Marselo Galjardo (©Reuters)
Marselo Galjardo (©Reuters)

River Plejt ne sme da omane na oproštaju Monumentala od Marsela Galjarda

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.10.22. | 23:03

Argentina 1: Legendarni trener Milionera noćas pred svojim navijačima protiv Rosarija poslednji put na kormilu velikana iz Buenos Ajresa

Za pripadnike i obožavaoce tima sa najpoznatijom crvenom dijagonalom preko grudi, stiže dan koji niko nije želeo. Sa druge strane, svako od njih znao je da će on jednom morati da dođe i nebitno je koje i kakvo jutro će ga najaviti, i koliko god vremena da prođe uvek će se smatrati da je bilo prerano...

Noćas ćemo svedočiti poslednjem susretu Marsela Galjarda u ulozi stratega River Plejta na stadionu Antonio Vespučio Liberti, poznatiji kao Monumental, a čuveni Milioneri će nastojati da mu odaju do sada najveću počast na tribinama, ali i na terenu. Tu nesreću ili čast imaće i Rosario Sentral koji noćas (01.30) gostuje u paklu Monumentala, u sklopu 26. pretposlednjeg kola argentinske profesionalne lige.

Izabrane vesti

Bez obzira što je River Plejt trenutno četvrti sa 44 boda i još ima šanse, mada zaista minimalne, u borbi za titulu, posle više od osam i po godina na kormilu legendarni strateg se oprašta pred svojim navijačima i nema sumnje da će želeti da to bude pobedom, kako istorija gigantskog kluba i zahteva. Galjardo napušta velikana iz Buenos Ajresa pošto mu je od 2014. doneo jednu nacionalnu krunu, tri domaća Kupa, dva pehara Kopa Libertadores, potom Kopa Sudamerikanu i tri Rekopa Sudamerikane, kao i druge "manje važne" kupove. U tri navrata, 2018, 2019. i 2020. El Munjeko je izabran za trenera godine u Južnoj Americi.

River Plejt iščekuje susret posle četiri uzastopne pobede čime se popeo u sam vrh tabele. S druge strane, Rosario Sentral ima seriju od osam mečeva bez pobede u takmičenju. Milioneri su se dosta mučili u pojedinim mečevima ove sezone, kada su i ispustili priliku da budu ozbiljni kandidati za tron. Tim se iskupio u poslednja četiri kola, gde je pobedio u svim okršajima. Opet, River je rano eliminisan iz Kupa Argentine od strane Patronata, ali i iz Kopa Libertadores, čime je sve svoje snage preusmerio na argentinsku ligu, gde trenutno zauzima četvrto mesto na tabeli, četiri manje od lidera i najvećeg rivala Boke Juniors, ali sa duelom više.

01.30: (1,40) River Plejt (4,50) Rosario (8,50)

Iako utakmica nema važnost poput nekog od brojnih finala koje je River igrao poslednjih godina sa El Munjekom kao predvodnikom, čini se da pobeda u noćašnjem okršaju nikada nije imala veći prioritet. Međutim, Milioneri u timu neće imati Rohasa, Zukulinija, Penju Bijafora i Aliendra, koji su povređeni i ostaju van terena. Zato će Galjardo posegnuti za određenim izmenama u odbrani i napadu, jer pored povreda, tim muče i suspenzije Miltona Kaska i Migela Borhe, obojica sa po pet žutih kartona. U zamenu, po strani mogao bi da igra Elijas Gomes, mada nije isključeno da to bude i Ektor David Martinez, dok će Lukas Beltran ući u sam vrh napada umesto Kolumbijca. Ostali igrači će biti isti oni koji su prošle srede pobedili Platense sa 2:1.

U poslednjih pet odigranih utakmica ove sezone Milioneri su zabeležili četiri pobede i remi. U ovom periodu su pobedili Platense, Patronato, Estudijantes i Argentinos Juniors, pored remija sa Patronatom. Igrajući kao domaći tim, River je zabeležio učinak od šest pobeda i čak četiri poraza u poslednjih 10 odigranih okršaja.

Sa druge strane, Rosario Sentral nije pobedio na osam proteklih utakmica u argentinskoj profesionalnoj ligi, pošto je poslednji put slavila u 17. kolu na svom terenu protiv Taljeresa iz Kordobe. U prethodnom meču gostovao je kod drugoplasiranog Atletiko Tukumana na stadionu Monumental Hose Fiero i remizirao 1:1. Uz samo dva udarca ka golu Rosario je prvi postigao gol u 24. minutu preko Fakunda Buonanotea. El Dekano je imao 16 šuteva, četiri u okvir i više od 65 odsto vremena je bio u posedu lopte, ali je uspeo da pogodi metu tek u 85. minutu. Ovim remijem, tim iz Rosarija nije ostvario napredak, ali je zato, kako za sada stvari stoje, u ključnom momentu izbacio Tukuman iz borbe za titulu.

Sa nerešenim rezultatom u gostima, Rosario je na 23. poziciji na tabeli, sa ukupno 28 bodova, daleko od najboljeg tima. U poslednjih pet mečeva ove sezone ekipa koju predvodi Karlos Tevez zabeležio je četiri remija i jedan poraz. Remiji su nizani redom sa Atletiko Tukumanom, Defensom i Hustisijom, Unionom i Platenseom, pored poraza od Rasinga. Kao gost, Rosario je zabeležio samo jednu pobedu, pet remija i četiri poraza u poslednjih deset utakmica.

Razlika između timova je ogromna, pošto se Rosario Sentral bori za pozicije u donjem delu tabele, a sa druge strane, River Plejt dolazi iz četiri uzastopne pobede i nalazi se na trećem mestu u argentinskoj profesionalnoj ligi. Odbrana titule teoretski je i dalje moguća, ali je verovatnoća minimalna da će Boka koja ima četiri poena prednosti i utakmicu manje, ispustiti prednost u finišu prvenstva.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

ARGENTINA 1 - 26. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Aldosivi - Taljeres U TOKU

Njuels - Boka Juniors U TOKU

Godoj Kruz - Patronato U TOKU

Independijente - Banfild U TOKU

Ponedeljak

01.30: (1,40) River Plejt (4,50) Rosario (8,50)

19.00: (2,10) Arsenal Sarandi (3,10) Barakas (3,90)

20.00: (2,75) Himnasija (2,90) Argentinos Juniors (2,90)

21.30: (2,10) Velez (3,00) Estudijantes (3,70)

Utorak

02.30: (2,95) Sarmijento (2,95) San Lorenco (2,65)

02.30: (1,87) Atletiko Tukuman (3,40) Union (4,50)

21.30: (2,30) Kolon (3,10) Defensa i Hustisija (3,35)

23.55: (3,35) Lanus (3,10) Rasing (2,30)

Sreda

02.30: (3,35) Kordoba (3,10) Tigre (2,30)

02.30: (1,70) Urakan (3,50) Platense (5,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1River PlejtRosarioRosario SentralMarselo Galjardo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara