Rišairo Živković (Star sport)
Rišairo Živković (Star sport)

Rišairo Živković preti Mesiju i Argentini: Nije ludilo, hoću da se osvetim

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.03.23. | 11:47

Otkrio i da se nadao reprezentativnoj karijeri u Srbiji

Prvi put posle legendarnog osvajanja Mundijala u Kataru, Argentina je dočekala da na delu opet vidi svoje heroje.

U ambijentu za pamćenje na krcatom Monumentalu pred 90.000 navijača, Argentinci su savladali Panamu u prijateljskom meču i još jednom obradovali navijače koji su želeli da ih pozdrave. Ali žurka nije gotova…

Izabrane vesti

Posle fešte u prestonici, sledi i druženje sa narodom u provinciji koji želi da vidi svetske šampione. Drugi prijateljski meč Gaučosi igraju za četiri dana u Santjagu na severu zemlje. Kapacitet stadiona je samo 30.000 gledalaca. S obzirom da je bilo oko 2.500.000 zahteva za kupovinu karata preko inetrneta, tih 30.000 ljudi na tribinama se zaista može smatrati pravim srećnicima.

Rival Argentini u Santjagu će biti mala i autsajderska reprezentacija – Kurasao.

Kurasao je ostrvo na južnim Karibima sa oko 150.000 stanovnika. Reč je o bivšoj holandskoj koloniji koja je nezavisnost dobila 2010. godine, ali je evropska kraljevina i dalje zadržala pojedine ingerencije poput odbrane ili spoljnih poslova. Fudbalsku reprezentaciju je Kurasao dobio 2011. godine i od tada igra u zvaničnim takmičenjima.

S obzirom da veliki broj fudbalera u Holandiji vodi poreklo iz Surinama ili iz bivših kolonija u Karibima, Kurasao je gro nacionalnog tima sastavio od igrača koji su rođeni i odrasli u Holandiji, ali nisu bili dovoljno dobri za tamošnju reprezentaciju. Selektori su između ostalih bili Gus Hidink i Patrik Klajvert, a kapiten i najzvučnije ime reprezentacije je bivši Evertonov defanzivac Kuko Martina. Od poznatijih imena, za Kurasao igraju i braća Bakuna, Leandro (Votford) i Žuninjo (Birmingem).

A najnovije pojačanje je momak srpskih korena – Rišairo Živković. Holanđanin našeg porekla je nekada važio za velikog talenta Ajaksa i holandskog fudbala. Nije se razvio u igrača kakvog su najavljivali u Amsterdamu i karijera mu je bila prilično trnovita. Nakon što su u Ajaksu digli ruke od njega, Živković je igrao za belgijski Ostende, kineski Jatai, engleski Šefild Junajted, da bi u leto 2021. kao veliko pojačanje bio predstavljen u Crvenoj zvezdi.

Ispostavio se kao promašaj kluba sa Marakane, odigrao je samo 14 utakmica za godinu dana i pušten je besplatno u holandski Emen sa kojim se ove sezone bori za opstanak. Ali makar igra, postigao je tri gola na 24 utakmice, pa je stigao i poziv da zaigra za Kurasao.

“Kurasao me je zvao još od početka karijere, ali sam želeo da reprezentativnu karijeru gradim sa Holandijom ili makar Srbijom, o kojoj sam takođe razmišljao. Međutim, to više nije realno u ovom momentu. Kako sam uglavnom živeo u inostranstvu, reprezentativne pauze sam koristio da dođem kući u Holandiju. U međuvremenu, Kurasao je nastavio da me zove”, priča Živković za holandske medije.

I rešio je da prihvati poziv ove karipske zemlje.

“Pošto sada živim u Holandiji, kada su mi opet poslali poziv, pomislio sam: Zašto da ne? Uradiću to’. Odazvao sam se pozivu da zaigram za Kurasao”.

Debitovaće sutra veče u KONKAKAF ligi nacija protiv Kanade, ali ne krije da mu je mnogo veći motiv sledeća utakmica koja se igra protiv Argentine dva dana kasnije.

“Naravno da je to bio jedan od razloga zašto sam prihvatio poziv da zaigram za Kurasao. Otvorila se mogućnost da pobedim Lea Mesija i da osvetim Holandiju za poraz na Mundijalu. Ne, ne, nije to ludilo o čemu pričam. To je lepa prilika u karijeri. Nikada nisam bio u Argentini i sada ću biti bogatiji za novo iskustvo”.

Otkriva i da je strah od letenja avionom bio jedan od razloga zašto se dvoumio da zaigra za Kurasao.

“Imam strah od letenja i to mi često uzrokuje stres. Pogtovo prilikom poletanja i turbulencija. Često uzimam lekove, ali nekada ne deluju. Recimo da letenje avionom nije moj sport. Ali moram, jer nemam drugog izbora. Ipak, ovo nije baš običan let do Londona na dva dana. Naravno da razmišljate koliko je ovo sve iscrpljujuće. Toliko sati u avioni, pa treninzi, pa dve utakmice… Pričao sam sa trenerom u klubu kojem se nije dopala ideja ali izbor je na kraju bio moj. Smatram sebe sposobnim da sve to iznesem kako treba”, kaže Rišairo Živković.

Holanđanin srpskog porekla je do sada igrao za mlađe selekcije Lala ali nikada nije dobio poziv za A reprezentaciju. Sutra će u 26-oj godini prvi put zaigrati seniorski reprezentativni fudbal. Prvi rival će mu biti nekadašnji saigrač iz Crvene zvezde Milan Borjan, a drugi svetski šampion Leo Mesi.


tagovi

Rišairo ŽivkovićReprezentacija Kurasaafudbalska reprezentacija ArgentineLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara