Tama rumunskog sudije: Hteo da izvrši samoubistvo, vrađao ga Bekali, govorili mu da je za ples

Vreme čitanja: 2min | sre. 09.12.20. | 10:20

Svetski mediji kopaju po biografiji lošeg momka iz Pariza

Da je imao lošu nameru – verovatno nije. Međutim, vrlo površnom pripremom meča i nekonvencijonalnom komunikacijom sa kolegom Haceganom, rumunski arbitar Sebastijan Koltesku postao je ove sedmice najveći negativac na svim meridijanima. Njegovo nazivanje pomoćnog trenera Bašakšeira Pjera Veba crncem, pretvorilo se u neviđen rasistički skandal. Duel između PSŽ-a i Istanbula biće nastavljen danas, na Tviteru su se oglasila brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava, reagovao je i predsednik Turske Erdogan.

Sve ukazuje da će Sebastijan Koltesku na ružan način biti ispraćen u penziju, posle više od decenije suđenja u Evropi i Rumuniji. Koltesku je pre dve godine skinut sa liste FIFA, ove sezone je kao glavni arbitar delio pravdu samo u duelu između moldavskog Petrokuba i našeg TSC-a.

Izabrane vesti

Tokom karijere nije imao rasističke ispade, ali mediji na svim meridijanima počeli su da kopaju po njegovoj biografiji. I došli do nekih vrlo interesantnih detalja. Pre samo dve sedmice Koltesku je bio u centru pažnje zbog vrlo kontroverznih odluka na utakmici između Gaz Metana i FCSB-a. Bivši rumunski sudija Adrijan Porumboiu nije ga štedeo.

"Njegova cela karijera puna je mračnih trenutaka. Možda ima talent, ali trebao je da odabere drugu profesiju, poput muzike ili plesa. U suđenju treba biti nepristrasan. Svi mogu da razumeju grešku arbitra, ljudski je grešiti, ali njemu se događaju godinama. Nema utakmice na čiji rezultat nije direktno uticao”, rekao je bivši arbitar.

Još 2015. godine vlasnik FCSB Điđi Bekali rekao je da ga treba suspendovati za sva vremena, i da je on bolji sudija od Kolteskua.

On u Rumuniji deli pravdu na terenima elitnog ranga, ali je 2007. godine posle serije slabih izdanja i loših ocena bio degradiran. Dobijao je šansu da deli pravdu na drugoligaškim mečevima. Zbog toga je pao u depresiju. Do te mere da je u oktobru 2008. godine pokušao sebi da oduzme život skokom sa 10 metara.

“Bio sam usamljen u stanu, ljut… Nisam želeo nikoga da vidim. Nazvao sam roditelje i rekao im da ostanu mirni, ali su ipak došli do mene. Provalili su u stan, došla je policija, hitna pomoć, vatrogasci. Onda sam pobesneo i otišao na prozor. Nisam želeo publiku, pa su brzo otišli”, ispričao je kasnije Koltesku, koji je morao da potraži pomoć psihologa.

Međutim, nije sve u karijeri lošeg momka iz Pariza sve bilo crno. Bilo je i pohvala. Čak i moralnih lekcija. Svojevremeno je jedan od čelnika rumunskog kluba, bez otkrivanja identiteta, svedočio o tome kako je Koltesku nepotkupljiv.

"Sve što mogu reći o njemu je da ne uzima novac. Pokušali smo da ga potkupimo, ali nismo uspeli. To je poznata stvar u našem poslu, znamo sve sudije a neke od njih i finansiramo”, rekao je jedan predsednik rumunskog kluba.

 


tagovi

izbacimo rasizam iz fudbalarasizam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara