Bukajo Saka (AFP)
Bukajo Saka (AFP)

Sautgejt: Saka je promenio mentalitet i postao vrhunsko krilo

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.03.23. | 11:27

Selektor Engleske uživa u radu sa svojim supertalentovnim ofanzivcem

Veliki je pritisak stavio na pleća Geret Sautgejt Bukaju Saki kada mu je u finalu Evropskog prvenstva dao da šutira odlučujući penal protiv Italije. Tada tinejdžer Arsenala nije savladao Đanluiđija Donarumu, a Engleskoj je izmakao prvi veliki trofej još od Svetskog prvenstva 1966. godine.

U tom trenutku, promašen sudbonosni jedanaesterac pred očima svetske javnosti delovao je kao hitac koji bi mogao da rani, uspori ili ubije karijeru supertalentovanog krila, ali dve godine kasnije, 21-godišnjak iz Londona proživljava najbolje trenutke, relativno kratke seniorske karijere.

Izabrane vesti

Kao najproduktivniji fudbaler vuče Arsenal ka tituli Premijer lige. U prvenstvu na 28 utakmica već ima dabl-dabl učinak od 12 pogodaka i 10 asistencija. A reprezentativnu pauzu koristi da blista i u dresu Engleske. Baš on je spojio sa golom Harija Kejna kod prvog gola u jučerašnjem okršaju protiv Ukrajine, a samo tri minuta kasnije spakovao je loptu u rašlje protivničkog gola.

"Igra sa istinskom verom u sebe kada se nađe ispred gola. To je evidentno i u utakmicama koje igra za tim i kada nastupa za reprezentaciju. Sada očekujete od njega da će dati gol, a tu je u pitanju samo promena mentaliteta. Ne radi se tu o tehnici jer je tehnički uvek bio izuzetno potkovan", rekao je Sautgejt o svom pulenu.

I na Mundijalu u Kataru Saka je bio jedan od boljih pojedinaca Gordog Albiona, a promašen penal iz finala Eura, verovatno je izbrisan i iz malog mozga. Na to bar ukazuju partije koje pruža.

"Mislim da je svestan činjenice da top fudbaleri na krilnim pozicijama moraju da isporučuju određen broj golova i asistencija, a on to radi čitave sezone."

Saka je sinoć došao do brojke od osam pogodaka za Englesku (na 26 utakmica), a u njegovim godinama više su imali samo Diksi Din (16), Džimi Grivs (16), Vejn Runi (12) i Majkl Oven (10), a mladi Englez ima fore do 5. septembra kada puni 22 godine da dodatno unapredi učinak.

"Njegova glad i odmerenost su ga odveli na pravi put. Ima sve atribute da nastavi da se razvija i uči jer je tako ustrojen. Ne vidim da će se tu išta promeniti imajući u vidu njegov karakter i njegovu porodicu. Ima sjajnu podršku oko sebe, a sve te stvari su vrlo važne za mladog fudbalera."

Nije želeo Sautgejt da odgovorom na pitanje novinara da li trenutno postoji iko bolji od Sake na njegovoj poziciji u fudbalskom svetu stavlja dodatni pritisak na sjajno krilo.

"Neću ulaziti u to gde on pripada, jer bi me isto stavilo u opasnu poziciju da radim stvari koje ne bi trebalo raditi sa njim. Ali on se razvija briljantno, uživanje je raditi sa njim i ništa tu ne bih menjao", zaključio je Sautgejt.


tagovi

Bukajo SakaGaret Sautgejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara