Radost igrača Dinamo Zagreba (©Reuters)
Radost igrača Dinamo Zagreba (©Reuters)

Septembar je mesec u kojem na Maksimiru padaju velikani, Milan kreće iz Mocartovog grada

Vreme čitanja: 6min | uto. 06.09.22. | 12:34

GRUPA E: Dinamo Zagreb dočekuje Čelsi, a tri od prethodnih pet trijumfa protiv kubova iz Liga petice ostvario je baš u devetom mesecu, na otvaranju takmičenja po grupama Lige šampiona ili Lige Evrope

Prvi put od sezone 2019/2020 najtrofejniji hrvatski klub Dinamo Zagreb vratio se u grupnu fazu Lige šampiona. Već na početku Modri se suočavaju sa pravim testom izdržljivosti protiv Čelsija, najvećeg favorita u Grupi E (18.45). U okviru iste grupe snage će nešto kasnije da odmere Salcburg i Milan (21.00).

Dok je engleski tim napredovao u grupnu fazu kroz domaće takmičenje, aktuelni vladar Hrvatske morao je da prođe kroz tri runde kvalifikacija. Dinamo Zagreb se smatra glavnim autsajderom u Grupi E. Posle dvogodišnjeg odsustva dospeo je u društvo milionera i pokušaće da se izbori za proleće u Evropi, iako nikada nije uspeo da se domogne osmine finala Liga šampiona. I ove godine će mu biti veoma teško, jer mu žreb nije bio baš naklonjen. Suočiće se sa Čelsijem, koji je osvojio ovo takmičenje u sezoni 2020/2021, kao i sa prvacima Italije i Austrije, a to su Milan i Salcburg.

Izabrane vesti

Hrvatski šampion je put po evropskim kupovima započeo u drugom pretkolu. U njemu se Dinamo susreo sa makedonskim Škupijem. Iako je bio jasan favorit, teško je prošao dalje. Usledila je prilično lagana eliminacija bugarskog Ludogoreca (pobede 2:1, 4:2). U poslednjem filteru Dinamo se sastao sa norveškim Bode Glimtom. Posle početnog poraza od 0:1 na severu Evrope, usledila je uzbudljiva utakmica u glavnom gradu Hrvatske, a prolazak Dinama u glavnu rundu odlučen je tek produžecima.

18.45: (7,50) Dinamo Zagreb (4,40) Čelsi (1,50)

Osam utakmica posle početka sezone u HNL-u, Modri iz Zagreba dominiraju. Sa 22 boda ispod pojasa, Dinamo ima komfornu prednost od osam bodova u odnosu na drugoplasirani Slaven Belupo. Ipak, trener Ante Čačić nedavno je odlučio da ne odmara najbolje u ligi. Zagrepčani su pred početak grupne faze odigrali ligašku utakmicu protiv Rijeke sa glavnim adutima. Dinamo je slavio sa 3:1, a blistao je Mislav Oršić sa golom i dve asistencije.

Stadion Maksimir je svojevrsna tvrđava. Modri su na domaćem terenu izgubili samo četiri od poslednja 34 meča na međunarodnoj sceni od 2016. godine i zato sa mnogo samopouzdanja ulaze u meč protiv londonskog sastava. U poslednjih šest domaćih utakmica na međunarodnoj sceni Dinamo nije pokoren.

LIGA ŠAMPIONA - KOMPLETNA PONUDA

Trener Čačić pošteđen je kadrovskih briga, a velike promene u odnosu na poslednjih jedanaest u HNL-u teško da se očekuju.

"Čelsi sad i u novembru, nije isto. Ekipa se još slaže, nije još u punoj formi i, slažem se, to je možda neka naša prilika", rekao je Ante Čačić.

Znale su septembarske večeri u Maksimiru da budu lepe, znao je Dinamo da se odupre velikanima. Arsenal, Viljareal, Atalanta. Tri od prethodnih pet trijumfa protiv kubova iz Liga petice došle su baš u septembru, na otvaranju takmičenja po grupama Lige šampiona ili Lige Evrope.

S druge strane, pristalice Čelsija imaju velika očekivanja. Ipak, izabranici Tomasa Tuhela nisu baš najbolje započeli sezonu, posle šest utakmica su tek na šestom mestu Premijer lige i nisu se proslavili ni po prikazanoj igri, naročito na gostovanjima. Plavci su poraženi na dva minula duela na strani od Lidsa i Sautemptona, a pre tri dana su na Stamford Bridžu pobedili Vest Hem sa 2:1 u londonskom derbiju.

Tomas Tuhel će imati određenih kadrovskih problema. Nedostajaće mu brazilski štoper Tijago Silva i francuski vezista N'golo Kante.

"Odlučio sam da odmorim Tijaga, jer je odigrao sve minute ove sezone. Ovo je prava prilika za predah. Dinamo je ekipa koja je navikla da pobeđuje, stalno je na vrhu i to stvara pobednički mentalitet. Prošli su kvalifikacije koje nikad nisu lagane. Zaslužili su da budu ovde. Za Dinamo će to biti emocionalna utakmica, a mi u ovom trenutku moramo da se popravimo jer nismo srećni svojom formom", rekao je Tuhel.

21.00: (3,80) Salcburg (3,50) Milan (2,10)

Nedugo pošto se bude čuo poslednji sudijski zvižduk u Zagrebu, sa centra će krenuti lopta u Mocartovom gradu. Šampion Austrije dočekuje prvaka Italije. Favorit je očigledno Milan, ali Salcburg redovno pokazuje kvalitet na evropskoj sceni i nije bez šansi. U poslednjoj sezoni najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja Bikovi nisu izgubili nijednom kod kuće, a suočili su se sa, na primer, Bajernom iz Minhena.

Kod kuće, Red Bul-ova snaga je ogromna. Prošle godine Salcburg je slavio u sva tri meča u grupi i počeo je osminu finala obećavajućim remijem sa Bajernom. Ipak, nije uspeo da podnese revanš i ispao je. Nova godina je tu, a sa njom još jedna ambicija austrijskog šampiona čije redove brani srpski reprezentativac Strahinja Pavlović.

LIGA ŠAMPIONA - KOMPLETNA PONUDA

U međuvremenu, Salcburg se ponovo kotrlja na domaćoj sceni i iako je već jednom uspeo da izgubi, sija na prvom mestu Bundeslige. U subotu su izabranici trenera Matijasa Jaislea pobedili Svarovski Tirol sa 2:0 i treći put uzastopno sačuvali gol. U odličnoj su formi pred meč protiv Milana.

"Utakmica protiv Milana je ogromna prilika za nas. Milan je tim sa velikim imenima i ogromnim kvalitetom. Želimo da igramo hrabar fudbal i da prenesemo svoj stil na teren. Mi smo jasni autsajderi u ovom meču", reči su mladog stratega Jaislea.

Uloga autsajdera ne sprečava igrače Salcburga da daju velike izjave. Igrači su uzbuđeni i spremni da dobiju vredan skalp.

"Želimo da grupnu fazu započnemo dobrim učinkom i rezultatom. Znamo dobro protiv koga igramo i koliko će nam dobra igra biti potrebna da bi se takmičili protiv Milana. Želimo da ga osujetimo intenzitetom i pritiskom, i daćemo sve da uznemirimo italijanskog šampiona", rekao je samouvereno vezista Nikolas Zajvald.

Sedmostruki osvajač Lige šampiona ove godine želi da igra mnogo veću ulogu nego prošle. Pri tome Rosoneri nisu napredovali iz grupe smrti, gde su završili na poslednjem mestu u društvu Liverpula, Porta i Atletiko Madrida. Prolazak u prolećnu fazu ključan je za italijanskog prvaka, a Grupa E bi ipak trebalo da bude održivija za tim Stefana Piolija. Pored Salcburga, Rosoneri će se suočiti i sa zagrebačkim Dinamom i Čelsijem.

Osvajač italijanskog skudeta raspoložen stiže u Austriju posle pobede u milanskom derbiju nad Interom (3:2).

"Videli smo sve utakmice Salcburga i verujem da smo se dobro pripremili. To je tim koji se mnogo kreće, ima kvalitetne igrače i igra napadački fudbal. Mnogi igrači imaju perspektivu i moramo da se suočimo sa njima sa poštovanjem i odlučnošću", rekao je Pioli na konferenciji za novinare.

Salcburg igra protiv Milana prvi put od 1994. Tada je, pod imenom Austrija Salcburg, odigrao dva meča sa Rosonerima u grupi Lige šampiona i u obe je izgubio. Dijambu, Koita, Omoregi, Pjatkovski i Tijani će nedostajati u taboru Red Bula. S druge strane, Pioliju nedostaju Ante Rebić i Zlatan Ibrahimović, a pod znakom pitanja su Rade Krunić i Alesandro Florenci.

Glavni sudija meča biće Srđan Jovanović iz Srbije.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

Grupa E

18.45: (7,50) Dinamo Zagreb (4,40) Čelsi (1,50)

21.00: (3,80) Salcburg (3,50) Milan (2,10)

Grupa F

21.00: (5,00) Seltik (3,70) Real Madrid (1,72)

21.00: (1,22) RB Lajpcig (6,50) Šahtjor (13,0)

Grupa G

18.45: (1,38) Dortmund (5,40) Kopenhagen (8,50)

21.00: (9,00) Sevilja (5,60) Mančester Siti (1,35)

Grupa H

21.00: (1,38) PSŽ (5,40) Juventus (8,50)

21.00: (1,32) Benfika (5,90) Makabi Haifa (10,0)

Sreda

Grupa A

18.45: (1,50) Ajaks (4,60) Rendžers (7,00)

21.00: (3,80) Napoli (3,50) Liverpul (2,10)

Grupa B

21.00: (1,85) Atletiko Madrid (3,50) Porto (5,00)

21.00: (3,40) Klub Briž (3,60) Leverkuzen (2,20)

Grupa C

21.00: (1,07) Barselona (13,0) Plzenj (25,0)

21.00: (4,00) Inter (3,80) Bajern (1,95)

Grupa D

18.45: (2,10) Ajntraht (3,50) Sporting (3,80)

21.00: (1,53) Totenhem (4,30) Marselj (7,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaDinamo ZagrebČelsiRed Bul SalcburgSalcburgMilan

Obaveštavaj me

Čelsi
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara