Radost igrača Partizana (©MN Press)
Radost igrača Partizana (©MN Press)

Samo četiri koraka ili staza preko trnja: Kako se Partizanu komplikuje put do Lige Evrope

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.06.20. | 09:53

Domaćinstvo na žrebu postaje važnije od imena rivala

Odluka UEFA da se igra jedan meč u svim fazama kvalifikacija za Ligu Evrope i to da se domaćinstvo određuje žrebom, a ne po koeficijentu, presekla je sve u Humskoj 1.

Trener Partizana Savo Milošević je ovu odluku Evropske kuće fudbala nazvao katastrofalnom po Partizan. Iako crno-beli još ne znaju da li će u kvalifikacije krenuti iz prvog ili drugog kola, što zavisi od ishoda finala Kupa Srbije, ova prinudna promena sistema takmičenja u Ligi Evrope zaista bi mogla da im znatno oteža put do grupne faze.

Izabrane vesti

Pogled na kvalifikacione šešire na današnji dan govori da bi Partizan, da je stanje redovno, bio nosilac i u (eventualnom) prvom (27. avgust), drugom (17. septembar) i trećem kolu (24. septembar), a velike su šanse da bi bio i u četvrtom (1. oktobar). Tu je zasad prvi ispod crte i dovoljno bi mu bilo da jedan favorit ispadne do treće runde ili da se, makar, u Švajcarskoj preokrene situacija na vrhu tabele do kraja šampionata, pa titulu uzme Jang Bojs, a ne Sent Galen. To bi odmah podiglo crno-bele među povlašćene timove i u četvrtoj rundi.

Zbog čega je Milošević rekao da je promena sistema kvalifikacija katastrofalna po Partizan? Zato što će se domaćin mečeva određivati žrebom i tu, teoretski gledano, može da dovede do toga da Parni valjak sve tri ili četiri utakmice igra u gostima! Može, naravno, da bude i domaćin sva četiri puta, ali je u startu onda jasno da je sve to lutrija i da će sreća na izvlačenju biti vrlo bitan, ako ne i najvažniji faktor.

Ako u prva dva kola ne bi trebalo da bude problema za Partizan da li će biti domaćin ili gost, jer su mu mogući rivali zaista slabiji od njega - mada bi i tu moglo da bude „mina“ kakve su Kajrat, Anortozis, Makabi Haifa - situacija se znatno menja u trećoj rundi kvalifikacija. Tu su mogući rivali crno-belih Dinamo Moskva, Apolon, Rems, Alanja, Astra, Hajduk iz Splita, Zorja... Sve su to klubovi protiv kojih bi Partizan u dvomeču bio favorit i davale bi mu se veće šanse za prolaz, ali samo jedan meč i to u gostima protiv ovih rivala – nije šala.

O četvrtom kolu da i ne govorimo. Čak i kada bi se ubacio u grupu nosilaca, mogući protivnici srpskom klubu bili bi Milan, AEK, PAOK, Rendžers, Standard, Hofenhajm, FCSB... Paklen bi bio i dvomeč, šanse 50-50 odsto, a kamoli samo jedan meč na strani. Tu koga sreća pomazi da bude domaćin, biće za ceo korak bliži prolazu dalje.

Iz svega proizilazi da će ovog leta, pogotovo u poslednje dve runde kvalifikacija, biti možda važnije da li si domaćin ili gost nego kako ti se zove protivnik i koliki mu je koeficijent.

Ukoliko bi uspeo da se probije do grupne faze, veliki su izgledi da bi Partizan bio u drugom šeširu na žrebu, a to bi mu davalo lepe mogućnosti da se izbori za evropsko proleće. Ali ovog leta će put do tog uspeha biti trnovitiji nego ikad, iako će biti kraći nego ikad: samo tri (ili četiri) utakmice deliće do grupe.

Ko do njih stigne, imaće čemu da se raduje.


tagovi

FK PartizanLiga EvropeSuperliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara