(©Ajaks)
(©Ajaks)

Sa ženine sahrane u Amsterdam da spase sezonu: Ajaks se uzda u anđele sa neba i mig odozgo

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.10.23. | 17:59

„Cilj kluba je da igra Evropu, to ima smisla. Ali, prva četiri tima su daleko. Za sada moramo da se fokusiramo na peto mesto“, kaže novi trener Džon van et Šip

Sve što su mogli da uprskaju u Amsterdamu – uprskali su. Povukli su niz nelogičnih poteza, transfer politika i odabir trenera bili su katastrofalni, a sve je krenulo od otkaza Marku Overmarsu zbog skandala sa seksualnim uznemiravanjem koleginica. Brod je počeo da tome i je dotakao dno. Jučerašnji dan najcrnji je u istoriji Ajaksa, klub je poslednji u Erediviziji i danas je okrenut novi list.

Ajaks je imenovao novog trenera. Privremeno će tu ulogu obavljati Džon van et Šip, čovek koji je deo slavne istorije holandskog kluba. U igračkim danima je osvajao trofeje sa Kopljanicima, međutim, kao trener nema značajnijih uspeha. No, do kraja sezone – do kada će obavljati trenersku funkciju, a posle toga odstupiti od kormila i ostati u klubu – to mu i neće biti zadatak, već da za početak posrnulog giganta izvuče iz opasne zone i ako je ikako moguće na silu ugura u Evropu.

Izabrane vesti

 A, u Amsterdam je stigao da spase sezonu direktno sa ženine sahrane?! Dok se opraštao od supruge zazvonio je telefon...

„Dobio sam poziv dok sam bio u Atini sa porodicom na ženinoj sahrani. Između redova su me pitali kako se osećam u vezi sa tim. Ranije sam o tome razgovarao sa ženom i ona je rekla da to treba da uradim. Zato je odluka laka. Žena mi je ’odozgo’ dala amin za Ajaks, znam da je uz mene“, rekao je Džon van et Šip i nastavio:

„Pre svega, Ajaks je moj klub i želim da pomognem. O tome sam vrlo pažljivo razgovarao sa Danijelom pre nego što je preminula. Njena žarka želja bila je da ponovo nešto uradim u Ajaksu. Dakle, pod jedan jer je Ajaks moj klub, a pod dva to je i njen klub. Pored toga, naša ljubav je počela ovde“.

Štošta je u Ajaksu potrebno da se promeni u kratkom vremenskom intervalu, a prvo što će morati jeste da od skupa pojedinca koji ne funkcionišu da napravi tim.

„Moram da počnem od toga da postanu tim. Videli smo juče protiv PSV-a, prevelika je razlika između prvog i drugog poluvremena. Tako je bilo u mnogim utakmicama. Stvari moraju da se razjasne kroz davanje jasnih instrukcija, kroz razgovore. Momcima je potrebna podrška, potrebno im je samopouzdanje“.

(©Reuters)(©Reuters)

Pokušaće da izvuče klub iz krize i izvede ga na međunarodnu scenu, što znači da će meta biti peto mesto. Ona iznad su nerealna, jer za liderom PSV-om kasni 25, a za četvrtoplasiranim Fajenordom 18 bodova. U najboljem slučaju – Liga konferencije.

„Cilj kluba je da igra Evropu, to ima smisla. Ali, prva četiri tima su daleko. Za sada moramo da se fokusiramo na peto mesto. I od njega smo daleko, ali moramo doći korak po korak. Sve počinje od Volendama u četvrtak. Za nas je ozbiljna stvar da napravimo taj prvi korak“, poručio je Džon van et Šip i dodao:

„Petom mestu težimo. Moramo da vidimo u kojoj meri možemo da izbalansiramo ekipu, šta možemo da promenimo u januaru. Ali, kao što kažem, daleko smo od toga. Prvo moramo da odigramo mnogo utakmica i naporno da radimo na dobijanju osnove, jer ona trenutno ne postoji“.

Sa Ajaksom ima ugovor do karaj tekuće sezone i ne zamara se preterano oko toga hoće li ostati na toj poziciji duže ili kako je planirano baviti se tehničkim poslovima. Jer, sve zavisi od toga u kom pravcu će ići sezona.

„U suštini, samo do kraja sezone. Onda se vraćam u staru ulogu. Ali, svi znamo kako stvari u fudbalu funkcionišu. Ako stvari idu jako loše, da li i dalje želite tu da budete? Ako stvari idu jako dobro, hoće te li ostati ili ne?“

Desna ruka na Johan Krojf areni biće mu Majkl Valkanis.

„Ciljano sma ga poveo sa sobom. Jer, dolazim u klub i u kratkom vremenskom intervalu mnogo toga treba da se uradi. Mogu slepo da mu verujem. On zna šta da očekuje od mene, takođe i ja od njega. To je veoma važna osnova za početak. Morate da dobro da sagledate koga imate od kadrova i vidite ko šta može da uradi. Moramo da pokažemo momcima da smo mi tim kako bi i oni bili, zato je Majkl važan“.

(©Reuters)(©Reuters)

Nedavno je Džon van et Šip imao zanimljivu izjavu: „Na Johan Krojf areni potrebna je velika čistka. Ako sve veoma loše funkcioniše, izvršni direktor mora da ode. Hendriks mora da ode“. Ipak, trener koji je 2009. godine na jednoj utakmici vodio Ajaks – u startnoj postavi bio mu Miralem Sulejmani – nije želeo da govori o prošlosti, već samo o budućnosti i onome šta ga čeka.

„Ono što mogu da kažem jeste da sam podvukao crtu. Ono što se desilo je iza mene, nemam uticaj na to. Ono što mogu da uradim je ispred mene. Neke stvari su se već desile... Luj van Gal, Dani Blind, Pim van Dort i Edo Ophof su se vratili. Toliko značajnih stvari se dogodilo unutar kluba i to je najvažnije“, kazao je privremeni trener Ajaksa i potvrdio da je obavio razgovore sa Lujom van Galom.

Iskusni holandski strateg je zalegao za Džona van et Šipa, podržao je njegovo imenovanje. Sasvim moguće bio i inicijator...

„On podržava moje imenovanje. Da je suprotno – ne bih bio ovde. Kako je tačno došlo do toga da dođem? Moje ime je pomenuto, prepostavljam da je i Luj imao važnu ulogu u celom procesu“.

Oko stvari vezanih za transfere neće se, logično, pitati isključivo čovek koji je rođen u Kanadi i koji je u igračkim danima sa Ajaksom osvojio devet trofeja (takođe bio član holandske generacije koja je bila evropski prvak), nego više ljudi. Izvesno će u hijerarhiji visoko biti Luj van Gal.

„Moraćemo na tome da radimo zajedno. Moj prvi zadatak je vezan za tim. Mislim da mogu da pomognem, da mogu da posavetujem ljude koji o tome odlučuju“, završio je Džon van et Šip.



tagovi

AjaksDžon van et Šip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara