Rumunski sudija: Nisam rasista! Mutu spušta loptu: Za nas reč "negru" znači nešto drugo... Turci traže strogu kaznu, reagovao i Erdogan

Vreme čitanja: 2min | sre. 09.12.20. | 15:05

Burne reakcije celokupne svetske javnosti, Rumuni se plaše diplomatskog skandala

Rasistički skandal sa utakmice Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Bašakšehira poprimio ogromne razmere, pa je čitava planeta osula paljbu po četvrtom arbitru te utakmice Sebastijanu Kolceskuu.

Iz Rumunije pokušavaju donekle da smire situaciju, ministar sporta ove zemlje Jonuc Stroe uputio je izvinjenje u ime kompletnog rumunskog sporta, uz nadu da ovaj događaj neće izazvati diplomatski skandal.

Izabrane vesti

Posredstvom svojih prijatelja, izjavu je dao i sam Kolcelsku, čije reči prenosi ProSport.

"Samo se trudim da budem dobar. Sledećih nekoliko dana neću čitati nijednu vest. Svako ko me poznaje zna da nisam rasista! Bar se tome nadam", rekao je Koltetsku.

Legendarni Adrijan Mutu je pokušao da "spusti loptu" i veruje da u svemu tome nije bilo nikakve zle namere.

"Iskreno, mislim da je to bio nesrećan slučaj. U važnom trenutku je izabrao pogrešnu reč. Žao mi je štoje naš Rumun u takvom skandalu sa neverovatnim konotacijama. Za nas reč "negru" znači nešto drugo. Zanista nismo rasistički narod i velika je šteta što se dogodio ovaj nemili događaj", rekao je Mutu.

Turci su sa druge strane neumoljivi. Servet Jardimdži, potpredsednik Fudbalskog saveza Turske i član Izvršnog komiteta UEFA, oštro je reagovao uz poruku da će krivci biti strogo kažnjeni.

"Neprihvatljivo je na koji je način četvrti sudija nazvao Veba. Bašakšehir ima puno pravo da reaguje. Za to ne postoji opravdanje. Sudija će dobiti potrebnu kaznu, pratićemo situaciju", poručio je Jardimdži.

Reakcija je stigla čak i od predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana.

"Oštro osuđujem rasističke ispade izrečene protiv Pjera Veba, verujem da će UEFA preduzeti neophodne korake. Bezuslovni smo protiv rasizma i diskriminacije u sportu i svim sferama života", poručio je Erdogan na svom zvaničnom Tviteru.

Prilično oštru poruku poslao je ministar sporta Turske Mehmet Muharem Kasapoglu.

"Rasizam je zločin protiv čovečnosti. Mi smo sa našim klubom, Bašakšehirom", rekao je Kasapoglu.

Uz Pjera Veba i Bašakšehir stali su svi istanbulski velikani Fenerbahčke, Galatasaraj i Bešiktaš, svi igrači protivničkog Pari Sen Žermena, ali i gotovo svi fudbalski autoriteti, pa je je jasno da će Kolcesku teško izbeći kraj karijere. Čitav događaj baciće ogromnu mrlju i na karijeru najboljeg rumunskog sudije Ovidijua Hacegana, koji je bio glavni arbitar meča.

Sve se dogodilo u 16. minutu utakmice na Parku Prinčeva. Tada je Koltesku od Hacegana zatražio da primiri Veba posle jedne reakcije kraj aut-linije, iskoristivši termin "tipul ăla negru", što bi moglo da se prevede kao "onaj crnac". Vebo je žestoko napao sudije uz pitanje da li bi isto postupili i da se reči o osobi bele puti. Kamerunac je isključen, a igrači Bašakšehira su odbili da nastave utakmicu, koja će biti nastavljena danas od 18.55.


tagovi

Pjer VeboSebastijan Kolcesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara