao linijski sudiji. Iskusni napadač je bio u ofsajdu. Ništa od prednosti za domaćina.

Dembele je potom u 21. minutu ostao sam ispred Dimitrijevskog, ali je Makedonac sjajno intervenisao. Rafinja se nije stideo kada god se našao u zoni šuta, ali je uglavnom tukao snažno i neprecizno.

Ređali su se pokušaji Barse, mahom neprecizni, a onda ih je umalo ohladio Alvaro Garsija. Posle solo prodora je tukao iz obećavajuće pozicije, ali je Ter Štegen intervenisao.

Detalj sa utakmice (Foto: Reuters)Detalj sa utakmice (Foto: Reuters)

Otišli se na odmor sa 0:0, a po povratku sa pauze ponovo pad koncentracije u zadnjoj liniji katalonske ekipe i nova velika prilika za Rajo. Mladi Serhio Kameljo je imao čistu poziciju za šut sa desetak metara, ali u poslednji čas je Kristensen hrabro uklizao i sklonio mu loptu. Nastavio je Kameljo, dokopao se opet lopte, tražio novu poziciju da matira Nemca, ali je na kraju preterao. Uspeo je da uputi udarac, ali vrlo neprecizan. Obrisali su navijači Blaugrane znoj sa čela.

Od tog trenutka se uglavnom igralo pred golom Valjekana. Nadali su se domaći igrači da bi sudija mogao da svira penal posle pada Levandovskog u 75. minutu, ali nije bilo materijala za najstrožu kaznu. Krenuli su na sve ili ništa, Levandovski je u 82. minutu imao čistu poziciju, ali je sa ivice kaznenog prostora poslao projektil pored leve stative. Pripretio je potom i rezervista Obamejan, ali ga je odbrana izblokirala u poslednji čas. Zatresla se mreža Iraoline čete u 88. minutu još jednom, Kesi je savladao Dimitrijevskog, ali - opet ofsajd. Ostalo je 0:0.

Buskets napušta teren zbog crvenog kartona (Foto: Reuters)Buskets napušta teren zbog crvenog kartona (Foto: Reuters)

Rasla je nervoza u redovima Ćavijeve ekipe, a na kraju je fitilj pregoreo najiskusnijem. U trećem minutu nadoknade je kapiten Serhio Buskets zaradio drugi žuti karton posle nesmotrenog prekršaja, te je morao ranije u svlačionicu. Malo je nedostajalo da se sve pretvori u potpuni košmar za Katalonce, kada je u petom minutu nadoknade Salvi Sančez savladao Ter Štegena. Neverica na licima igrača domaće ekipe, navijača, oduševljenje u redovima gostiju. Ipak, začula se pištaljka i pao je kamen sa srca Barseloni. Fudbaler Raja je gol postigao iz ofsajda.

I to je bilo to. Sledeći zvižduk nije tako prijao Kataloncima. Sudija Ernandez je označio kraj susreta, a Barsa shvatila da mora da se zadovolji bodom.

PRIMERA - 1. KOLO

Petak

Osasuna - Sevilja 2:1 (1:1)

/Avila 9, Oroz 74pen - Mir 11/

Subota

Selta - Espanjol 2:2 (1:0)

/Aspas 45+2, Pasijensija 63 - Espozito 72, Hoselu 90+8pen/

Valjadolid - Viljareal 0:3 (0:0)

/Džekson 49, Baena 81, 89/

Barselona - Rajo Valjekano 0:0

Nedelja

17.30: (3,60) Kadiz (3,15) Real Sosijedad (2,30)

19.30: (1,90) Valensija (3,50) Đirona (4,60)

22.00: (8,50) Almerija (4,80) Real Madrid (1,42)

Ponedeljak

17.30: (1,65) Atletik Bilbao (3,60) Majorka (6,75)

19.30: (4,70) Hetafe (3,30) Atletiko Madrid (1,95)

21.30: (1,48) Betis (4,40) Elče (8,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rajo ValjekanoBarselonaRobert LevandovskiĆaviStole Dimitrievski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara