Foto: Reuters
Foto: Reuters

Simeone: Osvojiti Primeru je teže od Lige šampiona, ipak nismo iznad Reala i Barse

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.07.21. | 09:54

Strateg Jorgandžija zadovoljan ostavarenim do sada u Madridu, ali sa obe noge na zemlji

Preokretom na gostovanju Valjadolidu (2:1), Atletiko Madrid je pre dva meseca uspeo da veoma uzbudljivu šampionsku trku kruniše titulom i pod komandom Dijega Simeonea napravi još jedan u nizu podviga. Uzbudljivo i potpuno suprotno očekivanjima, kako je između ostalog bilo i čitavo prvenstvo, poslednje kolo donelo je drugu krunu Jorgandžijama u Čolovoj eri potvrdivši da, dok je Argentinac na čelu Atletika, dominantni dvojac na Pirinejima neće biti miran.

Pogocima Koree i Suareza, Atletiko je na stadionu Hose Zorilja režirao šampionsko slavlje očuvavši dva boda u odnosu na gradskog rivala, a uoči početka nove sezone Dijego Simeone se u razgovoru za Marku osvrnuo na susret u Valjadolidu.

Izabrane vesti

"Ono što mi padne na pamet na pomen 22. maja je radost, mnogo radosti. Emocija. Pre tog dana bilo je mnogo rada. Mnogi se osvrću na taj trenutak, ali ja želim da sagledam širu sliku. Bez tog prethodnog rada gde su mnogi fudbaleri utabali put koji su sledili oni koji su pristizali, ne bismo uspeli da poboljšamo istoriju Atletika", počeo je premotavanje filma Simeone.

Poslednji sudijski zvižduk doneo je erupciju emocija, a Čolo je tokom proslave gestikulacijom podsetio daa mu je ovo osmi trofej od 2012. godine na trenerskoj klupi u Madridu.

"Svi uspesi su vrlo kompleksni i ne bih mogao da izdvojim najzahtevniji. Najteža od svega bila je promena svesti i shvatanje da bismo mogli da počnemo da osvajamo trofeje u nacionalnim takmičenjima. To se promenilo uspehom u kupu 2013. godine, protiv Reala. Teško, na Bernabeuu, terenu koji nije neutralan. Tamo smo počeli da menjamo istoriju. U Evropi smo osvajali trofeje i sa Kike Sančesom Floresom, uzimali Ligu Evrope i UEFA Superkup, ali na nacionalnom nivou morali smo da ponovo postanemo važan faktor, taj zadatak je bio najkomplikovaniji".

Upravo pod komandom temeperamentnog Argentinca Atletiko je postao ponovo konkurentan rival Realu i Barseloni.

"Ljudi uvek misle da se traži alibi, ali istina je da su Real i Barselona u istoriji gotovo uvek bili superiorniji. Dogodilo nam se da smo 2014. i 2021. godine bili bolji, ali to ne znači da smo sada iznad njih. Znamo svoje mesto i želimo da se popravimo, ali to nije izgovor. Svako to tumači kako hoće, stvarnost je da su Real, Barsa, Mančester Junajted, Pari Sen Žermen, Siti, Bajern istorijski klubovi, ali ni to nije garancija da će uvek pobediti".

Činjenica da uspeva da napravi rezultate sa "seoskim timom", kako Atletiko etiketira deo fudbalske javnosti, ne dotiče Simeonea.

"Ne prodajem ništa. Kažem šta osećam i to je ono što prenosim. Znamo svoj put do danas. Svake godine put treba da bude jači i igrači sada žele da dođu u Atletiko. U poslednje dve godine nisu razumeli kada se govorilo o tranziciji i to će se dogoditi svima, Madridu i Barseloni, jer se starost dešava svima nama. Ipak, u sezoni 2019/20 bili smo prilično konkurentni, a prethodnu smo završili istorijskim uspehom".

Iako je u prethodnoj takmičarskoj godini bilo sijaset uspeha, nisu izostali ni teški momenti.

"Pred susret sa Seltom imali smo nekoliko povređenih i suspendovanih igrača, samo pet fudbalera bilo je na klupi za rezerve. Rival je u završnici meča izjednačio na 2:2 i odneo bod, ali nam se vratilo protiv Eibara i Alavesa koje smo savladali u poslednjim minutima. Liga šampiona je lepa i san, ali Primera je najteža od svih. Potrebno je da izdržite trku koja traje 38. kola. To je drugi san".

Nakon niza uspeha, Simeone je napravio paralelu sa Dijegom iz 2011. godine.

"Došao sam razmišljajući o najboljem. Kada se pojavila opcija dolaska u Atletiko, kao što uvek kažem, mentalno sam se pripremio da ću se pojaviti i to u teškom trenutku sredinom godine. Išao sam utakmicu po utakmicu. Rekao sam ljudima iz kluba na prvoj večeri da me zanima samo naredni rival, mislim da je to najbolji način da se suočimo sa životom. Ako mislite o rivalu tri utakmice unapred, ne poštujete prethodna dva. Na prvoj konferenciji rekao sam da želim takmičarski tim, kontranapad i to će zadržati suštinu Atletika".

Posebnu ulogu prethodne sezone imao je Luis Suarez koji je i sa 34 godine pokazao da ima pregršt motiva da se dokazuje i niže uspehe.

"Govoriti o Luisu Suarezu je jednostavno, on je to uvek pokazivao. Onog trenutka kada se pojavila opcija, znao sam da timu nedostaje ta snaga. Nema mnogo takvih igrača. Specijalista je malo, a Luis je jedan od njih. Shvatili smo da će, ako i dalje budemo čvrsto iza njega, biti bliži odgovoru u najtežim trenucima, kada je morao da se pojavi. Nisam gatara, ali sam fudbaler i znao sam da je bilo njegovo vreme".

Grizman i Suarez iz perioda u Barseloni, Foto: ReutersGrizman i Suarez iz perioda u Barseloni, Foto: Reuters


Za razliku od Urugvajca od kojeg je i mogla da se očekuje zapažena sezona, za mnoge je činjenica da je Ljorente bio jedan od najboljih igrača u Primeri predstavljala iznenađenje.

"Kada je Markos stigao, razmišljali smo o njemu kao o centralnom veznom igraču, videvši ga u Madridu, činio mi se spoljnijim, ali igrali smo 4-4-2 i mnogo puta je bio izostavljen iz ekipe. Privuklo mi je pažnju to što Ljorente nikada nije odustajao na treningu, trudio se da pokaže šta ima. I ispostavilo se da kada je bio među zamenama da je privukao pažnju. Postigao je gol, još jedan gol... Kroz razgovor sa najbližim saradnicima stigao sam do zaključka da moramo da nađemo mesto za njega. Razgovarali smo s njim, stavili smo ga u tim protiv Valensije i on je postigao gol. Počinjao je da potvrđuje ono što smo videli. Tada se dogodio Liverpul... Niko ne poznaje fudbalere bolje od trenera i niko neće izvući više od njih. Trener uvek želi da pobedi. Ne postavljate igrača sa ciljem da igra loše. Po povratku smo shvatili da je Ljorente užasan igrač. Usledila je pandemija, u Bilbau je nekoliko igrača bilo van stroja i Markos je tamo igrao kao drugi napadač, gde se odlično snašao. Našli smo mu položaj u kojem se oseća najkomfornije i što je najvažnije".

Neizbežno pitanje bilo je i da li je Simeone stupio u kontakt sa Grizmanom.

"Sa Antniom smo u veoma dobrim odnosima. Članovi porodice nam se druže i s vremena na vreme se viđamo. Bili smo blizu letos. Želim mu najbolje za njega i nadam se da će imati uspeha u Barseloni. Na Evropskom prvenstvu je ponovo pokazao da može da pruži mnogo, ali on danas nije naš igrač", kazao je Simeone.


tagovi

Dijego Simeone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara