Sven Goran Erikson i legende Liverpula (©Reuters)
Sven Goran Erikson i legende Liverpula (©Reuters)

Pun Enfild i klupa Liverpula: Svenu Goranu ispunjena poslednja želja, strelci Tores, Đibril Sise... (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 23.03.24. | 18:35

Jedno od najemotivnijih popodneva na kultnom stadionu u poslednje vreme

Legendarnom Svenu Goranu Eriksonu krajem januara dijagnostikovan je terminalni rak pankreasa, a tom prilikom saopštio je tužnu informaciju da mu je preostalo još najviše godinu dana života. Nekadašnji selektor Engleske, Obale Slonovače, Meksika i trener Benfike, Rome, Fiorentine, Sampdorije, Lacija, Mančester Sitija ubrzo je otkrio da po pitanju sportske karijere žali samo za jednim - što nikada nije bio trener Liverpula. Crveni su odmah reagovali i iskoristili reprezentativnu pauzu da na Enfildu organizuju meč legendi Liverpula i Ajaksa, a šestostrukog prvaka Evrope s klupe je predvodio 76-godišnji Šveđanin.

Pravi spektakl viđen je ovog sunčanog subotnjeg popodneva na jednom od najčuvenijih sportskih zdanja na svetu. Ajaksove legende vodile su 2:0 posle prvog poluvremena golovima Kikija Musampe i Derka Berigtera, a onda je LIverpul preokrenuo u nastavku preko Gregorija Vinjala, Đibrila Sisea, Nabila El Žara i Fernanda Toresa.

Izabrane vesti

Za domaćina su igrali između ostalih i Stiven Džerard, Jerži Dudek, Sami Hipija, Martin Škrtel, Maksi Rodriges, Igor Bišćan, Danijel Ager, Dirk Kajt... dok su dres oba tima nosili Jari Litmanen i Rajan Babel. Ajaksove legende predvodili su Rafael Van Der Vart, Aron Vinter, Deni Blind, Nvanko Kanu, Ronald De Bur...

Liverpul tradicionalno organizuje mečeve legendi praktično tokom svake reprezentativne pauza, a ovog puta je sve bilo u znaku Svena Gorana Eriksona, koji je otkrio da je od detinjstva bio veliki navijač Liverpula. Tim Crvenih u dobroj meri bio je sastavljen od igrača koji su činili tim u prvoj deceniji tekućeg milenijuma. Sve je vrvelo od emocija, a ponovo su Stiven Džerard i Fernando Tores uspostavili fantastičnu saradnju kao pre petnaestak godina, kada su činili jedan od najubitačnijih spojeva veznog igrača i napadača u Evropi.

Sven Goran Erikson je najveće uspehe ostvario kao trener Geteborga i Lacija. Sa klubom iz domovine osvojio je Kup UEFA 1982. godine, dok je sa rimskim Nebeskoplavima bio šampion Italije 2000. i osvojio Kup Kupova godinu dana ranije. Sa Benfikom je stigao do finala Kupa Šampiona 1990, ali je i njega stigla kletva Bele Gutmana, po kojoj lisabonski Orlovi neće osvojiti evropski pehar 100 godina.

Reprezentaciju Engleske vodio je kao selektor na tri velika takmičenja (Mundijal 2002, EURO 2004, Mundijal 2006), dok je na Svetskom prvenstvu 2010 u Južnoj Africi predvodio Obalu Slonovače.



tagovi

Fernando ToresStiven DžerardSven Goran EriksonĐibril SiseLiverpulEnfildEnfild Roud

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara