Radost Škota u Beogradu (© MN Press)
Radost Škota u Beogradu (© MN Press)

Srbija - agonija koja traje (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.11.20. | 23:22

Škoti na Prvenstvu Evrope

Srbija - agonija koja traje. Koja će se produžiti za još četiri godine. Dve decenije Orlovi nisu videli Evropsko prvenstvo, neće ni sledeće godine. Penal-rulet stao je na tamno plavo. Čovek koji je u poslednje dve godine dao “more” golova, Aleksandar Mitrović, promašio je u petoj seriji i poslao Tartan armiju na šampionat kontinenta - 5:6 (1:1, 0:0).

Agonija. Debakl. Izgubiti kod kuće od Škotske u utakmici koja vodi direktno na EP... I to gotovo bez ispaljenog metka. Protraćenih 90 minuta, potrošenih u igri straha, okovanih nogu, bez smislene akcije, bez tri povezana pasa... Promašeni penal na kraju je došao kao kazna za to što je Srbija bacila ceo tok utakmice u koju je ušla kao favorit. U jednu od najvažnijih utakmica u 21. veku. Orlovi vezanih krila i nogu. Kao da je bezmalo Francuska bila na drugoj strani terena.

Izabrane vesti

Psihološka priprema je bila potpuni promašaj. Srbija nije ličila na sebe iz mečeva sa Norveškom i Turskom, Škotska je 90 minuta bila jača, brža, bolja, dobijala je u svakom segmentu igre. Nije stvorila brdo šansi, pa ni razlika na semaforu nije bila veća, ali je na terenu potpuno nadigrala Tumbakovićev tim u 90 minuta. Kao da se vremenskom mašinom reprezentacija vratila u jesen prošle godine kada je izgledala negledljivo.

Piksi Stojković je uoči meča rekao da će srpska reprezentacija biti medicinski fenomen ako ne iskoristi ovu šansu. Više ne znamo, jedino da ispadnemo u D Ligu nacija pa da protiv Malte i Gruzije tražimo put do EP. Blamaža...

Posle gola za 0:1 (© Star sport)Posle gola za 0:1 (© Star sport)

Sve ono što se očekivalo u prvom poluvremenu se i desilo. Visok presing, igranje na jednoj polovini na terena, “srce” na zelenom polju. Ali je sve bilo na “pogrešnoj” strani terena. Škotska od prvog minuta nije dala Srbiji oka da otvori!

Iznenadili su gosti sve, očekivalo se da oni stanu na svoju polovinu, da zatvaraju prilaze golu i čekaju šansu, a umesto toga su napali od starta baš onako kako to čine timovi gladni uspeha, a silno uvereni u svoje mogućnosti. Izgleda da su Škoti dobro skautirali meč Srbije u Rusiji, gde je visok presing pravio ogromne probleme našem timu. Tako je bilo i večeras. Prvih 15 minuta Orlovi nisu mogli da izađu preko pola, lopta ih nikako nije slušala, značaj meča im je totalno okovao noge.

Istina, koliko god impresivno trčali, zatvarali sve poput grupe paukova, Škoti nisu uspevali da stvore i neku veliku priliku za gol, najbolju su imali u 32. minutu, kada je udarac Mekgina ukrotio Rajković.

A, naigrao se fudbala srpski golman u prvom delu. Uporno su njegovi saigrači igrali u rikverc, samo Milenković je, bez preterivanja, desetak puta vratio loptu golmanu. Po obilnoj kiši koja nije prestajala, po užasno klizavom terenu sam se strepelo od neke velike greške od toliko pasova unazad.

Srbija je najbolju akciju izvela u 23. minutu, kada je Lukić šutirao sa ivice šesnaesterca na pas Mitrovića, a lopta je zamalo fijuknula pored stative. Nije bilo raspoloženog pojedinca u ofanzivi, osim Milinkovića-Savića, a brojni pokušaji ostalih bili su pročitani, presečeni, kao da je Škota bilo više na terenu ili kao da su do savršenstva pročitali igru reprezentacije Srbije.

Greška koja je visila iznad srpskog šesnaesterca se na kocnu i dogodila. Najpre je Robertson promašio stoodstotnu šansu, a samo minut kasnije (52.) Filip Kostić je prodao čistu loptu, a Rajan Kristi pametnim udarcem, bez mnogo snage, a sa mnogo preciznosti, poslao je loptu od stative u gol - 0:1. Katastrofa koja se 50 minuta nadvijala nad srpskim golom...

Jović za izjednačenje (© Star sport)Jović za izjednačenje (© Star sport)

I kada je delovalo da spasa nema, Tumbakoviću su rezultat ponovo doneli rezervisti. Luka Jović je prvu veliku šansu glavom, tik pored stative, a onda u 90. minutu je pogodio! Centrirao je Mladenović iz kornera, a napadač Real Madrida dočekao svojih pet minuta slave - 1:1!

U produžecima potpuno druga priča. Srbija je napadala, Srbija je držala loptu, pretila udarcima sa distance, jedan Gudeljov pokušaj je bio “viđen” u golu. Za sve su se Orlovi pitali, ali nagrade nije bilo. Zbog onog što su proćerdali 90 minuta, nisu je, možda, ni zaslužili.

Penali. Rulet. Igra nerava. Golmani su neke udarce imali na ruci. Maršal Mitrovićev i u ruci... Kraj. Agonija se nastavlja.


SRBIJA – ŠKOTSKA 1:1 (0:0), penalima 4:5

/Jović 90, Kristi 51/

Stadion: Rajko Mitić

Igra se bez publike

Sudija: Antonio Mateu Laoz (Španija).

Žuti kartoni: Milenković, Gudelj (Srbija), Galaher (Škotska)

SRBIJA: Rajković - Milenković, S. Mitrović (od 108. minuta), Gudelj - Lazović, Ne. Maksimović (od 71. Katai), Lukić, Kostić (od 59. Mladenović) - Tadić, Milinković-Savić (od 71. Jović) - Mitrović

ŠKOTSKA: Maršal - Galaher, Mektomini, Tirni - O'Donel (od 117. Grifits), Džek, Mekgin (od 83. Meklin), Robertson - Kristi (od 87. Paterson), Dajks (od 82. Mekbarni), Mekgregor.

BARAŽ ZA PLASMAN NA EP – JEDAN MEČ

Četvrtak

Gruzija - Severna Makedonija 0:1 (0:0)

/Pandev 55/

Mađarska - Island 2:1 (0:1)

/Nego 88, Soboslaj 90+2 - Sigurdson 11/

Severna Irska - Slovačka 1:2 (1:1, 0:1)

/Škrinijar ag 88 - Kucka 17, Duriš 110/

Srbija - Škotska 1:1 (1:1, 0:1), penalima 4:5

/Jović 90 - Kristi 52/


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija ŠkotskeEURO 2020kvalifikacije za EPbaraž za ep

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara