Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)
Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)

Šampionat Farskih Ostrva na dlanu: HB spreman da skine KI Klaksvik s trona, Stojanov nosi Vestur

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.03.23. | 08:11

Srpski napadač za Mozzart Sport govorio je o startu elitne lige malene zemlje, dela Danske, smeštene između severnog Atlantika i Norveškog mora, Arhipelag sa nešto više od 50.000 stanovnika

Kraj zime i početak proleća je vreme kada lopta počinje da se kotrlja i na severu Evrope, u Skandinaviji. Jedino Danci igraju po sistemu jesen-proleće, dok ostali, Norvežani, Finci, Šveđani, Norvežani i Islanđani zbog oštre zime počinju prvenstvo u martu i aprliu. Tradicionalno led probijaju Farani. Utakmicom 07 Vestur – Fuglafjerdur danas (18.00) startuje nova sezona u zemlji, koja je deo Kraljevine Danske, smeštenoj između severnog Atlantika i Norveškog mora, Arhipelagu sa nešto više od 50.000 stanovnika.

Srpsku koloniju i ove sezone predvodi Kikinđanin Uroš Stojanov. Iskusni napadač bio je član Donjeg Srema, Radničkog iz Pirota u Srbiji, igrao je u Bosni i Hercegovini, Kipru, Grčkoj, Crnoj Gori, branio je boje i tajlandskih klubova Pračuapa i MOF Karoms Junajteda, a ovo će mu biti četvrta sezone na Farskim Ostrvima. U debitantskoj godini u ovoj malenoj državi u dresu Fuglafjerdura sa 17 golova podelio je titulu najboljeg strelca šampionata sa legendom u ovoj zemlji, Klemintom Olsenom iz Runavika.

Izabrane vesti

Dobre igre u Fuglarfjerduru bile su mu odskočna daska za prelazak u B36, tim iz prestonice ove zemlje, Torshavna. Prošla sezona mu je bila turbulentna, počeo je u B36, ali je drugi deo sezone proveo na pozajmici u Skali. Od ove godine brani boje 07 Vestura, ekipe iz Sorvagura.

18.00: (1,75) 07 Vestur (4,10) Fuglafjerdur (3,50)

Za čitaoce Mozzart Sporta i ove godine je analizirao šampionat koji je iz godinu u godinu jači. Bivši klub Stojanova, B36, prošle sezone je izbacio iz Evrope banjalučki Borac koji je trenirao Nenad Lalatović.

Osvrnuo se Kikinđanin na početku razgovora za naš portal na prošlu godinu u kojoj je postigao 11 pogodaka, četiri u B36 i sedam u Skali.

Prošle godine dobro sam počeo u novom klubu, u prvom kolu sam imao dva gola i astistenciju. Kasnije je bilo problema, sklonjen sam iz tima, malo sam igrao. Stigao sam u Skalu u drugom delu sezone koja je već tada ispadala, nije bilo šanse da ostane u najbojoj ligi. Na kraju nije to tako loše ispalo. Dao sam sedam golova u novom klubu, vratio se u ritam. Imao sam poziv AB-a i bivšeg kluba Fuglafjerdura, ali na kraju je najkonkretniji bio 07 Vestur. Trener me je pozvao, pitao da li bih došao. Za pet minuta smo se dogovorili i igraću ove sezone u Sorvaguru“, rekao je Stojanov.

Kakve su ambicije kluba?

Prošle godine Vestur je bio šesti, sada želimo stepenik više, mada nam je svima želja da ako možemo da budemo četvrti. Otišla su dvojica igrača, stigli su nam Magnus Jakobsen iz B36 i Johan Jonsen iz AB Strejmura. Trener golmana je naš čovek, Ivan Stojković, koji je u Srbiji branio za Mladost iz Lučana. Ovde je dugo, završio je igračku i počeo trenersku karijeru. Trener je Danac Mihael Šjenberg kome je ovo druga godina na klupu. Svi klubovi ovde gaje skandinavski stil igre, mada mi pokušavamo da ne 'bunarimo', da igramo fudbal. Imamo trojicu Danaca i Belgijanca Jaspera van der Hejdena. Ostali su domaći igrači“.

Stojanov u opremi novog kluba Stojanov u opremi novog kluba

Koji je cilj što se tiče golova, možete li da ponovite debitantsku sezonu sa 17 poodaka?

Meni je uvek želja da postignem više od 10. Prva sezona mi je stvarno bila najbolja. Sve mi je polazilo od noge. Sada me i bolje znaju na Farskim Ostrvima, pa će biti teže. Imamo odlično krilo, Belgijanca Hejdena, pa verujem da ću imati upotrebljivih lopti i da će biti golova“.

Prošle godine se Ki Klaksvik prošetao u šampionatu, imao je čak 19 bodova više od drugoplasiranog Vikingura i stigao do druge vezane krune. Imao je samo dva remija, bez poraza i impresivnom gol-razlikom od +71 (78:7). U predigri sezone je šampion osvojio i Superkup posle pobede na penala protiv Vikingura (bez golova posle 90 minuta). Može li ove godine neko da skine s trona moćnog prvaka?

Šampion je oslabljen. Tvorac uspeha, trener Mikjal Tomasen je otišao u norveški Fredrikštad, to je druga liga. Potpisao je dvogodišnji ugovor. Klub je napustio i Joanes Bjartalid koji je s trenerom otišao u istu ekipu. Klaksvik je ostao bez još nekoliko igrača, pa mislim da je slabiji nego prošle sezone i da neće biti tako dominantan. HB Torshavn se pojačao. Na klupi je ostao Dalibor Savić, pa mislim da može da ugrozi šampiona, čak bih mu i dao blagu prednost. Ostale ekipe za vrh su Vikingur i B36“.

Ko su kandidati za opstanak?

Ekipe koje su ušle u najbolju ligu, Fuglafjerdur i TV Tvorojri imaće problem da ostanu u najboljem društvu“, zaključio je Stojanov.

(©Vikipedia)(©Vikipedia)

Prethodnih godina bilo je više Srba na Farskim Ostvima. Od igrača su sada samo trojica. Osim Stojanova tu su i starosedeoci, Filip Đorđević iz EB Strejmira i Deni Pavlović koji već petu godinu brani boje šampiona Ki Klaksvika. Osim Dalibora Savića, Srbina koji ima švedski pasoš, trenera HB Torshavna, na kormilu Fuglafjerdura je Aleksandar Jovević.

Sistem takmičenje se nije menjao. U eliti ima 10 klubova koji će da igraju trokružni sistem sa 27 kola. Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, kreće od prvog kola, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za trećerangirano takmičenje u Evropi, Ligu konferencije. Najslabija dva tima ispadaju iz elite.

AB Argir ima najviše stranaca, čak 12, dok šampion KI Klaksvik ima sedmoricu. Jedino Vikingur igra samo s domaćim snagama. Logično, najviše stranaca ima iz Danske – 17, Norveška ima četvoricu, a po trojicu su, osim Srbije, iz Argentine i SAD-a.

FARSKA OSTRVA – 1. KOLO

Subota

18.00: (1,75) 07 Vestur (4,10) Fuglafjerdur (3,50)

Nedelja

16.00: HB Torshavn – B68 Toftir

16.00: KI Klaksvik – TB Tvorojri

16.00: EB Strejmur – AB Argir

16.00: Vikingur – B36 Torshavn

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE GODINE



tagovi

FuglafjordurUroš StojanovKi KlaksvikB36 ToršavnHB Toršavn07 VesturFarska Ostrva 1Farska Ostrva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara