Veljko Birmančević (©YouTube/AC Sparta Praha)
Veljko Birmančević (©YouTube/AC Sparta Praha)

Šampion počinje kod kuće, Birmančević od starta

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.07.23. | 12:12

Sparta dočekuje Sigmu u 1. kolu prvenstva Češke

Prvo kolo nove sezone obeležiće borba dve ekipe sa visokim ambicijama. Prošle godine, posle punih devet godina, Sparta se vratila na šampionski tron Češke i glavni cilj je odbrana titule.

Tokom letnjeg perioda u predsezoni, Letenšti su eksperimentisali pošto je danski strateg Brajan Priske pružao šansu mladima u pripremnim duelima. Na kraju je tim iz PPraga na jedinu pobedu morao da čeka do kraja, i vredelo je, jer je savladala belgijski Anderleht sa čak 6:0.

Izabrane vesti

"Odbrana titule će biti teža nego kada smo je osvojili prošle sezone, svi smo toga svesni. Znamo da će to zahtevati još više rada od nas. Ali, gladni smo i spremni za sezonu. Trenutno smo koncentrisani na to da dobro startujemo protiv Sigme Olomouc i da ne bude ono što se desilo prošle godine", kaže trener Brajan Priske pred start.

Danski kormuilar je tokom leta dobio nekoliko novih igrača, a timu su se priključili Džejms Gomez, Viktor Olatundži, Mihal Ševčik i srpsko krilo Veljko Birmančević, koji se očekuje u startnoj postavi protiv Sigme.

18.00: (1,40) Sparta (4,40) Sigma (7,25)

Ekipa iz Olomouca je prošle godine zauzela šesto mesto i samo četiri boda delila su Sigmu od evropskih kupova. Hanaci i ove godine nameravaju da budu u gornjem domu, a očekivanja su još više porasla posle priprema, na kojima su izabranici Vaclava Jileka pobedili u svih šest okršaja.

"Slavili smo u svim mečevima na pripremama i sada imamo oštru proveru učinka protiv najjačeg mogućeg protivnika. Zaista se radujemo meču protiv Sparte u gostima. Verujem da smo u stanju da odigramo veoma dobar meč. Ne brinem za motivaciju igrača protiv šampiona, ali moramo da se dobro psihički pripremimo, jer će rezultat uticati na psihu i naredne mečeve", poručio je Jilek.

Sparta nema većih problema sa izostancima, a neizvesni su samo startovi Karabeca i Vitika. Zbog dogovora između klubova, Sigma neće moći da koristi vezistu Jana Fortelnija kojeg je pozajmila od ekipe sa Letne, Stopen je van terena, a Rusek bi mogao da propusti celu jesen zbog problema sa leđima.

Sparta je prošle sezone na svom terenu zabeležila 12 pobeda, četiri remija i imala dva poraza u 18 takmičenja češke lige. Sigma je, u međuvremenu, zabeležila sedam trijumfa, sedam remija i doživela četiri neuspeha u 18 mečeva na putovanjima.

U tri prošlosezonska međusobna sukoba Sparta je ostvarila dve pobede (2:0, 1:0), dok je jednom bilo nerešeno (1:1).

ČEŠKA 1 - 1. KOLO

Subota

Pardubice - Bohemijans 0:1 (0:1)

/Hulka 5/

Karvina - Zlin 4:1 (3:0)

/Mikuš 6, Budinski 27, Svozil 34, Bartl 53 - Tkač 48/

Teplice - Viktorija Plzenj 1:0 (1:0)

/Trubač 28pen/

Slavija - Hradec 2:0 (1:0)

/Van Buren 4, Čutil 70/

Nedelja

15.00: (2,60) Liberec (3,10) Ostrava (2,65)

15.00: (1,80) Mlada Boleslav (3,50) Jablonec (4,20)

15.00: (1,53) Slovacko (3,90) Buđejovice (5,80)

18.00: (1,40) Sparta (4,40) Sigma (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1Sparta PragSigma OlomoucVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara