(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ruski drugoligaški karavan na dlanu: Krila očerupala Čertanovo, Orenburg bez Despotovića, štedljivi milijarder vodi Torpedo

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.08.20. | 08:00

U subotu kreće liga sa 22 kluba. Ekipa iz Samare želi ekspresan povratak u elitu. Dovela čak osmoricu igrača iz tima iz Moskve. Na klupi Torpeda Sergej Ignaševič, veliko ime ruskog fudbala. Alanija ne igra na svom stadionu u Vladikavkazu koji se renovira

Sezona u Premijer ligi Rusije samo što se završila, a već kreće nova. Doduše, počinje šampionat 2020/2021 u drugom rangu takmičenje. Ove sezone FNL će brojati čak 22 ekipe, dve više nego prošle sezone. Rotor iz Volgograda i Himki su u trenutku prekida sezone usled pandemija virusa korona bili na prva dva mesta i oni su novi članovi Premijer lige. U FNL su se vratili Orenborg i Krila Sovjetov. Novi drugoligaši postali su Volgar iz Astrahana, Alanija iz Vladikavkaza, Veles iz Moskve, Akron Toljati, Irtiš Omsk i Dinamo Brijansk.

Druga liga Rusije je poznata kao jedna od najtežih na svetu. Fudbaleri su često više u avionu nego na treninzima. Velike razdaljine treba da se pređu recimo do Vladikavkaza ili Kalinjingrada, udaljenih gradova Ruske Federacije. Najbolje dve ekipe izboriće plasman u elitu, trećeplasirana i četvrtoplasirana ekipe igraće u baražu za ulazak u Premijer ligu Rusije, a u treću ligu preseliće se najgorih šest timova FNL-a.

Izabrane vesti

Virus korona i dalje preti najvećoj državi na svetu. U Jaroslavlju zasad ni novinarima neće biti dozvoljeno da prate meč sa stadiona, dok će pred praznim tribinama da se igra i u Habarovsku, Astrahanu i Ivanovu. S druge strane, Baltika iz Kalinjingrada je najavila da će imati 10 odsto popunjenost tribina, kao i Dinamo iz Brijanska.

Orenburg i Krila Sovjetov su pre dve nedelje ispali iz elite, ali su se do poslednjeg trenutka nadali da će da ostanu u Premijer ligi. Ipak, nije bilo proširenja najboljeg šampionata Rusije. Orenburg je pre nekoliko dana ostao bez povremenog reprezentativca Srbije, bivšeg napadača Crvnene zvezde, Đorđa Destpotovića. Bilo je priče i oko prelaska u CSKA, ali je potpisao kao slobodan igrač za Rubin iz Kazanja.

Zamena za Srbina je stigla iz Himkija. Aleksej Skvorcov je kao slobodan igrač potpisao za Orenburg. Osim Despotovića klub je napustio i golman Aleksandar Dobnja koji je pojačao prošle sezone najbolji tim druge lige, Rotor iz Volgograda. Sportski ditektor Orenburga Dmitrij Andreev je najavio da će većina igrača da ostane u klubu, ali i dalje nije poznato ko će biit trener. Promocija novog stručnjaka je odložena.

U Samari u redovima Krila Sovjetov rekonstrukcija posle ispadanja. Pre nekoliko dana imenovan je novi trener, iskusni Oleg Osinjkin. Dovedena su pojačanje iz Čertanova, ekipe iz Moskve koja je prošle sezone bila treća, sa istim brojem bodova, ali slabijom gol-razlikom od Himkija, novog člana Premijer lige. Put Samare krenuli su čak osmorica igrača Čertanova za koje je plaćena obeštećenja od 250.000 do najviše 900.000 evra koliko je izdvojeno za Vladislava Sarvelija. Novi igrači Krila postali su i Maksim Vitjugov, Danil Prutsev, Juri Gorškov, Aleksandr Soldatenkov, Roman Ezov, Ivan Lomaev i Dmitri Čipčenko. Takođe, iz Torpeda je stigao Sergej Bozin.

Samaru je napustilo nekoliko iskusnih fudbalera, između ostalih i nekadašnji vezista Crvene zvezde Srđan Mijailović. On je zasad bez kluba. Početkom jula u Spartak je prešao napadač Aleksandar Soboljev za čak 4.500.000 evra, dok je Vitalij Listov za 600.000 evra pojačao moskovsku Lokomotivu Marka Nikolića. Krila imaju i dalje u svojim redovima odličnog napadača Antona Zinkovskog za koga je pitanje vremena kada će da pojača neki tim iz Premijer lige. On je procenjen na 2.500.000 evra (Transfermarkt).

Osim ekipa koje su ispale u elitu, među favorite se ubraja i Torpedo iz Moskve. Na čelu ovog kluba je ruski milijarder Roman Avdeev, čije bogatstvo je procenjeno na 1.500.000.000 dolara. On se nalazi na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi planete (na 1.394. mestu), a blizak je predsedniku Vladimiru Putinu. On je 2017. kupio Torpedo.

Reklo bi se da je Torpedo siguran putnik u elitu, ali... Bogati vlasnik je rekao da je sledeće sezone prioritet izgradnja stadiona, da će budžet da bude manji i da je cilj opstanak. Trener Torpeda je legendarni ruski fudbaler, legenda CSKA Sergej Ignaševič koji se povukao sa terena 2018. godine posle 14 sezona u dresu Armejaca. On je prošlog leta stigao na kormilo tima iz Moskve, a protekle sezone je malo falilo da se vrati u Premijer ligu. Torpedo je imao samo bod manje od Himkija.

Ruski mediji u favorite za gornji deo tabele ubrajaju i Nižnji Novogrod i Baltiku, ekipe koje imaju velelepne stadione izgrađene za potrebe Mundijala u Rusiji 2018. godine. Čelnik čovek SKA iz Habarovska Andrej Čajka rekao je da je cilj kluba da do 2023. godine uđe u Premijer ligu.

Alanija se ove sezone vratila u drugu ligu, ali neće moći da igra na svom stadionu u dalekom Vladikavkazu jer se renovira. Novi drugoligaš Veles iz Moskve je osnovan pre samo četiti godine. Igra na stadionu Spartakovec koji prima samo 5.100 gledalaca.

U ovoj ligi su i dva rezerva tima, Spartaka iz Moskve i Krasnodara. Za ove timove igraće mladi igrači koji se kale i tek treba da izbore mesto u ruskim gigantima. Ubedljivo su najmlađe ekipe u ligi, a naravno ne mogu da uđu u Premijer ligu. Najviše stranaca ima Orenburg, čak osmoricu, a Krila Sovjetov ima sedmoricu.

RUSIJA 2 – 1. KOLO

Subota

13.00: (2,25) Nižnji Novgorod (3,00) Tomsk (3,30)

14.00: (2,40) Čertanovo Moskva (3,25) Spartak Moskva 2 (2,80)

15.00: (3,20) Irtiš Omsk (3,00) Jenisej (2,30)

16.00: (4,90) Dinamo Brijansk (3,45) Orenburg (1,70)

16.00: (2,60) Tekstilshtik (3,00) Veles Moskva (2,75)

17.00: (2,00) Fakel Voronež (3,20) Akron Toljati (3,70)

17.00: (2,30) Neftekhimik (3,10) Čajka (3,10)

17.00: (2,50) Volgar (3,15) Krasnodar 2 (2,75)

18.00: (2,70) Alanija Vladikavkaz (3,00) SKA Habarovsk (2,65)

Nedelja

15.30: (3,25) Šinik (3,15) Torpedo Moskva (2,20)

17.00: (2,00) Krila Sovjetov (3,25) Baltika (3,70)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Rusija 2RusijaOrenburgKrila SovjetovTorpedo Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara