(©Reuters)
(©Reuters)

Sad čekamo 7. decembar

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.11.20. | 09:21

Tada je žreb za SP u Kataru

Kakav je to paradoks: za Evropsko prvenstvo se mnogo lakše kvalifikovati nego za Svetsko, s obzirom na broj učesnika, a Srbija od 2000. godine nijednom nije dobacila do šampionata kontinenta, dok je na Mundijalu bila tri puta!

I zato idemo, novi početak, pomeramo fokus sa još jednog promašaja na nove izazove. Vremena za prevelike analize i vaganja nema, jer već u martu sledeće godine počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Žreb za grupe će se održati 7. decembra, a Srbija će, osim ako se kakvo čudo ne dogodi, biti u drugom šeširu. I ta pozicija je odlična polazna stavka, jer će kvalifikacije biti izuzetno naporne i prolaz do Mundijala u Kataru 2022. je uzak, daleko uži nego na predstojeće Evropsko prvenstvo.

Trka će početi 24. marta, a završiće se 16. novembra, biće samo četiri termina, igraće se kraće nego ikad ranije. Zato ni vremena za neke velike rezove nema.

Sistem kvalifikacija je takav da će direktno na Mundijal ići pobednici 10 grupa, dok će drugoplasiranih 10 uz dva najbolja tima iz Lige nacija, koja se nisu kroz kvalifikacije plasirala, igrati baraž. Od tih 12 reprezentacija, tri će ići na šampionat u Kataru. UEFA je smislila da se tih 12 ekipa podeli u tri grupe po četiri, pa da se igraju polufinala i finala. Dakle, moraće dve pobede da se ostvare da bi se došlo do ulaznice za SP.

Kakve su onda šanse Srbije da se nađe na prvenstvu sveta? Teoretski gledano, Orlovi su slabiji od svih selekcija iz prvog šešira, da kažemo jedino sa Danskom bi mogli da se bore za prvo mesto, dok ni sa ekipama iz drugog ne stoje najbolje. A iz tog kruga će biti, jasno je, učesnici baraža. Uz eventualno neko iznenađenje, kojih uvek ima.

Pa ako Srbija nije uspela kod kuće da pobedi Škotsku i prođe na EP, koliki su joj izgledi onda da, recimo, u baražu eliminiše Rusiju pa Poljsku ili Švajcarsku pa Austriju? Kako izgleda na današnji dan...


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbiježrebSvetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara