Slobodan Urošević i Gelor Kanga (© MN Press)
Slobodan Urošević i Gelor Kanga (© MN Press)

Dodavanje belih tačkica na crnu površinu

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.03.23. | 10:43

Partizan suštinski igra dve bitne utakmice do kraja sezone, prvu danas

To što nisu za upravu ne znači da su protiv tima. Uostalom, lepo je Slobodan Urošević u svojstvu kapitena sugerisao navijačima kako bolje od sadašnjih prvotimaca nemaju. Jesu Grobari bojkotovali prethodni meč sa kragujevačkim Radničkim 1923, međutim, tokom košarkaškog spektakla sa Albom – zbog čega bi u fudbalskom klubu trebalo da se zamisle, jer je Beogradska arena svake druge sedmice krcata – poslali su poruku da dolaze na 169. večiti derbi.

Izabrane vesti

I kada krene sve po zlu, i kada loša uprava je tu. Svi u rupu“, napisali su navijači crno-belih.

Da li će im fudbaleri omogućiti makar malo radosti, da u sumornim vremenima slave, pitanje je koje zaokuplja pažnju javnosti u jedine dve preostale utakmice do kraja sezone koje bude interesovanje javnosti. Neće to biti ni u finalu Kupa Srbije, kogod se sastao, neće ni na projektovanoj proslavi odbrane titule aktuelnog prvaka, ali samo današnji (18 časova, TV Arena Premium 1) i meč plej-ofu mogu koliko-toliko da privuku publiku na stadion. Partizan igra za popravljanje utiska razočarane publike i to je najveći motiv pred gostovanje Crvenoj zvezdi.

Krajem septembra je ispao iz kupa, Evropa više za njega ne postoji, u prvenstvu zaostaje 13 bodova, od leta do danas je promenio već trojicu trenera, klupske strukture ne haju za pritisak javnosti i sa svih strasna se sve čini mračnim. Crna površina koja ubija u pojam svakog kome je Partizan blizak. Pred izabranicima novog šefa stručnog štaba, Igora Duljaja je komplikovan zadatak da suprotno stihovima iz pesme Đorđa Balaševića pokažu kako „bez bele crna ne bi vredela“. Ili, što bi košarkaški trenerski gigant, Duško Vujošević citirao norveškog dramaturga Henrkika Ibsenaumetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo“.

Veliko je pitanje da li će Parni valjak u uspeti u nameri, jer od od mnogih prežaljen, iako je bilo takvih slučajeva u prošlosti. Da vaskrsne kad mu niko ne veruje. Ne mnogo, mada Grobari posebno pamte kako je ekipa Miroslava Đukića februara 2007. otišla sa minusom od 12 bodova, a vratila se sa najubedljivijom pobedom na tuđim terenima u 21. veku. Tad je bilo 4:2.

Kad je reč o gostovanjima, deluje upravo ona izvlače najbolje iz sadašnjeg tima. Odnos osvojenih bodova kod kuće i na strani nedvosmisleno pokazuje da je Partizan snalažljiviji van Humske. Kod kuće je osvojio samo 22 poena i po tome je tek sedmi u Mozzart Bet Superligi, dok je u gostima pridodao 28 i skorom od devet pobeda, po jednog remija i poraza zauzima drugo mesto na tabeli najboljih gostiju. Ispred je samo Crvena zvezda koja vodio u obe kategorije. Proširi li se to van granica Srbije, bila je istorijska pobeda nad Kelnom i slavlje u Kišinjevu protiv Šerifa, međutim, derbi je posebna utakmica i Grobari bi dali dosta toga samo da još jednom vide kako njihovi miljenici slave u kući najvećeg rivala.

Retke situacije. Od 2011, kad je na klupi sedeo Aleksandar Stanojević i slavio pogocima Zvonimira Vukića i Marka Šćepovića dobio je još samo jedan derbi na stadionu „Rajko Mitić“. Bilo je to proleća 2017. kad je tim Marka Nikolića slavio na početku plej-ofa, što je bio u kasniji uvod u osvajanje duple krune, preticanjem večitog rivala na tabeli i dobijanjem istog u finalu kupa, ali u Humskoj. Posle toga je osam puta dolazio na Marakanu, četiri puta ostajao neporažen. Na poslednja tri susreta gol nije dao...

Možda je vreme da se ta negativna serija prekine. Iako to suštinski ništa neće promeniti. Samo bi dodalo koju belu tačku na crnu površinu kluba koji ne uspeva da se izbori sa nagomilanim problemima.



tagovi

FK Partizan169. večiti derbiVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara