Rikardova šansa sa jesenjeg derbija (© Star sport)
Rikardova šansa sa jesenjeg derbija (© Star sport)

Rikarda muči istorija sa Zvezdom

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.03.23. | 11:50

Otkako se vratio u srpski fudbal, afrički napadač oborio mnoge rekorde, ali nije zatresao mrežu crveno-belih

Rekorder u Srbiji, rekorder u Evropi, a kad se nameri na najvećeg Partizanovog rivala kao da utihne. Obožavaju Grobari Rikarda Gomeša, s razlogom, „čupao“ je tim iz velikih problema, davao golove na domaćoj i internacionalnoj sceni, pomerao granice, samo što bi voleli da repertoar obogati loptom u mreži Crvene zvezde, za šta će novu priliku imati u 169. večitom derbiju.

Prošle sezone postao je momak sa Zelenortskih Ostrva najbolji strelac u takmičarskom ciklusu od postanka kluba (38 golova), u međuvremenu oborio rekord Gabrijela Klea po broju pogodaka u UEFA takmičenjima (20), nijedan strani fudbaler u istoriji našeg fudbala nije bio precizniji (84) i svi ti podaci predstavljaju lepa dostignuća špica crno-belih. Još ako bi na njih nakalemio pogodak, po mogućstvu vredan pobede, pa još na terenu aktuelnog šampiona, neka bude čak i nebitna utakmica po pitanju takmičarskih ambicija, onda bi sam Rikardo dodatno učvrstio ionako dobar status u očima navijača.

Izabrane vesti

Jedino što nedostaje spretnom napadaču u drugom mandatu su upravo rešenja protiv Crvene zvezde. Dosad ih nije našao. Nije toliko kriv Gomeš, koliko ostatak ekipe, maltene mu ne stvara šanse u okršajima sa rivalom s druge strane Topčiderskog brda, što se održava na njegov učinak. Na šest utakmica po povratku iz arapskog sveta ostao je na nuli. Najbliži pogotku bio je jesenas, tako što mu je Seku Sanogo servirao zicer, a iz situacija koje obično rešavana špic Parnog valjka promašio. Na istom mestu je zatresao mrežu Milana Borjana u drugom poluvremenu duela iz septembra 2021, ali je poništen zbog ofsajda.

Na stadionu „Rajko Mitić“ Rikardo Gomeš je neprepoznatljiv. Tri utakmica – nijedan gol. Štaviše, ono što bi moglo s jedne strane da brine crno-bele, a sa druge da im služi kao motivacija je da Rikardo na tri gostovanja Crvenoj zvezdi (dva u prvenstvu, jedan u finalu kupa) nije ni u šansu ušao. Uglavnom bi dejstvovao daleko od gola, a reč je o napadaču koji mora da bude u ili oko kaznenog prostora da bi njegove sposobnosti došle do izražaja. Kad mu se fudbal donese u tu zonu postaje opasan, te je zadatak Bibarsa Natha, jednako kao i krilnih fudbalera, Kvinsija Meniga i Fusenija Dijabatea, pa i bekova, Aleksandra Filipovića i Slobodana Uroševića da bombarduju šesnaesterac Milana Borjana i tako omoguće prvoj puški tima da se „otkoči“.

Jedina dva gola protiv Crvene zvezde Rikardo Gomeš je autorizovao u prvom mandatu. Najpre u trenerskoj eri Zorana Mirkovića kad je pogotkom sa distance i omogućio Partizanu prednost u derbiju završenom bez pobednika što i danas izaziva polemike usled udarca Ričmonda Boaćija (da li je lopta prešla crtu ili ne), dok je u 90. minutu gostovanja na Marakani samo ublažio poraz tokom plej-ofa aprila 2019. godine kad je na klupi sedeo Savo Milošević (1:2).

Može li ta puška, ubojita u Evropi i protiv svih drugih rivala u Mozzart Bet Superligi, da zapuca i u Partizanovom komšiluku?


tagovi

FK PartizanRikardo Gomeš

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara