Vejn Runi (©Reuters)
Vejn Runi (©Reuters)

Runi je spasilac Ovnova

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.02.21. | 11:52

Engleski superstar pokrenuo Derbi koji ne bi trebalo da brine o opstanku u Čempionšipu. Notingem u naletu posle užasnog početka sezone i smene Sabrija Lamušija. Kris Hjuton stabilizovao Šumare. Tradicija uz goste

Početkom godine je Vejn Runi uskočio na užarenu klupu Derbi Kauntija. Odlučio je da zatvori jedno poglavlje bogate igračke karijere i krene u novu avanturu kao menadžer Ovnova. Ako se po jutru dan poznaje pred jednim od najboljih engleskih fudbalera u ovom milenijumu je odlična trenerska karijera. Uspeo je da stabilizuje Ovnove koji više nisu kandidati za selidbu u Ligu 1. U prvom meču 33. kola Čempionšipa u petak (20.45) na Prajd park stiže Notingem Forest, poljuljani gigant koji nikako da se vrati na staze stare slave.

Ova dva tima nekada su bila redovni učesnici Premijer lige, ali ta vremena su davna prošlost. I za Šumare je sredina tabele ove sezone maksimalan domet. U proteklom šampionatu je Notingem bio kandidat za povratak u elitu, ali posle saplitanja u poslednjem kolu ostao je bez viđenog baraža, a onda je katastrofalno startovao novu sezonu, što je koštalo posla Sabrija Lamušija. Iskusni stručnjak Kris Hjuton je pokreno Forest koji je u poslednja dva kola slavio minimalnim rezultatom protiv Blekberna kod kuće i Roterama u gostima i krenuo ka sredini tabele najjače druge lige na svetu.

Izabrane vesti

Derbi ima tri pobede u poslednja četiri kola i ne bi trebalo da brine oko opstanka, a eventualna borba za ulazak u baraž za popunu Premijer lige je, čini se, nemoguća misija za izabranike menadžera Vejna Runija.

Nekadašnji as Evertona i Mančester Junajteda, posle epizode u MLS-u u Di Si Junajtedu iz Vašingtona vratio se prvo kao igrač, a početkom godine je postao menadžer nekadašnjeg premijerligaša.

"Od svoje devetnaeste ili dvadesete godine sam razmišljao da budem trener. Oduvek sam voleo taktičku stranu fudbala. Verujem da sam zato uvek mogao da igram na više pozicija u timu. Voleo sam da pratim i kretanje drugih igrača. Sećam se da sam kao mlad mislio da ću da završim u veznom redu. Upijao sam svaki potez Pola Skolsa, gledao kako on igra“, rekao je Runi za Skaj Sports.

On je radio sa Aleksom Fergusonom, Dejvidem Mojesom, Lujom van Galom i Žozeom Murinjom.

"Očigledan je Ses Aleks imao način kako da upravlja svakim igračem pojedinačno i način na koji ih je održavao sve željne i spremne za igru. To je bilo neverovatno. Van Gaal je bio taktičniji i način na koji je postavio tim da ne prima golove bio je neverovatan. Žoze Murinjo je bio pobednik, učinio bi sve da pobedi. Dakle, bilo je drugačije sa svim menadžerima u kojima sam radio i mogu da uzmem nešto od svakog. Ali stvar koju moram da uradim je da budem svoj i upravljam moj timom na pravi način“.

Derbi je bio na začelju, sada je u formi. Runi ima velike ambicije sa Ovnovima.

"Napravili smo velike korake napred i postigli smo bolje rezultate. Pomeramo se na tabeli i mislim da je došlo do ogromnih promena u mentalitetu. Igrači sada veruju da su veoma dobra ekipa i da mogu da pobede bilo koju ekipu u prvenstvu. I mi znamo kako da dobijamo utakmice na različite načine. To je velika promena za nas otkako sam ovde. Kratkoročno, želimo ove sezone da ostanemo u ligi. Znam da smo stvorili dobru osnovu, ali ovo je čudna liga i svašta može da se dogodi. U budućnosti želim da napredujemo“, zaključio je Runi.

Ovnovi su u seriji od četiri trijumfa na svom stadionu, a za tih 360 minuta u Derbiji primili su samo jedan gol. Notingem je odličan gost u 2021. godini. Ima čak tri pobede u prethodna četiri meča van svog stadiona. U prvom delu šampionata u Notingemu nije bilo pobednika – 1:1. Gol za Šumare postigao je Lajl Tejlor, dok je pogodak za Derbi delo Martina Voghorna. Poslednjih godina tradicija je na strani Notingema koji nije poražen od Ovnova na sedam vezanih utakmica (tri pobede i četiri remija). Derbi čeka na trijumf protiv narednog rivala skoro tri i po godine.

Na sedam od poslednjih osam utakmica Derbija i Notingema bilo je 0-2 gola. Šumari igraju tvrdo, na mali broj golova. U seriji su od četiri utakmice na kojima je pao samo jedan pogodak, pa ne očekujemo da se mreže na Prajd parku često tresu.

ČEMPIONŠIP – 33. KOLO

Petak

20.45: (2,75) Derbi (2,75) Notingem F. (3,00)

Subota

13.30: (2,80) Bornmut (3,10) Votford (2,65)

16.00: (2,35) Barnsli (3,00) Milvol (3,40)

16.00: (2,80) Birmingem (3,05) KPR (2,70)

16.00: (2,25) Blekbern (3,20) Koventri (3,35)

16.00: (1,90) Brentford (3,40) Stouk (4,30)

16.00: (2,45) Luton (2,95) Šefild V. (3,30)

16.00: (2,80) Midlzboro (2,95) Kardif (2,80)

16.00: (2,50) Preston (3,20) Hadersfild (2,95)

16.00: (2,80) Roteram (3,05) Reding (2,70)

16.00: (1,83) Svonsi (3,45) Bristol Siti (4,60)

Nedelja

13.30: (7,75) Vikomb (4,40) Norič (1,43)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ČempionšipEngleskaDerbi kauntiderbiNotingem Forest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara