Kenet Tejlor (AFP)
Kenet Tejlor (AFP)

Najcrnji dan u istoriji Ajaksa! PSV ga petardom zakucao za samo dno (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 16:31

Novi debakl najtrofejnijieg holandskog kluba

Raspad je krenuo i niko nema ideju kako da ga zaustavi. Ajaks preživljava najcrnje dane u slavnoj istoriji. Jedan od najvećih klubova sveta je dotakao samo dno u bogatoj istoriji. Četvorostruki prvak Evrope je danas zakucan za poslednje mesto prvenstvene tabele.

Da stvari po Ajaks budu gore, za dno ih ja zakucao ljuti rival PSV koji igra bajkovitu sezonu. Filipsovci su gubili nakon prvog poluvremena u Ajndhovenu ali su pravim izmenama napravili preokret i dosolili so na ranu najvećeg rivala – 5:2. Opet je odbrana Ajaksa izgledala katastrofalno ali ceo tim zaslužuje kritike…

Izabrane vesti

Da kroz brojke podsetimo na srazmere katastrofe:

- Ajaks nema pobedu od avgusta.

- Ajaks je nanizao 10 utakmica u svim takmičenjima bez pobede.

- Ajaks je prvi put u istoriji nanizao pet poraza u ligi.

- Ajaks je prvi put u istoriji kluba na poslednjem mestu na tabeli.

- Ajaks je primio 21 gol u ligi (gori je samo Herakles sa 22).

- Ajaks za vodećim PSV Ajndhovenom kasni 25 bodova!

Ni nedavna promena trenera nije ništa promenila. Nakon evropskog poraza u Brajtonu, Kopljanici su rastureni i u Ajndhovenu. Privremeni trener Hedvigs Maduro nema čarobni štapić da promeni sve ono što je uprošaćeno u poslednjih godinu i po dana. Može samo da upropasti lične ambicije da bi jednog dana mogao da postane dobar trener. Ovo mu nije trebalo ali je kao dete i vojnik kluba prihvatio da gasi požar koji su drugi podložili i otišli...

A delovalo je da Ajaks može da prekine crnu seriju i okrene novi list u traumatičnoj sezoni. Odigrao je jako pristojno prvo poluvreme u Ajndhovenu.

Čak 26 šuteva su u prvom poluvremenu uputili fudbaleri PSV-a i Ajaksa što je najviše u poslednjih šest godina. Imali su identičan posed lopte, gosti su uputili više šuteva u gol, čak bili za nijansu bolji… Za manje od 15 minuta igre, Ajaks je mogao da vodi 2:0. Prvo je vezista Branko van den Bomen pogodio sa distance za 1:0, a onda Brajan Brobi promašio zicer na prazan gol za 2:0.

I tada na scenu stupa Irving "Čuki" Lozano. Meksikanac se letos vratio u Ajndhoven kao najskuplje pojačanje u istoriji kluba, sporo se uklapao ali je danas podsetio zašto je doveden i kakva je klasa za ovu ligu. Uništio je Ajaks. Prvi od tri gola je dao u 20. minutu posle majstorske solo akcije i šuta u bliži ugao. Ajaksov duh i dalje nije bio slomljen. Bili su ravnopravni, pokušavali i Brobi je u 40. minutu konačno pogodio nakon kontre i asistencije Bergvajna. Ajaks je na poluvreme otišao sa vođstvom i zamirisalo je da su na pragu izlaska iz krize.

Ali domaći trener Peter Boš je znao šta nije u redu i da Ajaks samo treba još jače napasti. Izvadio je iz igre veoma loše Vermana i Tilmana, uveo Saibarija i Tila i sve se okrenulo. Usledio je uragan Filipsovaca na Ajaksovu poroznu odbranu i tri gola za 11 minuta u mreži nersećnog Ramaja. Prvo je iskusni Luk de Jong nakon prečke Lozana pretvorio obitak u izjednačenje. Bio mu je ovo šesti uzastopni meč protiv Ajaksa u kojem je dao gol i rekorder je holandskog fudbala.

Rezervista Saibari je doneo potpuni preokret iskoristvši užasnu ofsajd zamku odbrane gostiju i slabu reakciju hrvatskog štopera Josipa Šutala. Bio je red da Lozano nastavi simultanku. Još jednom je Ajaksova odbrana bila visoko, još jednom je Šutalo kasnio, još jednom je Meksikanac kaznio. Veliki posao je odradio asistent Bakajoko.

Ajaks je bio nokautiran ali PSV i Lozano nisu stajali. Čuki je u 72. minutu upisao het-trik i postao prvi igrač Filipsovaca još od 2005. i Marka van Bomela koji je Ajaksu dao tri gola na jednoj utakmici. Pukla je petarda u mreži gostiju čiji navijači ograđeni u kavezu su besno pokušavali da prekinu još jednu utakmicu ali nisu imali mogućnost za to. Do kraja je PSV mogao još do kojeg gola iz kontri, ali Ajaksovi fudbaleri su imali makar toliko drkosti da jače uđu u duel, naprave faul...

Domaći navijači su dočekali momenat da seire nad sudbinom najvećeg rivala.

PSV ima savršenih 30 bodova iz 10 kola, Ajaks u četvrtak dočekuje Volendam u derbiju začelja. Ali mnogo veći problem će mu biti njegovi navijači koji preko ovako sramotnih izdanja neće proći tako lako...

EREDIVIZIJA - 10. KOLO

Petak

Vitese - Cvole 1:1 (0:1)

/Manhof 88 – Namli 25

Subota

Herenven - Herakles 3:0 (2:0)

/Sahraui 10, Bruvers 21, 72/

Almere Siti - Go Ahed Iglsi 0:0

Sparta - RKC 2:0 (0:0)

/Lauritsen 54pen, Vershuren 64/

Fortuna Sitard - Utreht 0:0

Nedelja

Tvente - Fajenord 2:1 (1:0)

/Ugalde 10, Van Volfsvinkel 78 - Gertrujda 86/

PSV - Ajaks 5:2 (1:2)

/Lozano 20, 60, 72, De Jong 49, Saibari 52 - Van den Bomen 10, Brobi 40/

Volendam - Ekscelzior 3:1 (0:1)

/Benamar 53, Miren 57, De Han 71 - Driuh 33/

16.45: (1,27) AZ Alkmar (6,25) NEC (9,50)



tagovi

Luk de JongPSV AjndhovenAjaksIrving Lozano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara