Mesarović i Ajdar protiv Gzire (© Star sport)
Mesarović i Ajdar protiv Gzire (© Star sport)

Rivalstvo kratko, ali slatko

Vreme čitanja: 4min | ned. 31.07.22. | 12:21

Iza Radničkog i TSC-a je nekoliko nezaboravnih međusobnih duela

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Kratko, ali sadržajno. Rivalstvo niškog Radničkog i TSC-a, koje traje tek četvrtu sezonu, koliko se klub za divljenje i svako poštovanje iz Bačke Topole, koji po mnogo čemu pozitivno „štrči“ u ovoj ligi, nalazi u elitnom rangu, već je uspelo da ponudi neke od, u okvirima srpskog fudbala, nezaboravnih utakmica.

Izabrane vesti

Statistički gledano, to je 4-1-2 u korist Nišlija. TSC je slavio po jednom kao domaćin i kao gost, a dobio je upravo prvi međusobni superligaški okršaj, na svom terenu, novembra 2019. godine (2:0). Već sledeći duel, na Čairu, u poslednjem kolu korona sezone, bio je u neku ruku istorijski. Prošao je u znaku zvaničnog oproštaja od fudbala Saše Stojanovića, verovatno najboljeg niškog fudbalera u eri posle Dragana Stojkovića Piksija. Kako se samo Nikola Čumić, aktuelna velika želja Partizana, tada igrao fudbala, a Radnički je slavio sa 3:1, mada su gosti na kraju likovali, jer su prvenstvo okončali na četvrtoj poziciji i čekao ih je debitantski nastup u Evropi.

Identičan rezultat u korist Nišlija ostvaren je i u sledećem međusobnom okršaju ovih rivala, 12. septembra 2020. u Senti, svega pet dana pre kultne utakmice TSC-a protiv Steaue u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Bila je to sigurno najbolja partija Radničkog u toj sezoni, u kojoj će se na kraju za dlaku spasiti ispadanja iz lige, iako je i u uzvratnom meču, na proleće, slavio protiv TSC-a 2:0.

Pod komandom Mladena Krstajića, ekipa iz Bačke se revanširala punom merom pre okruglo godinu dana, upravo u četvrtom kolu prethodnog šampionata, kada je protutnjala Čairom i pogocima Saše Tomanovića i Đura Zeca slavila sa 2:1. Nekoliko meseci kasnije, u Bačkoj Topoli, Radnički je bio na pragu pobede, vodio je golom Stefana Mitrovića sve do nadoknade, ređao šanse pred golom Nenada Filipovića, da bi Ratkov bio brži od poslednjeg sudijskog zvižduka, spasio aktuelnog trenera TSC-a Žarka Lazetića poraza na debiju pred domaćim navijačima i postavio do sada jedini remi u međusobnim duelima ovih timova.

Najzad, verovatno najvažniji okršaj do sada, Radnički i TSC imali su 13. maja ove godine, u pretposlednjem kolu plej-ofa prethodnog prvenstva. Radnički je vodio od 18. minuta golom Filipa Kasalice, u 86. gosti su imali zicer, mnogi su već videli loptu u mreži nakon pokušaja glavom Čalušića, ali je Dujmović izvadio sa gol-linije i poslao u korner, posle koga su Nišlije razvile kontranapad, a Lazar Jovanović lobom sa preko 30 metara doneo pobedu 2:0. Ispostaviće se, vrednu Evrope, ali i zato što je TSC u poslednjem kolu na svom terenu propustio meč-loptu protiv Vojvodine...

Raspored Mozzart Bet Superlige nije bio nimalo milosrdan ni prema jednima, ni prema drugima ove sezone. Četvrto je kolo, a TSC ide na treće teško gostovanje. Učinak na prethodna dva učinio ih je trenutno najnepoželjnijim gostima u Srbiji. Čuku su oduvali na Banovom brdu (4:1), Partizanu produbili agoniju remijem bez golova u Humskoj. Dva kola nisu primili gol, što je za Nišlije misaona imenica, ali kao da su protiv Čukaričkog ispucali svu municiju i da, ofanzivno, još nisu pronašli rešenje za odlazak Mihajla Banjca u Krasnodar.

I Radnički je, u istom periodu, ostao bez svog ponajboljeg igrača Stefana Mitrovića, ali mu davanje golova nije problem. Ipak, primio je neverovatnih 12 na četiri utakmice i još čeka pobedu u novoj sezoni. Okršaji sa beogradskim večitim rivalima su prošli, nema više ni Evrope, posle duela sa TSC-om ući će se u uobičajeni ritam mečeva od vikenda do vikenda, i to protiv ekipa iz donjeg dela tabele, tako da samo valja „preživeti“ ovu utakmicu (18.55), ali svega 72 sata posle jednako velikog emotivnog i fizičkog pražnjenja protiv Gzire...

U svakom slučaju, kada igraju četvrti i peti na tabeli iz dve od poslednje tri sezone, onda je to šlag na tortu četvrtog kola Mozzart Bet Superlige.     

MOZZART BET SUPERLIGA, ČETVRTO KOLO

Petak

Novi Pazar - Partizan 1:0 (1:0)

/Mijić 24 pen/

Crvena zvezda - Radnik 6:0 (1:0)

/Ivanić 12, Kangva 64, Katai 71, Pavkov 76, Kanga 83, Bukari 84/

Subota

Radnički Kragujevac - Vojvodina 0:2 (0:0)

/Simić 62, Malbašić 85/

Napredak - Javor 2:4 (0:1)

/Bastajić 80, 87p - Dukure 29, Gojković 46, Gigić 61, Kembel 67/

Spartak - Voždovac 3:0 (1:0)

//Todoroski 33, Srećković 67, Obradović 78/

Nedelja

18.55: (2,40) Radnički Niš (3,25) TSC (3,05)

21.00: (2,45) Kolubara (3,10) Mladost Lučani (3,10)

21.00: (3,50) Mladost GAT (3,30) Čukarički (2,15)


 

                           

 

 


tagovi

Lazar JovanovićRadnički NišTSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara