Derlis Gonzalez i Džeferson Duke (©AFP)
Derlis Gonzalez i Džeferson Duke (©AFP)

Repriza kontroverznog finala iz 1989. godine – Olimpija ili Atletiko Nasional

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.02.22. | 23:10

Kvalifikacije za Kopa Libertadores: Crno-beli dočekuje Zelene iz Medeljina noćas (01.30) u Asunsionu. Ova dva velikana imaju burnu istoriju duela

Nekadašni višestruki kontinentalni šampioni, ali i akteri čuvenog finala iz 1989. godine, Olimpija iz Asunsiona i Atletiko Nasional iz Medeljina, noćas (01.30) se posle gotovo tri decenije ponovo sastaju, ovoga puta u potpuno drugačijim uslovima.

Pošto je na putu ka grupnoj fazi Kopa Libertadores pregazila peruanskog predstavnika Sezar Valjeha, paragvajska Olimpija čeka ponos Kolumbije, Atletiko Nasional. Poprište duela biće stadion Defensores del Čako u Asunsionu. Revanš je na programu 3. marta u Medeljinu. Pobednik ovog dvomeča suočiće se u završnoj fazi kvalifikacija sa pobednikom duela između Fluminensea i Miljonariosa. Tim iz Rija je dobio u prvom meču u Bogoti sa 2:1.

Izabrane vesti

Olimpija, koja je zauzela poslednje mesto predviđeno za Paragvajce na Kopa Libertadores 2022. godine, krenula ja na put ka grupnoj fazi od prve preliminarne runde. Ipak, tim iz Asunsiona nije naišao na velike poteškoće u nametanju sa Sesar Valjehom iz Perua. Prednost je ostvario već u prvoj utakmici od 1:0, dok je u revanšu na Defensores de Čaku rezultat bio 2:0 u korist domaćeg sastava.

01.30: (2,40) Olimpija (3,00) Atletiko Nasional (3,05)

U nedelju, u duelu trećeg kola Aperture, kao domaći tim, Olimpija je remizirala u derbiju protiv Libertada (2:2). Sa dosadašnjih pet osvojenih bodova (jedna pobeda i dva remija) zauzima peto mesto na tabeli. Četiri boda ispod Resistensije i Sera Portenja.

Atletiko Nasional je bio izuzet od učešća u prvoj fazi kvalifikacija. Ovog četvrtka debituje u preliminarnim rundama Kopa Libertadores. Na turniru Apertura 2021, Nasional je lider ligaške faze takmičenja. Stigao je do 34 boda (deset pobeda, četiri remija i četiri poraza). Ipak, stao je u osmini finala, kada ga je eliminisao Ekvidad. Na završnom turniru, iliti Klausuri 2021, Zeleni tim iz Medeljina ponovo je prikazalo najbolju kampanju u fazi plasmana, sa sakupljena 42 boda (12 pobeda, šest remija i dva poraza). Format spora je, međutim, bio drugačiji.

Umesto plej-ofa, timovi su podeljeni u dve grupe po sa četiri u svakoj, a Atletiko Nasionalu su se ponovo ugasili motori u odlučujućem trenutku. Sa šest bodova (jedna pobeda, tri remija i dva poraza) završio je na trećem mestu u grupi A, u kojoj je Deportivo Kali bio prvoplasirani, a kasnije je postao i šampion savladavši u finalu Deportes Tolimu.

Iako nije uspeo da se plasira u finale, solidna kampanja kao prvoplasiranog tima na zbirnoj tabeli omogućila mu je da se izbori za Kopa Libertadores. U sezoni 2022. odigrao je već osam zvaničnih utakmica u prvenstvu Kolumbije. Proteklog vikenda kod kuće Zeleni iz Medeljina pobedili su Union Magdalenu sa 1:0 i time došli do 17. boda (pet pobeda, dva remija i jedan poraz), što je dovoljno za trenutno drugo mesto, dva boda ispod lidera Tolime.

Spisak od 22 igrača dodeljen je treneru Alehandru Restrepu za ove dve utakmice. Tomas Anhel nije na njemu, zbog poziva za reprezentaciju Kolumbije do 20 godina. Među imenima koja se izdvajaju između ostalih su još i Đovani Moreno, Dorlan Pabon, Džeferson Duke, Jarlan Barera...

Za Libertadores, Kristijan Kastro će koristiti broj četiri umesto 42, a Đovani Moreno 11 umesto broja 70 koji se koristi u Kolumbijskoj ligi. Klub iz Antiokije se vraća u Kolumbiju u petak u Bogotu, gde će se sutradan sastati sa Bukaramangom u sklopu osmog kola Aperture.

Olimpija je jedini klub koja je dobila sva tri finala Kopa Libertadores. U drugom mandatu su Vredologosi podigli pehar Oslobodioca Amerike.

U pogledu direktnih sučeljavanja, od šest pomenutih susreta, Olimpija je ostvarila tri pobede, dok je Nasional trijumfovao u dve, a preostali sukob završen je nerešenim ishodom. Još jedna činjenica koju vredi zapamtiti je da se nikada nisu susreli u Medeljinu, jer kada god je Nasional bio domaćin u prethodnim susretima, jednom se igrao u Bogoti, drugi put u Santijago de Čileu, a poslednji put u San Kristobalu.

-------------------------------

Sve utakmice kvalifikacija za Kopa Libertadores možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Godine 1989. ova dva tima su se našla u čuvenom finalu najeminentnijeg klupskog takmičenja u Južnoj Americi. Prvi put sastali su se na Defensores del Čaku u pobedi od 2:0 za Olimpiju, dok je u revanšu na El Kampin, Nasionalu pobedio istim rezultatom. Prva titula Kopa Libertadores u Kolumbiju stigla je posle penal završnice pobedivši i pobedom od 5:4 za Verdologose.

Tih godina razne, u najmanju ruku, sumnjive radnje i glasine širile oko Atletiko Nasionala. Bilo je to doba pod direktnim pokroviteljstvom Pabla Eskobara. Čuveni kokainski baron, uspeo je da formira sastav bez stranaca, okupljajući najbolje igrače u zemlji poput Renea Igite, Andreasa Eskobara, Leonela Alvareza i drugih. Bio je to tim koji će ući u istoriju 1989. godine, pošto je postao prvi kolumbijski klub koji je osvojio Kopa Libertadores. Ali, čistoća ovog trofeja i dan danas se dovodi u pitanje, zbog uticaja Eskobarovih ljudi, koji su bili strah i trepet na čitavom kontinentu.

Naredne godine, ovi klubovi su se sastali u polufinalu, započevši seriju na Nacionalnom stadionu u Santjago de Čileu, gde je tim iz Medeljina poražen od Olimpije 2:1, dok je u revanšu Nasional pobedio sa 3:2 u Asunsionu, ali je posle penala, ovoga puta crno-beli tim bio uspešniji i prošao je do finala, u kome je na kraju i postao kontinentalni šampion.

Ponovo su se 1991. godine, sastali u polufinalu, odigravši 0:0 u prvoj utakmici u u San Kristobalu, dok je u Asunsionu, domaći tim ostvario minimalnu pobedu, što je omogućilo Olimpiji da igra i treće uzastupno finale, koje je izgubila od Kolo-Kola.

Dakle, reklo bi se da je istorija naklonjena Olimpiji. Međutim, jedino osporeno finale Kopa Libertadoresa pripalo je Atletiko Nasionalu.

KVALIFIKACIJE ZA KOPA LIBERTADORES - 2. RUNDA, PRVI MEČEVI

Utorak

Everton - Monagas 3:0 (2:0)

/Di Jorio 17, 52, Sosa 25/

Sreda

Miljonarios - Fluminense 1:2 (1:1)

/Sosa 7 - Braz 53, Kano 77/

Plaza Kolonija - Strongest 2:0 (2:0)

/Maskia 19, 39/

Bolivar - Universidad Katolika 1:1 (1:1)

/Da Kosta 8 - Dijaz 11/

Amerika Mineiro - Guarani 0:1 (0:1)

/Kolman Eskobar 90+1/

Četvrtak

Barselona Gvajakil - Universitario 2:0 (0:0)

/Kastiljo 60, Garses 80/

Audaks Italijano - Estudijantes 1:0 (1:0)

/Palasios 6/

Petak

01.30: (2,40) Olimpija (3,00) Atletiko Nasional (3,05)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Olimpija AsunsionJužna AmerikaAtletiko NasionalKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara