Uroš Račić u prodoru (©Reuters)
Uroš Račić u prodoru (©Reuters)

Račićeva analiza Brage: Za TSC bi bilo dobro da Orta ode što pre

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.07.23. | 08:53

Reprezentativac Srbije i igrač Valensije govorio je za Mozzart Sport o kvalitetima tima za koji je s uspehom nastupao prošle sezone

Odlukom žreba fudbaleri TSC-a u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igraće protiv Brage. Dobro poznatog kluba srpskim ljubiteljima fudbala, a posebno navijačima Crvene zvezde i Partizana, koji su već imali prilike da gledaju portugalskog predstavnika uživo.

Ovog puta, kuglice su klub poznat po neobičnom stadionu u srcu nekadašnjeg kamenoloma spojile sa TSC-om, a šta čeka fudbalere Žarka Lazetića, u razgovoru za Mozzart Sport potrudio se da im prenese Uroš Račić.

Izabrane vesti

Nekadašnji vezista Crvene zvezde prošlu sezonu proveo je upravo u Bragi kao pozajmljeni igrač Valensije. Pomogao je ekipi da stigne do odličnog trećeg mesta, a potom se vratio u Španiju, gde će pokušati da se nametne Rubenu Barahi za novu šansu na Mestalji.

Situacija, međutim, nije sjajna. Račić se nalazi u grupi igrača sa Edinsonom Kavanijem i još nekima koji trenutno nisu u planovima nekadašnjeg centralnog veziste Slepih miševa i španske reprezentacije, ali ne želi da se preda.

"Lako je pobeći od svega, hrabrost je ostati i boriti se", napisao je srpski fudbaler pre nekoliko dana na društvenim mrežama.

Da će biti uporan u nameri da se nametne treneru i ponovo obuče dres Valensije izjavio je i za naš Mozzart Sport.

"Videćemo, ja bih voleo da ponovo igram za Valensiju i siguran sam da mogu da pokažem da sam spreman da budem najbolji, kao u sezoni 2020/21, ali je onda došao trener koji me nije hteo (Voro). Ako promenim sredinu svejedno, znam da će ovo biti moja najbolja godina u životu, jer se osećam spreman da igram vrhunski fudbal", pozitivnog je razmišljanja Račić.

Prethodnih dana pojavila se informacija da bi 25-godišnji Kraljevčanin mogao na pozajmicu u Crvenu zvezdu, ali on to demantuje.

"Zvezda je moja druga kuća, to sam ponovio 100 puta. Uvek sam spreman da igram za nju, ali u ovom momentu mislim da to nije realno iz mnogo razloga", istakao je Račić, ne želevši da ulazi u detalje kada je reč o toj temi.

Svakako, povod za razgovor bio je duel TSC-a i Brage. Topolčani su ušli u najjači rang domaćeg fudbala nakon što je Uroš Račić otišao iz Srbije, ali i pored toga je dobro upoznat sa kvalitetima vicešampiona Mozzart Bet Superlige.

"Braga je klub koji svim protivnicima pristupa vrlo profesionalno. Zvali su me već da se raspitaju o TSC-u. Mogu reći da su u Bačkoj Topoli napravili sjajnu priču, stadion, ekipu i organizaciju. Pozicionirali su se odmah iza Zvezde kao najbolji klub u zemlji, što sigurno nije bilo lako. Verujem da imaju kvalitet za Evropu. Ono što je ostavilo na mene utisak je trener Lazetić, koji je uspeo da kao mlad stručnjak za kratko vreme napravi ono što treba našem fudbalu, a to je moderan i evropski pristup igri. Siguran sam da će i jedni i drugi pripremiti utakmicu na najbolji način", istakao je Račić.

Ulogu favorita srpski internacionalac daje Portugalcima, ali...

"Svako, naravno, ima pravo da se nada. Braga je u prednosti jer ima veće iskustvo igranja u Evropi. Voleo bih i da se TSC pokaže u dobrom svetlu. Ako uspe da prođe, to bi bilo veoma korisno za srpski fudbal. Uvek navijam za timove iz Srbije, ali pošto je Braga ipak moj dojučerašnji klub, u kojem imam mnogo prijatelja i drugara, dajem im prednost u ovom dvomeču", iskren je Račić.

Najbolji igrač Brage sezonama unazad, a posebno prošle, bio je krilni napadač Rikardo Orta. Dao je 17 i asistirao za 10 golova. Reč je o veoma kvalitetnom fudbaleru i reprezentativcu portugalske selekcije, koji se svojevremeno dovodio u vezu sa Liverpulom i Arsenalom, proletos se pisao o mogućem povratku u Benfiku, u kojoj je ponikao, ali je kao 17-goidšnjak prešao u Vitoriju Setubal. Tamo je uplivao u seniorski fudbal, pa tri godine bio u španskoj Malagi, a od 2017. je igrač Brage. U finišu prošle sezone je produžio ugovor do leta 2028, ali verovatno kako bi klubu omogućio da licitira oko obeštećenja. Trenutno je ono 30.000.000 evra.

"Orta je sjajan igrač i pokretač ekipe. Ako nešto može da ide u korist TSC-a, to je da on ode iz Brage pre njihovog duela, mada mislim da klub neće dozvoliti transfer pre nego što završi kvalifikacije", smatra Račić.

Braga je prošle sezone bila drugi najefikasniji tim Primeire sa 75 golova, sedam manje od Benfike. Pored Orte (14), još dvojica igrača dali su dvocifren broj golova u prvenstvenim utakmicama: Simon Banza (11) i Juri Medeiros (10). Potonji je po završetku sezone prodat Al Nasru za 3.000.000 evra, dok je levo krilo Bruma posle isteka pozajmice otkupljen od Fenerbahčea za 6.500.000, a iz Šalkea je za 5.000.000 doveden centralni vezista Rodrigo Zalazar.

Račić je bio standardan u postavi Brage. Sakupio je 38 utakmica i začinio ih sa četiri gola, što je najefikasniji učinak defanzivnog veziste u karijeri. Njegov odlazak sigurno će imati uticaj na portugalski tim.

"Veliki broj igrača daje golove i to je najveća snaga Brage. U pitanju je jak tim, koji odiše zajedništvom. Godina za nama je bila jedna od najboljih u istoriji kluba i, ako mene pitate, jedan od glavnih razloga za to je odlična atmosfera u svlačionici".

Veruje vezista Valensije da će Braga u narednim godinama biti još bolja i konkurentnija najboljim portugalskim klubovima.

"Portugalci imaju veliku trojku, ali se Braga prošle sezone u jednom momentu pozicionirala kao ozbiljan kandidat za titulu. Utakmica protiv Benfike (0:1) nas je delila od možda i istorijskog rezultata. Verujem da će Braga u narednom periodu takođe igrati važnu ulogu i boriti se za titulu. To što smo prošle sezone bili treći je veliki uspeh, nije im u Bragi svejedno da li su treći ili četvrti", naglašava Račić.


tagovi

Uroš RačićBragaTSC Bačka Topolakvalifikacije za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara