Rendžersovih 4-3-3: Vole "tuču" u manevru, nisu opasni samo Tavernije i Morelos, ne bi valjalo da se Kent razigra

Vreme čitanja: 6min | čet. 10.03.22. | 09:59

Crvenoj zvezdi je neophodno da uradi ono što je uradila Partizanu, ali pre svega ono što je Seltik uradio Rendžersu. Dobio je upravo borbu na terenu, konstantno je imao višak u manevru, kao crveno-beli sa Srnićem, a onda već u prvom poluvremenu rešili pitanje pobednika

Crvena zvezda je u Glazgov stigla na žestoku bitku sa domaćim Rendžersom, sa željom da izbori pozitivan rezultat pred revanš u Beogradu (17. mart, 18.45), ali isto tako svesna da bi svaka greška i odstupanje od zacrtanog plana moglo skupo da je košta na ovom nivou takmičenja. Satav Đovanija van Bronkhorsta bio je jedan od poželjnijih protivnika na žrebu za osminu finala, ali ne zbog nedostatka kvaliteta, već zbog opšte procene da bi ekipi Dejana Stankovića taj način igre mogao da odgovara u ovom dvomeču.

Holandski trener se sredinom novembra prošle godine dohvatio vrućeg krompira, kada je posle odlaska superiornog Stivena Džerarda preuzeo ekipu sa najvišim ambicijama. Prošao je kroz buran period adaptacije, do sada je vodio ekipu na 23 meča u svim takmičenjima i doživeo samo jedan poraz. Nažalost, taj poraz je doživeo u čuvenom Old Firmu od Seltika (0:3) i u direktnom dvoboju ostao bez liderske pozicije u premijeršipu.

Izabrane vesti

21.00: (1,80) Rendžers (3,60) Crvena zvezda (5,10)

Ipak, period u kojem je u klubu bio je dovoljan Van Bronkorstu da implementira svoju filozofiju igre. Holanđanin insistira na sistemu 4-3-3, sa određenim varijacijama. Insistira da mu ekipa ima širinu na terenu i da krila ostaju u situaciji jedan na jedan sa protivničkim bekovima. Dobra stvar je što zbog povrede u timu neće biti Amad Dijalo, već će od starta na desnom krilu zaigrati Skot Arfild. Ipak, osnovna snaga ovog tima je to što se na desnom boku konstatno ubacuje nezaustavljivi Džejms Tavernije, sa kojim će Rodić imati ozbiljnih problema.

Rendžers se pre svega odlikuje ozbiljnom agresijom u veznom redu. Protivnik se ne napada potpuno visoko, već se pusti da lopta dođe do zadnjeg veznog igrača, ali taj nalet onda bude žestok. Ukoliko dođu do lopte na nekih 40 metara od gola, očas posla će biti u povoljnoj situaciji da savladaju protivničkog čuvara mreže. Zvezdina organizacija igre večeras bi morala mnogo više da zavisi od Gelora Kange, nego od Srnića i Sanoga, tako da Gabonac mora da odigra meč na najvišem mogućem nivou i tako omogući Ivaniću i Kataiju da se razmahnu na protivničkoj polovini.

ONO ŠTO JE ZVEZDA URADILA PARTIZANU, TO JE SELTIK URADIO RENDŽERSU

Crvena zvezda mora ozbiljno da bude opasna upravo u tom otvaranju igre, prvih nekoliko pasova mora da bude izrazito precizno, kako ne bi došlo do potpune konfuzije u igri gostiju. Rendžers voli žestoku bitku na sredini terena, čega je izvesno vrlo svestan i Stanković, pa ne čudi što je odlučio da sa sistemom iz 166. večitog derbija, ali i istim igračima, izađe na megdan Van Brokhorstovom timu. Crvenoj zvezdi je neophodno da uradi ono što je uradila Partizanu, ali pre svega ono što je Seltik uradio Rendžersu. Dobio je upravo borbu na terenu, konstantno je imao višak u manevru, kao crveno-beli sa Srnićem, a onda već u prvom poluvremenu rešili pitanje pobednika. Seltikov igrač odluke je tada bio Japanac Reo Hatate, koji je sa dva gola presudio rivalu već u prvih 45 minuta.

Rendžers je proteklih nedelja, a pre svega prošlog vikenda protiv Aberdina (1:0) pokazao da može da ima problema sa niskim blokom, ali to nikako ne sme, a sigurni smo i neće, biti Zvezdina strategija. To je put kojim se praktično sigurno ide u poraz, pa makar i onaj minimalan, što ne bi zadovoljilo Dejana Stankovića. Onda kada mu zatvorite put ka golu kroz pas, Rendžers se okreće konstantnim ubacivanjima lopte u kazneni prostor. Takođe, prekidi su morali da budu pod posebnom prismotrom Dejana Stankovića kada je skautiranje protivnika u pitanju. Kod svakog kornera Rendžersa, na prvu stativu dolazi visoki Džo Aribo i po pravilu skreće pravac lopti, a onda protivnička odbrana dolazi u problem i često prima "nesrećne" golove.

Zvezda će sigurno krenuti u ono što najbolje zna da radi, možda i u čitavom takmičenju, a to je da potpuno pokvari igru protivnika, natera ga da odustane od svojih principa i ideja. Ukoliko u tome uspe i večeras, biće veoma blizu podvigu. Od toga nisu uspeli da se odbrane ni Braga, ni Ludogorec, ostaje da se vidi da li će uspeti Rendžers.

Van Bronkhorst pored Dijaloa ne može da računa ni na povređenog Stivena Dejvisa, dok će iskusni Aron Remzi meč početi sa klupe za rezervne igrače. Isti je slučaj i sa Filipom Helenderom. U Rendžersu bi zbog kartona revanš u Beogradu mogli da propuste Landstrem, Morelos i Sakala, dok u Crvenoj zvezdi strepe Ivanić, Katai, Krstičić, Pavkov i Srnić.

KAMARA SE SPREMA ZA VEĆI KLUB, KENT AKO JE RASPOLOŽEN NIJEDNA MU ODBRANA NE MOŽE NIŠTA - DRAGOVIĆ MORA DA SPREMI "LISICE" ZA MORELOSA

Rendžers će večeras na teren izaći u sastavu: Mekgregor - Tavernije, Goldson, Basi, Barišić - Landstrem, Kamara, Aribo - Arfild, Morelos, Kent.

Vremešni Mekgregor i u svojoj 40. godini i dalje drži poziciju startnog čuvara mreže, mada njegove partije više nisu blistave kao ranijih sezona, bez obzira na to što nije bilo nekih izrazitih kikseva. Tavernije je bio direktan dželat Dortmunda. Milioneri uopšte nisu obratili pažnju za njegovu napadačku ulogu u timu, pa je odlični desni bek iskoristio svaki trenutak da im dođe iza leđa i upropasti veče na Vestfalenu. O kapitenu giganta iz Glazgova uostalom govore i statistički podaci koji kažu da je ove sezone postigao 10 golova i zabeležio 14 asistencija. Borna Barišić na levom boku nije toliko dominantan, ali sa druge strane u defanzivnom smislu odrađuje ogroman posao za ekipu i jedan je od nezamenjivih igrača kod Van Bronkhorta. Uostalom, jedini je igrač Rendžersa koji je započeo svih osam utakmica u dosadašnjem toku takmičenja u Ligi Evrope.

Štoperski tandem Konor Goldson i Kalvin Basi podelio je svoje uloge. Goldson je dominantan u skoku i duelima, ali može da uđe u problem kada se lopta nađe na zemlji u njegovom kaznenom prostoru, jer nije previše brz. Nedostatak brzine u ogromnoj meri nadoknađuje Basi, koji često zna da iznese loptu duboko u protivničku polovinu, zameni se sa Barišićem i pretvori u opasnog levog beka.

Džon Landstrem je klasičan igrač od poverenja u veznom redu. Kod njega ne postoje oscilacije. Miran je na lopti, dobar u defanzivi, a ima i odličan šut, tako da će uvek biti opcija za povratnu loptu. Pored njega će biti Glen Kamara, koji ako nastavi da igra kao u dosadašnjem delu sezone, u narednoj će zaigrati u još većem klubu. Odrađuje važan posao u oba pravca, pa bi mogao da bude jedan od problema Zvezdinog manevra.

Iako na terenu često deluje malo zalutalo, važan šraf Rendžersove igre predstavlja pomenuti Džo Aribo. Nigerijac će igati ispred Landstrema i Kamare u veznom redu. U dosadašnjem toku sezone postigao je sedam golova i zabeležio šest asistencija, odlično pronalazi prostor između linija, konstantno traži najsiturenijeg Morelosa. Uvek opasan za protivnički gol, uvlači se u kazneni prostor i pronalazi pukotine u protivničkoj odbrrani.

Arfild jeste zamena za Dijaloa, ali je u pitanju igrač koji je odigrao 35 utakmica ove sezone i postigao pet golova. Van Bronkorst na njega uvek može da se osloni u ovakvim situacijama, mada bi mnogo više problema Zvezdinoj odbrani trebalo da napravi mnogo neprijatniji Rajan Kent. Iako često igra po principu toplo-hladno, onda kada je u svom elementu malo odbrana u Ligi Evrope može da izađe na kraj sa njim. Izuzetno je agresivan, često oduzima loptu protivničkim igračima i otvara opasne kontranapade. Brz je i ima izuzetno precizan udarac. Ako mu dozvolite da sa boka uđe u sredinu, tad nastaju ozbiljni problemi.

O kolumbijskom napadaču Alfredu Morelosu govore njegove brojke. Najefikasniji igrač Rendžersa ove sezone postigao je 18 golova i ostvario osam asistencija. Pored toga što na svaki način može da vam zatrese mrežu, osnovni kvalitet omalenog Kolumbijca je i to što ima izuzetan osećaj za igru. Pokretljiv je i okretan, pasove odigrava iz prve i hvata protivnika u raskoraku. Stalno lovi štopere na spavanju, pa će večeras Aleksandar Dragović morati takođe da odigra važnu ulogu u njegovom zaustavljanju.


tagovi

Alfredo MorelosĐovani Van BronhorstDžejms TavernijeRajan Kent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara