Žan Pjer Nsame, Lijam Milar i Nikola Boranijašević (©Reuters, ©Starsport)
Žan Pjer Nsame, Lijam Milar i Nikola Boranijašević (©Reuters, ©Starsport)

Razvojna Superliga Švajcarske: Šampion ostao bez najboljeg strelca, Jang Bojs slabiji, Fraj vraća stari sjaj Bazelu

Vreme čitanja: 7min | sub. 16.07.22. | 08:31

Derbijem u Bernu danas (18.00) startuje elitna liga Sajdžija. Mnogo odlazaka, skromna pojačanja. Sibaču i Sisej prošle sezone ukupno postigli 42 gola, ali napustili doskorašnje klubove. Nekadašnji as Borusije iz Dortmunda uveo Vintertur u najbolje društvo, a onda dobio nagradu – povratak na Sankt Jakobs park

Dominacija Bazela trajala je osam godina, zatim je primat preuzeo Jang Bojs koji je četiti puta uzastopno bio na tronu, a prošle sezone prvi kroz cilj je prošao Cirih. Osvojio je titulu posle 13 godina. Ako bi se tradicija ispoštovala, to bi značilo da slede godine vladavine plavo-belih?

Da li će tako baš da bude? Teško! Prema bukmejkerima Mozzarta, bliži krunu u novom šampionatu Sajdžija koje kreće danas (18.00) su vicešampion Bazel i Jang Bojs. Cirih je tek treći sa koeficijentom 4,50. OVDE pogledajte sve kvote za šampiona Švajcarske.

Izabrane vesti

Nova Superliga nije mogla da počne boljim duelom. Na Vankdorfu u Bernu se danas sastaju Jang Bojs i Cirih. Možda će premijerna utakmica da pokaže imaju li Mladi momci adute za povratak na tron ili će fudbaleri Ciriha puni samopouzdanja posle ubedljive titule u sezoni 2021/2022 da nastave u istom ritmu.

18.00: (1,70) Jang Bojs (4,00) Cirih (4,70)

Mnogi za elitnu ligu Švajcarske kažu da je razvojna, da je odlična odskočna daska za igrače za prelaske u Lige petica. I sigurno su u pravu, ali Superliga Sajdžija je sve bolja, bar tako kaže Evropska kuća fudbala. Trenutno je na 14. mestu UEFA što će klubovima iz ove zemlje doneti jedno mesto više u evropskim takmičenjima. Umesto četiri, biće pet od sezone 2023/2024. I ove godine u eliti igraće samo 10 klubova, koji će po četvorokružnom sistemu da odigraju 36 kola. Iz lige je ispala Lozana, a novi član najboljeg društva je Vintertur.

Lucern se u plej-autu spasao. Jedina bitna razlika ove godine je da neće biti ispadanja jer se liga proširuje na 12 klubova od sezone 2023/2024. Poslednjeplasirani klub igraće plej-aut sa trećim iz Čelendž lige, odnosno drugog ranga fudbala u Švajcarskoj.

Ove sezone trebalo bi da gledamo bitku utroje za titulu, a zanimljivo da pretendenti na švajcarski tron - Cirih, Jang Bojs i Bazel kreću u sezonu s novim kormilarima. Na klupi šampiona i dalje će sedeti Nemac, ali će umesto Andresa Brajtenrajtera da bude Franko Foda. Bazel je preuzeo Aleksander Fraj umesto Španca Giljermea Abaskala, dok je Rafael Viki zamenio Martea Vaneta na klupi Jang Bojsa. Novi član elite Vintertur za trenera je postavio Bruna Benara koji je zamenio Fraja.

TROJICA SRPSKIH INTERNACIONALACA – BORANIJAŠEVIĆ STAROROSEDELAC U ŠVAJCARSKOJ

Srbiju će u Superligi Švajcarske da predstavljauju trojica fudbalera. Najpoznatiji je Nikola Boranijašević, nekadašnji desni bek Napretka. Posle dve godine u Lozani, u debitantskoj sezoni u dresu Ciriha okitio se krunom. Nekoliko puta je bio na meti Partizana, ali nije došlo do saradnje s klubom iz Humske. Ostala dvojica naših internacionalaca su prilično nepoznata. Jedan je Samir Ramizi, rođen u Bujanovcu, koji brani boje Vintertura, a drugi je golman Lucerna Vaso Vasić.

Nema više Miralema Sulejmanija koji je napustio Jang Bojs. Nekadašnji reprezentativac Srbije i dalje nema klub, dok se u Bazelu završila neuspešna misija za još jedan bivšeg partizanovca, Strahinju Pavlovića, koji nastavlja karijeru u austrijskom Salcburgu. U najboljem društvu igraju čak 10 igrača koji se vode sa takozvanog Kosova. Najbrojniji stranci su Francuzi (18) i Nemci (16).

CIRIH OSTAO BEZ NAJBOLJEG STRELCA I ASISTENTA

Šampion umesto da se pojača ulazi sezonu oslabljen. Cirih je u pojačanja uložio samo 500.000 evra, koliko je plaćen Čeik Konte, novajlija iz češkog Žlina. Najzvučniji je dolazak iskusnog Norvežanina Olea Selnesa koji je prethodne dve godine igrao u Kini. Dolazi iz Šendžena. Za golove bi trebalo da bude zadužen iskusni Hrvat Ivan Santini. Ovaj Zadranin se vratio u Evropu, a prošle godine je branio boje Al Fateha iz Saudijske Arabije.

Najveći hendikep je odlazak najboljeg strelca i asistenta prošle sezone Asana Siseja. Gambijac je postigao 20 golova, imao je i 11 asistencija, a tokom leta je pojačao povratnika u Seriju A, Leče. Cirih nije dobio ni cent za iskusnog napadača koji je kao slobodan igrač pojačo tim s juga Italije. U klubu je ostao drugi strelac tima u šampionskoj godini, Antonio Markesano, koji je 13 puta zatresao mreže rivala prošle sezone. Ovog leta Cirih su napustili i Usman Dumbija (Lugano) i Blaž Kramer (Legija).

Prošle sezone, Cirih je sve iznenadio, sada će teško do odbrane trona pored pojačanog Bazela i silno motivisanog Jang Bojsa.

JANG BOJS – PRODATO ZA 17.000.000, KUPLJENO ZA 5.000.000

Nikolas Ngamele (©AFP)Nikolas Ngamele (©AFP)

Jang Bojs je u maju ove godine predao krunu Cirihu posle četiri sezone vladavine u Švajcarskoj. Tim iz Berna je bio tek treći, a ispred se plasirao i Bazel. Žuto-crni su promenili tim, ali i trenera ovog leta. Na kormilu je stigao domaći stručnjak Rafael Viki, prošle dve godine kormilar Čikago Fajera. Prodate su vedete kluba - Žordan Sibaču (Union Berlin) za 6.000.000 evra, Kristofer Martins (Spartak Moskva) za 6.400.000, Mihael Abišer (Bolonja) za 4.000.000, dok je pola miliona prihodovano od Nikolasa Burgija, novog igrač danskog Viborga.

Od novajlija najveća pojačanja su Filip Ugrinić iz Lucerna, plaćen 2.500.000 i Sedrik Iten iz Rendžersa, koi je otkupljen od glazgovskh Policajaca za 1.820.000. On se vraća u Švajcarsku posle tmurne dve sezone u Škotskoj. Pre dve godine je bio drugi strelac lige u dresu Sankt Galena koji se tada borio za titulu sa Jang Bojsom. Loris Benito je plaćen Sionu 800.000 evra.

Perjanice tima trebalo bi da budu Fabijan Rider i Nikolas Ngamele, a u klub se vratio, posle šestomesečne pozajmice iz Venecije, Kamerunac Žan Pjer Nsame. On je pre dve godine tresao mreže kao od šale, bio najubojitiji golgeter u Švajcarskoj. Očekivao se veliki transfer u neki od klubova Lige petice, ali su ga povrede uništile. Sada bi mogao da bude adut Vikija u borbi za povratak pehara na stadion Vankdorf.

FREJ DOBIO ZADATAK – POVRATAK PEHARA NA SANKT JAKOBS PARK

Aleksander Fraj (©Reuters)Aleksander Frej (©Reuters)

Nekadašnji reprezentativac Švajcarske Aleksander Fraj položio je diplomski u Vinterturu, uveo ga u elitu, a onda dobio kartu za Sankt Jakobs park, gde je i završio igračku karijeru pre devet godina. Bazel je prvi favorit za titulu s kvotom 2,10. Prošle sezone je bio vicešampion, a sada želi stepenicu više i povratak na tron koji mu je pre pet godina preoteo Jang Bojs.

20.30: (3,15) Vintertur (3,45) Bazel (2,25)

Bazel nije mnogo menjao tim. Nije uloženo ni evro u pojačanja. Kao slobodni igrači su dovedeni iz Nice Anri Pelmar i Dan Ndoje. Golman Marvin Hic je stigao iz Borusije iz Dortmunda, a Žan Kevin Agustin iz Nanta. Boje Bazela neće više braniti srpski golman Đorđe Nikiolić, dok se Valentin Štoker penzionisao. Tokom januara je Bazel ostao bez Artura Kabrala, tada najboljeg strelca u Švajcarskoj, koji je pojačao Fjorentinu.

Ton igra trebalo bi da daju Lijam Milar, Sebastijano Esposito, Pajtim Kasami, Adam Salaj, Matijas Palasios…Imaće Frej težak zadatak da vrati titulu u trofejne vitrine Bazela.

OSTALI KLUBOVI SKROMNOG KVALITETA – TEŠKO DO BORBE ZA VRH

Ostali klubovi u elitnoj ligi Švajcarske su prilično skromni i teško je očekivati da bi neko mogao da ugrozi pretendente za titulu. Servet je slabiji nego prošle sezone. Otišli su Vinsent Saso, Rikardo Alves, Antoni Sotir, Papu Mendes, Nils Pedat… Jedini novajlija je Patrik Pluke iz holandske Rode.

Nedelja, 16.30: (2,40) Servet (3,40) Sankt Galen (2,90)

Sankt Galen je napunio kasu sa 3.000.000 evra prodajama trojice igrača u nemačku Cvajtu - Mira Muhajma (Hamburgeru), Betima Fazlijia (Sankt Pauli) i Kvadva Duaa (Nirnbergu). Dovođena su novajlije kao slobodni igrači ili sa pozajmica. Iz Salcburga je stigao Dauda Guindo, iz Amijena Čadrak Akolo, dok je Matej Maglica došao iz drugog tima Štutgarta… Borba za Evropu nije daleko za tim koji već četvrtu godinu predvodi Nemac Peter Cidler.

Grashopers je nekada bio velikan, najbolji tim u Švajcarskoj. Pre nekoliko godina, Skakavci iz Ciriha su bili drugoligaši, ali opet su u eliti. Na klupi je ostao Italijan Đorđio Kontini. Dvojca igrača su stigla iz Vulverhemptona, Renat Dadašov i Meritan Šabani. Vilijam Ndenge je došao iz Lucerna. Dvojica su napustila Grashopers i preselila se u Arau. U pitanju su Nuno da Silva i Imran Bunjaku.

Zan Celar u dresu Slovenijep protiv Švedske (©Reuters)Zan Celar u dresu Slovenijep protiv Švedske (©Reuters)

Lugano je prošle sezone osvojio Kup Švajcarske. Iz Sankt Galena je stigao Boris Babić, koji korene vuče sa naših prostora. Lars Lukas Mai je plaćen Bajernu čak 1.600.000. U klubu je ostao Slovenac Zan Celar, prošle sezone sa 10 golova prvi strelac tima.

Nedelja, 16.30: (1,95) Lugano (3,50) Sion (3,90)

Lucern se jedva spasao ispadanja prošle sezone. Trener Mario Frik je ostao na klupu. Otišao je talentovani Filip Ugrinić, Srbin rođen u Švajcarskoj. On je pojačao Jang Bojs za 2.500.000 evra. Najveće pojačanje je Joakin Ardaiz, koji je stigao iz Šafhauzena za 1.000.000.

Na klupi Siona sedi Italijan Paolo Tramecani, bivši trener Hajduka iz Splita. Standardno u ovom timu svake godine ima dosta odlazaka i dolazaka. Loris Benito je pojačao Jang Bojsom, dok je Birama Ndoje otišao u katarski Al Arabi. Iz Bazela je stigao Hajnc Lindner, dok je jedino obeštećenje plaćeno za Denisa Vila Pohu, novajliju iz portugalskog Gimaraisa.

Od debitanta Vintertura se ne očekuju veliki dometi. U ovom klubu bili bi prezadovoljni da izbegnu poslednje mesto i borbu za opstanak.

ŠVAJCARSKA 1 – 1. KOLO

Subota

18.00: (1,70) Jang Bojs (4,00) Cirih (4,70)

20.30: (3,15) Vintertur (3,45) Bazel (2,25)

Nedelja

16.30: (1,95) Lugano (3,50) Sion (3,90)

16.30: (2,40) Servet (3,40) Sankt Galen (2,90)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Lucern – Garashopers (10. avgust)

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Švajcarska 1Jang BojsBazelCirih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara