(© Reuters)
(© Reuters)

Totalna anestezija: Maroko – to je strast! Portugal, rekli smo vam da je sramota (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.12.22. | 17:56

Prvi put jedna afrička selekcija je u polufinalu Mundijala

Citirao je Dragan Stojković uoči puta na Mundijal reči pesme „Senke“, dok bi reprezentativci Maroka, kad bi samo znali, rado pribegli stihovima Aleksandre Prijović iz hita „Totalna anestezija“. Zato što su baš tako, doktorski, umrtvili Portugal i preko još jednog favorita stigli tamo gde nikad nisu bili. Štaviše, gde se nijedna afrička reprezentacija nikad nije našla. Među četiri najbolje selekcije planete. Može da im se spočita defanzivni stil, manjak velikih zvezda, ali način na koji su odoleli Špancima i izbacili ih na penale, a onda preko još jednog tima sa Pirinejskog poluostrva stigli u završnicu, zaslužuje da dubok naklon i čestitke za sve urađeno u Kataru.

Niko nije davao Maroku bogzna kakve šanse da prođe grupu sa Belgijom i Hrvartskom, kamoli da eliminiše Špance, prežaljen je bio u očima onih koji su se oduševili kandonadom Navigatora protiv Švajcarske, a ispostavilo se da su frenetična borbenost, zadivljujuća defanzivna postavka, nacionalni naboj i impresivna igra iza lopte nadvisili skupocene zvezde tima Fernanda Santoša – 1:0.

Izabrane vesti

Obesmislio je Maroko sve postulate modernog fudbala. Broj pasova, posed lopte, udarce ka golu. To su oni parametri što zaludni koriste da objasne igru. Selekcija Valida Regragija imala je sve suprotno. Imala je i veliko srce. I momčinu Jusefa En Nesirija da jednu od retkih šansi pretvori u najznačajniji gol u istoriji ove zemlje. To kako je na centaršut Atijata Alaha poništio Rubena Dijaša i iskoristio let u prazno Dioga Košte izučavaće se ne samo na sportskim, nego i katedrama za fiziku. Suprotno sili gravitacije, odleteo je toliko visoko i trazajem glavom pripredio još jednu senzaciju. Ako je ovo uopšte senzacija. Razlog: stigao je do polufinala Mundijala, a da mu niko nije dao gol!? Onaj jedan primljen je zapravo autogol Agerda.

Osim En Nesirija, imao je Maroko još nekoliko junaka. Prvog među jednakima Bonua. Čovek koji je odbranio tri penala Špancima predstavljao je zid od koji bi se odbili nasrtaji evropske selekcije kad bi Portugal došao u situaciju da zapreti. U prvom delu je imao pomoć prečke (sjajan šut Bruna Fernandeša), u drugom bio inspirisan da paradama spreči izjednačenje posle udaraca Žoao Feliksa i Kristijana Rolanda. A posebne čestitke Marokanci zaslužuju što su izdržali bitku bez povređenih defanzivaca Mazrauija i Agerda.

Portugal? Samo jedna reč – sramota. Toliko zvezda i na kraju ništa. Ono sa Švajcarcima je bilo zavaravanje. Kako su počeli, očajnom partijom protiv Gane i diskutabilnim penalom – kad smo konstatovali da su sramotno igrali – tako su i skočnali. Užasno. Teška reprezentacija za gledanje. Sa ili bez Ronalda, svejedno. Gomila besmislenih pasova, svako igra za sebe, a niko za tim. Tužno...


Čudnovata strast kojim igra Maroko u potpunosti je neustralisala pokušaje Portugalaca. U širinu, u dubinu, tamo, ’vamo. Uglavno – nikom. Bernardo Silva i Žoao Kanselo (kad je ušao) prave razliku u Premijer ligi kad igraju za Mančester Siti, ali ni u ovom četvrtfinalu, a ni na celom turniru malene ništa vredno pomena nisu napravili. Gonsalo Ramos, o kome su se tri dana raspredale bajke, u kadru se pojavio samo jednom, jedino su Bruno Fernandeš i Žoao Feliks nešto pokušavali. Suštinski mršavo. Mrse, petljaju, uzmu loptu i ne znaju šta da rade.

Ne znaju, jer Maroko nije dozvolio. Zijeh i Hakimi po desnoj strani, Ambrabat u sredini, Unai – za koga je malo ko do pre neki dan čuo, Sais dok se nije povredio u ulozi štopera. Morate da ih poštujete. Zadivljujuće je koliko vole fudbal i koliko se, čak i u kritičnim trenucima, rade sa osmehom

ČETVRTFINALE PRVENSTVA SVETA

MAROKO – PORTUGALIJA 1:0 (1:0)

/En Nesiri 42/

Stadion: Al Tumama

Sudija: Teljo (Argentina)

Žuti kartoni: Dari, Šedira (Maroko), Vitinja (Portugalija)

Crveni karton: Šedira (Maroko) u 90+3.

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, El Jamik, Sais (57. Dari) , Atia-Alah – Onuahi, Amrabat, Amala (65. Benun) – Zijeh (82. Abuhlal), En Nesiri (65. Šedira), Bufal (82. Džabran).

PORTUGALIJA (4-3-3): Diogo Kosta – Dalot (80. Orta), Pepe, Dijas, Gereiro (51. Ronaldo) – Otavio (69. Vitinja), Neves (51. Kanselo), Bernardo – Bruno, Ramos (69. Leao), Feliks.




tagovi

reprezentacija MarokaReprezentacija MarokaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara