Valid Regraui (©Reuters)
Valid Regraui (©Reuters)

Roki Balboa Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.12.22. | 20:03

Marokanci u transu, slavi se i u drugim zemljama

Prvo eliminacijom Španije napravili su Marokanci ogroman uspeh na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali nisu se zaustavili na tome. Izabranici Valida Regrauija u četvrtfinalu su pobedili Portugaliju 1:0 i postali prva afrička selekcija koja se ikada plasirala u polufinale nekog Mundijala. Po prikazanom na terenu - potpuno zasluženo.

Bez ikakvog straha od favorizovanog rivala igrali su Marokanci, bez treme zbog mogućnosti da se nađu među četiri najbolje reprezentacije na planeti. Disciplinovanom igrom u odbrani, brzom trancijom i, pre svega, ogromnogom požrtvovanošću‚na svakom delu terena, uspeli su da šokiraju Portugalce. Presudio je nebeski let Jusefa En Nesirija u 42. minutu i precizan udarac glavom.

Izabrane vesti

Iako je za igrača utakmice proglašen golman Jasin Bono, nagrada je završila u rukama jedinog strelca. Ustupio mu je klupski saigrač iz Sevilje.

"Uštinite me, sanjam! Maroko je spreman da se suprotstavi svakome na svetu, promenili smo mentalitet za generacije koje dolaze posle nas. Oni će znati da su marokanski fudbaleri sposobni da naprave čudo", u dahu je govorio Bono, koji je u dosadašnjih pet mečeva, od kojih su protiv Španije igrani produžeci, primio samo jedan gol.

Blistao je posle meča i selektor severnoafričke reprezentacije, Valid Regraui uporedivši svoje fudbalere s filmskim junakom Rokijem Balboom, kog tumači čuveni Silvester Stalone.

"Posle Španije uspeli smo da pobedimo još jedan veliki tim. Dali smo sve od sebe, igrači su igrali preko svojih granica. Ova grupa ima fantastično stanje uma. Pre utakmice rekao sam ima da imaju priliku da ispišu istoriju Afrike. Izuzetno sam ponosan na njih što su to i uspeli. Mi smo Roki Balboa ovog Svetskog prvenstva", slikovit je bio 47-godišnji Regraui, koji je rođen u Francuskoj, gde je i igrao fudbal za Tuluz, Ajačio, Dižon, Grenobl..., dok je kao trener radio samo u Maroku i Kataru.

Uspeh koji su napravili Marokanci proslavlja se širom Afrike, ali i u pojedinim evropskim zemljama poput Belgije, Francuske, Engleske... Kao i u Palestini.



Oduševljenje pobedom već na terenu pokazao je krilni napadač Sofijan Bufal, koji je zaplesao sa majkom.

"Ovo je ludo! Živimo san i ne želimo da se probudimo. Sav sam se naježio! Sve što smo postigli, to smo i zaslužili. Naporno smo radili, ali nije još gotovo. Čeka nas polufinale, a uz Božiju pomoć i finale", poručio je Bufal.

Naredi rival Maroku biće Engleska ili Francuska. U grupnoj fazi su završili ispred Hrvatske, Belgije i Kanade, potom eliminisali Španiju i Portugalu, S punim pravom Lavovi razmišljaju o finalu.


tagovi

Katar2022Reprezentacija Marokareprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara