Radnički dobio krila – ubedljiv trijumf nad Rusima kao najava uspešnog proleća

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.01.23. | 16:02

Nišlije savladale Krila Sovjetov sa 4:1, dva različita tima dobila po poluvreme; strelci Mićin, Mesarović, Cvetković i Marjanović, Stevanović odbranio penal

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Danima unazad iz tabora Radničkog u Antaliji stižu ultra optimističke izjave i ocene. Za tako nešto, makar na prethodne tri kontrolne utakmice, nisu imali uporište u rezultatima. Od danas ni to više ne važi. Nišlije su deklasirale ruskog premijerligaša Krila Sovjetov iz Samare sa 4:1 (2:0) i najavile mnogo uspešnije proleće od polusezone koju su ostavile iza sebe.

Izabrane vesti

Puno je razloga za zadovoljstvo trenera Nenada Lalatovića, jedan od glavnih da su po poluvreme odigrala dva potpuno različita tima i da su oba ostvarila pobede u tih „svojih“ 45 minuta. Strelci su bili Mićin iz penala u sedmom, Mesarović u 22, Cvetković u 64. i Saša Marjanović u 77. minutu. Strelac za ruski tim bio je Pisarski u 40. minutu, a vredan pomena je i detalj iz 16. minuta, kada je golman Dimitrije Stevanović upravo Pisarskom odbranio jedanaesterac, pri vođstvu svog tima od 1:0.

Prvo poluvreme Radnički je odigrao u sledećem sastavu: Stevanović – Frej, Andrić, Savić, Jamkam – Đuričić, Mesarović – Jovanović, Mićin, Belaković – Petrov, dok je u nastavku samo Stevanović ostao na svom mestu, a ispred njega je nastupila sledeća postava: Varga, Etongu, Maiga, Jovičić – Stefan Marjanović, Pejović – Živojinović, Saša Marjanović, Ajdar – Cvetković.

Štošta je Bazil Jamkam igrao za prethodnih godinu dana, na raznim pozicijama u timu, a danas prvi put i na mestu levog beka i upravo su njegovi potezi bili u centru pažnje u uvodnoj fazi meča. Najpre je skrivio prekršaj u zoni šuta, ali je pokušaj Gorškova iz slobodnog udarca sjajnom intervencijom zaustavio Stevanović, da bi samo dva minuta kasnije Jamkam bio srušen u protivničkom kaznenom prostoru, a siguran realizator penala bio je Petar Mićin i tako se „upisao“ u dresu svog novog kluba.

Igrao se 16. minut kada je, nakon kornera ekipe iz Samare, Andrić preterao u grljenju sa leđa Evgenjeva, pa su i Krila dobila svoj jedanaesterac. Reprezentativac Rosić je odsutan, ali kakve veze to ima – tu je Stevanović. Jeste Pisarski nonšalantno izveo taj udarac, ali je gađao vrlo precizno, međutim, mladi čuvar mreže ga je pročitao i izvadio loptu iz donjeg ugla.

Dalo je to krila njegovim saigračima, razigrao se Belaković na levom boku. Može se reći da je taj čovek za nekoliko pripremnih utakmica pokazao više nego neki na toj poziciji za čitavu jesenju polusezonu. Imao je Ežov, krivac kod penala, dobru priliku u 21. minutu, a samo minut kasnije Radnički je udvostručio vođstvo. Mesarović je osvojio loptu na nekih 30 metara od gola, nanizao nekoliko protivničkih igrača u odličnom solo prodoru i vrlo efektno matirao Frolova.

Usledio je period „mekane“ igre Nišlija, smirili su tempo, previše se povukli, čekali da se završi poluvreme i za to su kažnjeni u njegov smiraj. Bio je to ubedljivo najlepši gol na utakmici, pravi projektil Pisarskog sa 30 metara udaljenosti, ali posle kratkog dodavanja iz slobodnog udarca, koji je Radnički branio sa samo dva igrača u živom zidu, pa napadač ruskog tima nije imao skoro nikakav blok kada je pogodio rašlje. Čak ni raspoloženi Stevanović nije imao nikakvu šansu da odbrani taj šut.

U nastavku, treneri su izmenjali kompletne postave, Radničkom je dugo trebalo da poveže redove, a ubedljivo najagilniji bio je Stefan Cvetković, koji je silom prilika, jer Štulić je sa reprezentacijom u Americi, zaigrao kao najistureniji. U 64. minutu, prihvatio je pravi poklon protivničkog golmana, koji je, nakon centaršuta Varge sa desne strane, ispustio čistu loptu iz ruku, a Cvetković je bio na pravom mestu i povisio prednost svog tima. Upravo je Cvetković fauliran na samoj ivici kaznenog prostora, pre nego je Saša Marjanović majstorski izveo slobodan udarac, pogodio pod prečku i u 77. minutu ukrasio pobedu velikog ohrabrenja za svoj tim.

Ovo je bila još jedna uspela provera za nas, današnji rival je izvanredan tim, a mi smo se pokazali u najboljem svetlu i odigrali najbolji meč od početka priprema. Bili smo efikasni i postigli četiri pogodaka. Moram da pohvalim i prvu i drugu ekipu koje su odigrale po poluvreme. Posle poraza u prošloj utakmici od Bohemijansa 2:1, danas smo pobedili, a igrači su svoje obaveze ispunili maksimalno. Vidi se da su još uvek malo umorni, ali kako vreme bude odmicalo i kako se bliži prvenstvo bićemo sve svežiji. Za nas je najbitnije da se niko nije povredio, da su momci taktički jako dobro odradili sve što sam od njih tražio. Fenomenalno smo se kretali bez lopte, postigli smo četiri gola i ovo treba da nam bude putokaz kako treba da nastavimo dalje do početka prvenstva. Još jednom sve čestitke igračima“, istakao je trener Nenad Lalatović posle meča.

Radničkom su do kraja boravka u Turskoj ostale još dve provere. U četvrtak protiv Akademije Pandev i dan kasnije, kao neka vrsta generalne probe za nastavak Mozzart Bet Superlige, duel sa ukrajinskim Metalistom.



tagovi

Radnički NišKrila SovjetovPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara