Filip Stojković, Strahinja Pavlović i Noa Okafor (©Reuters)
Filip Stojković, Strahinja Pavlović i Noa Okafor (©Reuters)

Skener Bundeslige Austrije: Ne vidi se kraj Salcburgove dominacije, Pavlovićev reset u Mocartovom gradu

Vreme čitanja: 7min | pet. 22.07.22. | 09:22

Mečom na Red Bul areni gde šampionu dolazi bečka Austrija večeras (20.30) počinje nova sezona. Osmorica Srba u šampionatu, Miroslav Klose peče trenerski zanat u Altahu

Ulaskom moćne kompanije Red Bul u Salcburg, šampionat Austrije je postao jedan od najdosadnijih na Starom kontinentu, bar što se tiče borbe za titule. Pre dve godine je LASK zapretio Bikovima iz Mocartovog grada, ali nije uspeo da prekine dominaciju koja traje već devet godina. Ako je suditi po bukmejkerima Mozzarta ni ove godine se ne postavlja pitanje ko će biti šampion Bundeslige. Kvota na Salcburg da će da se okiti desetom vezanom krunom je 1,12, a sledi Šturm iz Graca sa 8,00.

Politika Salcburga se ne menja – plati jeftino, pronađi talente, pre svega u Africi, gurni klince odmah u vatru i prodaj ih po pet, šest puta većoj sumi. Zvuči jednostavno. Bikovima to uspeva proteklih godina. Erling Haland je kupljen za „siću“ od Moldea, a onda je eksplodirao u Salcburgu i veoma brzo je nastavio dalje, u Borusiju iz Dortmunda.

Izabrane vesti

Da je razlika u klasi između čeda Red Bula, ne i prvog u hijerarhiji (na vrhu piramide se nalazi nemački Lajpcig) i ostalih timova u Austriji govori i procena portala Transfermakt o vrednostima igrača. Tim iz Mocartovog grada je procenjen na 204.830.000 evra, a prvi sledeći, Šturm iz Graca, više od šest puta manje - 33.430.000.

20.30: (1,35) Salcburg (5,00) Austrija Beč (9,00)

Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće 12 klubova. Posle 22 kola, timovi će biti podeljeni u dve grupe, plej-of i plej-aut gde će odigrati dodatnih 10 kola, po principu svako sa svakim kod kuće i u gostima. Austrija Luštenau se vratila u elitu posle 22 godine, dok se eskpresno u drugu ligu preselila Admira Voker.

OSMORICA SRBA – PAVLOVIĆ NOVAJLIJA, JOVIČIĆ STAROSEDELAC

Slično najboljoj ligi Švajcarske, i za austrijsku Bundesligu možemo da kažemo da je razvojna, da ima mnogo mladih igrača koji je boravak u zemlji podno Alpa savršena odskočna daska za najbolje šampionate u Evopi, takozvane Lige petica. Poslednjih godina brojni srpski internacionalci brane boje klubova u elitnoj ligi Austrije. Srbi su na četvrtom mestu sa osam fudbalera. Najviše ima Nemaca – 20, a slede Hrvati sa 11 i Francuzi sa devet.

Branko Jovičić (©AFP)Branko Jovičić (©AFP)

Srpski reprezentativac Strahinja Pavlović posle turbulentne dve sezone u Monaku i pozajmica u Serkl Brižu i Bazelu, prešao je ove sezone iz Kneževine u Salcburg. Starosedelac u Austriji je i Branko Jovičić koji je prošle zime prešao iz ruskog Urala u LASK iz Linca, a novi saigrač biće mu dobro poznato ime iz Crvene zvezde, bivši crnogorski reprezentativac Filip Stojković. Popularni Žule je u Linc stigao iz bečkog Rapida. Osim dvojice najpoznatijih Srba u Austriji, bivših igrača Partizana i Crvene zvezde, igraće još šestorica – Stefano Šurdanović u novom članu elite Austriji Luštenau, Nikola Stošić i Miloš Jovičić brane boje Rida, Nikola Đorić Austrije iz Klagenfurta, dok su Aleksa Pejić i Dragoljub Savić fudbaleri bečkog Rapida.

ŠAMPION OPELJEŠIO LIDS I BORUSIJU IZ DORTMUNDA, SLEDEĆA ZLATNA KOKA JE NOA OKAFOR

Mladi nemački stručnjak Matijas Jajsle drugu sezonu će predvoditi Bikove. I ovog leta, Salcburg je razbio kasu timovima iz najboljih liga Evrope, pre svega Lidsu i Borusiji iz Dortmunda. Od prodaje fudbalera, šampion Austrije je inkasirao dosad 76.000.000 evra, a verovatno će do kraja letnje pijace brojka da dostigne čarobnu cifru od 100.000.000.

„Zlatne koke“ bile si Brenden Aronson koji je prodat Lidsu za 32.840.000 i Karim Adejemi, novi fudbaler Dortmunda, plaćen 30.000.000. Vredan transfer je i Rasmusa Kristensena, koji se pridružio Aronsonu u redovima tima sa Eland rouda. Do kraja prelaznog roka ima još više od mesec, a sve su glasnije najave da bi i vezista Mohamed Kamara mogao da se preseli u Jorkšir, u Lids junajted. Njegova vrednost na tržištu je čak 27.000.000 evra, pa se očekuje novi priliv u već prepunoj kasi Bikova.

Fudbaleri Salcburga nemaju konkurenciju u Austriji (©Reuters)Fudbaleri Salcburga nemaju konkurenciju u Austriji (©Reuters)

Nije se štedelo na novajlijama. Najviše je plaćen Lukas Žurna Daut, francuski zadnji vezni iz Sent Etjena, koji je koštao 13.000.000, dok je drugi najvredniji transfer Strahinje Pavlovića za koga je Monaku plaćeno 7.000.000. Vredni dolasci su i Brazilca iz Šahtjora Fernanda (6.000.000) i Karima Konatea iz Mimozesa iz Obale Slonovače (3.500.000). Šampion opet ima najmlađu ekipu u ligi, s prosekom od samo 22,1 godine. Nekadašnji austrijski reprezentativac, srpskog porekla, Zlatko Junuzović, odlučio je da u 34. godini okači kopačke o klin. „Dečji vrtić“ predvodiće dvojica veterana, golman Aleksander Valke i kapiten, levi bek Andreas Ulmer.

Otišao je prvi strelac Bikova Karim Adejemi sa 19 golova, a ove sezone se očekuje eksplozija Švajcarca nigerijskog porekla Noe Okafora i mladog Hrvata Luke Sučića.

ŠTURM NIJE MNOGO MENJAO TIM, SKROMNI BEČKI VELIKANI

Ostali timovi daleko su iza platežnog moćnog Salcburga. Nije bilo velikih transfera. Šturm iz Graca je ostao u istom sastavu. Treću sezonu na klupi nekadašnjeg šampiona sedi Kristijan Ilcer. Mnogo se očekuje od mladog Danca Rasmusa Hejlunda. Jedino obeštećenje u visini od 500.000 evra plaćeno je za Slovenca iz Mura, vezistu Tomija Horvata. Pojačanja su i Vesel Demaku iz bečke Austrije koji je stigao kao slobodan igrač, dok je Dominik Oroz došao u tim iz Graca na pozajmicu iz holandskog Vitesea. Šturm su napustili Andreas Kuen (Atromitos), Lukas Jeger (Altah) i Dardan Šabašahaj (Mura).

Bečki giganti ne mogu poslednjih godina ni da se približe Salcburgu. Rapid je ostao ovog leta bez Filipa Stojkovića koji je kao slobodan igrač prešao u LASK. Na klupi je ostao mladi domaći stručnjak Ferdinand Feldhofer (42), koji je krajem prošle godine stigao na kormilu zeleno-belih. Iz AZ Alkmara za 850.000 evra je Rapid pojačao napadač Ferdi Drujf, Gvido Burgštaler je došao iz Sankt Pauliija, dok je plaćeno obeštećenje i za Anta Bajića Ridu u visini od 350.000 evra. Najveća prodaja je odlazak Hrvata rođenog u Beču, Roberta Ljubičića, koga je zagrebački Dinamo platio 2.500.000 evra. Iz Šalkea je kao slobodan igrač stigao Leo Greml. Od Bečlija se očekuje da budu u vrhu, da se bore za novi izlazak u Evropu.

LASK je sa Valerijanom Ismaelom pravio čuda u Evropi pre dve godine, do korona virusa je bio i lider austrijskog šampionata u sezoni 2020/2021, ali posle oduzimanja bodova, kola su krenula nizbrdo. Iskusni austrijski stručnjak Ditmar Kuhbauer sedeće na klupi tima iz Linca. Nije bilo značajnijih pojačanja. Marin Ljubičić je stigao na pozajmicu iz Hajduka. Kupljen je za milion evra Grk Eftimos Kularis, prošle sezone igrač Atromitosa. Marko Raguc je prodat bečkoj Austriji za 1.300.000 evra. Gledaćemo u dresu LASK-a nekadašnji tandem Crvene zvezde, Branka Jovičića i Filipa Stojkovića.

Pomenuti prelazak Marka Raguca iz LASK-a u Austriju je jedini transfer za koji su Bečlije platile obeštećenje. On je trenutno povređen i neće igrati na startu sezone za novi klub. Kao slobodni fudbaleri stigli su i Haris Tabaković i Bili Kumetio, štoper koji je bio pod ugovorom sa Liverpulom. Drugu sezonu na kormilu tima iz prestonice Austrije sedeće iskusni domaći stručnjak Manfred Šmid. Ni ove godine se ne očekuju veliki rezultati od Austrije. Plasman u plej-of je prvobitni cilj.

MIROSLAV KLOSE NA KORMILU ALTAHA

Miroslav Klose (©Reuters)Miroslav Klose (©Reuters)

U Volfzbergeru je bilo prometno ovog leta. Vezista koji je bio pod ugovorom sa Čelsijem, Terno Balo, stigao je u ovaj klub kao slobodan igrač. Nije plaćeno ni evro za obeštećenja. Poznato ime sedi na klupi Altaha – Miroslav Klose. Nekadašnji nemački reprezentativac ovog meseca je preuzeo kormilo ovog skromnog austrijskog kluba. Napadač pod ugovor sa Štutgartom, Aleksis Tibidi, stigao je na pozajmicu, kao i vezista Amankva Forson iz Salcburga.

Ovog leta u Austriju iz Klagenfurta je došao štoper Nikola Đorić iz beogradskog Rada. Hartberg nije mnogo menjao tim. Rid je u finišu prošle sezone s klupe predvodio Kristijan Hajnle koji će ostati na kormilu. Ante Bajić je prodat Rapidu. Tirol je napustilo nekoliko igrača, a tim se popunjavao iz omladinskog pogona.

Za novog člana elite, Austriju Luštenau, jedini cilj je opstanak. Na kormilu je Markus Mader, Austrijanac koji je vratio klub u elitu posle više od dve decenije. Iz Bajerna je na pozajmicu stigao mladi vezista Torben Rajn. Srbin Stefano Šurdanović je pojačao tim iz Admire Voker, dok je iz francuskog Klermona novajlija krilni napadač sa Zelenortskih Ostrva Brajan Silva Teišeira.

Sve u svemu, tron je rezervisan za Salcburg. Bila bi senzacija ako se Bikovi i ove sezone ne budu prošetali do 17. krune, a 10. u nizu.

AUSTRIJA 1 - 1. KOLO

Petak

20.30: (1,35) Salcburg (5,00) Austrija Beč (9,00)

Subota

17.00: (1,43) LASK (4,60) Austrija Klagenfurt (7,50)

19.30: (2,55) Volfzberger (3,30) Šturm (2,75)

Nedelja

17.00: (2,45) Austrija Luštenau (3,30) WSG Tirol (2,95)

17.00: (2,15) Hartberg (3,35) Altah (3,50)

17.00: (1,68) Rapid (3,80) Rid (5,20)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Austrija 1AustrijaSalcburgRed Bul SalcburgRapid BečAustrija BečStrahinja PavlovićFilip StojkovićBranko JovičićAltahMiroslav Klose

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara