Peter Olajinka, Jan Sikora i Jakub Pešek (©Reuters, ©Shutterstock)
Peter Olajinka, Jan Sikora i Jakub Pešek (©Reuters, ©Shutterstock)

Skener Čeha: Šampion ostao bez najboljeg strelca lige, Slavija prvi favorit, Sparta u nokdaunu

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.07.22. | 08:11

Francuz Žan David Bogel nije više igrač Viktorije Plzenj. Adam Hložak najveći transfer leta, prodat Leverkuzenu za 13.000.000 evra. Vicešampion želi opet na tron. Pavel Vrba na klupi Banjika iz Ostrave, Jovović se vratio u Jablonec posle titule sa Sutjeskom...

Vreme je da se lopta zakotrlja i u Češkoj. Sinonimi za fudbal u ovoj zemlji su gradski rivali iz Praga, Sparta i Slavija, mada su prošle sezone oba velikana gledali u leđa Viktoriji Plzenj koja je prva prošla kroz cilj i stigla do šeste titule u istoriji. Sparta je i dalje dominantna sa 12 kruna od samostalnosti ove zemlje posle raspada bivše Čehoslovačke. Slavija je sedam puta bila šampion, tri puta su prvaci bili i fudbaleri Libereca, a jednom Banjik iz Ostrave.

Čini se da je liga slabijeg kvaliteta nego pre par godina. Slavija je pretprošle godine bila strah i trepet, završla je sa 12 bodova više od gradskog rivala Sparta, nijednom nije poražena u šampionatu, stigla do četvrtfinala Lige Evrope, ali prošle sezone slabije igra belo-crvenih iz Zlatnog grada. Sparta ne može da se sastavi poslednjih godina. Od eliminacije od Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope 2017. godine, traje sunovrat velikana. Evropsko takmičenje je završeno protekle nedelje, kada je tim iz Praga poražen u dvomeču od Vikinga iz Stavangera već u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Liga je prošle godine doživela transformaciju, sa 18 lubova i klasičnog sistema sa 34 kola zamenjen je prvenstvom sa dva kluba manje. Posle 30 kola igra se plej-ofa za šampiona u kome učestvuje šest ekipa. Timovi od sedme do 10. pozicije imaju još jednu šansu za izlazak na međunarodnu scenu, dok najgorih šest ekipa igra za opstanak. Ove sezone novi član elite je Zbrojovka iz Brna.

19.00: (7,00) Teplice (4,30) Viktorija Plzenj (1,48)

Najmnogobrojniji stranci, logično, su Slovaci sa čak 34 igrača, a zatim slede Nigerijci sa osam, Brazilci sa pet, dok ove sezone igraju četvorica srpskih internacionalaca. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Srđan Plavšić je prošlog leta dres Sparte zamenio za onaj gradskog rivala Slavije, ali nije oduševio omaleni vezista, pa je na izlaznim vratima vicešampiona Češke. Nemanja Kuzmanović brani boje Banjika iz Ostrave, Vukadin Vukadinović je igrač Zlina, dok je Stefan Vilotić u Bohemijansu iz Praga.

Srđan Plavšić (levo) u dresu Slavije (©Reuters)Srđan Plavšić (levo) u dresu Slavije (©Reuters)

Najviše stranaca, čak 14, ima Slavija, dok najmanje ima Hradec i novi član elite, Zbrojovka iz Brna, samo dvojicu. Prema proceni portala Transfermarkt, najvrednije fudbalere ima Slavija iz Praga – 58.430.000, a slede Sparta – 45.950.000, šampion Viktorija Plzenj – 23.530.000. Teplice je najskromnije sa 4.710.000.

VIKTORIJA PLZENJ - BILEK SA STARIM SNAGAMA BRANI TITULU, BUNJEL OTIŠAO U SAUDIJSKU ARABIJU

Iskusni češki stručnjak Mihal Bilek u prvoj sezoni na klupu Viktorije Plzenj uspeo je da donese ttiulu, šestu u vitrinama kluba. Nije bilo velikih transfera ovog leta u redovima šampiona. Sa starim snagam napada se odbrana trona i pokušaj da se uđe u Ligu šampiona. Dobijen je Helsinki, izborena treća runda kvalifikacija za Ligu šampiona i sigurna grupna faza nekog od evropskih takmičenja.

Jan Sikora je prošle sezone igrao za Viktoriju kao pozajmljeni igrač poljskog Leha. On će ostati u klubu i naredne sezone. Martin Jedličak je stigao bez obeštećenje iz Dunajske Strede. Jedini transfer za koga je plaćeno obeštećenje bio je prelazak Filip Cihaka iz Pardubica za 160.000 evra. Tim iz Plzenja je ostao bez najboljeg strelca, Žana Davida Bogela, francuskog napadača, strelca 19 golova prošle sezone, najviše u Češkoj. Ovog leta je otišao u saudijsku Al Vehdu kao slobodan igrač. Dosta se očekuje od Kolumbijca Jona Moskere, u proteklom prvenstvu drugog najubojitijeg golgetera.

SLAVIJA – BAH PRODAT BENFIKI ZA 8.000.000, PRVI FAVORIT ZA KRUNU

Fudbaleri Slavije (©Reuters)Fudbaleri Slavije (©Reuters)

Velikan iz Praga je zaribao u plej-ofu za šampiona prošle sezone. Ušao je kao lider, ali je u doigravanju Viktorija iz Plzenja bila mnogo bolja. Slaviji se u ovom šampionatu daju najveće šanse da povrati tron u Češkoj. Jindrih Tripisovski je ostao na kormilu Slavije. Ovo mu je već šesta sezona. Danski defanzivac Sebastijan Bah prodat je Benfiki za čak 8.000.000 evra. On je prošle sezone stigao u Prag iz Sonderjiskea za 1.750.000, a posle samo godinu dana, cena mu je skočila za više od četir puta. Odličan posao vicešampiona Češke. Mladi Hrvat Petar Musa je takođe prodat Benfiki za 4.250.000, a naredne sezone igraće na pozajmici u Boavisti.

Za defanzivca Karvine, Brazilca Eduarda Santosa je uloženo 1.200.000 evra, dok je Everton plaćen Mladoj Boleslavi 800.000 evra. U klubu u ostali Ondrej Lingr, Ivan Šranc, Jan Kuhta, Peter Olajinka, Stanislav Tecl...

SPARTA – REDOVNA MUŠTERIJA SRPSKIH KLUBOBA U EVROPI, HLOŽEKOV MEGA TRANSFER U LEVERKUZEN

Crvena zvezda, subotički Spartak i Partizan proteklih sezona eliminsali su Spartu iz evropskih takmičenja. Prošle sezone treće mesto, skromno za velikana koji je godinama u krizi. Ovog leta na klupi je stigao danski stručnjak Brajan Priske umesto Pavela Vrbe. Sparta je ostala bez talentovanog napadača Adama Hložeka koji je za čak 13.000.000 evra prešao u Bajer iz Leverkuzena. Biće to veliki hendikep za tim iz Zlatrog grada. Krilni napadač je postigao devet golova i imao čak 13 asistencija u proteklom prvenstvu.

16.00: (2,95) Zlin (3,30) Mlada Boleslav (2,45)

Najveća pojačanja su Lukas Haraslin iz Sasuola, plaćen 1.500.000 i Jan Kuhta koji je za 1.000.000 stigao iz moskovske Lokomotive, dok je Kristof Danek došao iz Sigme iz Olomuca za 1.200.000. Gorka pilula, ispadanje od Vikinga u kvalifikacijama za Ligu konferencije pokazuje da Spartu čeka verovatno još jedna mučna sezona i da će teško u borbu za titulu pored Slavije i branioca krune, Viktorije iz Plzenja.

VRBA STIGAO U OSTRAVU, JOVOVIĆ SE VRATIO U JABLONEC

Pavel Vrba (©Reuters)Pavel Vrba (©Reuters)

Pavel Vrba je posle otkaza u Sparti preuzeo Banjik iz Ostrave. Izlazak u Evropu je cilj ovog kluba. Nije bilo vekikih transfera, uglavnom su dovođeni igrači na pozajmice, a najveće pojačanje trebalo bi da bude vezista Lako Takač, koji je stigao iz Slavije.

Ostali klubovi su daleko ispod velike trojke češkog fudbala. Nekadašnji šampion Liberec poslednjih godina je u padu. Ovog leta stigla su trojica igrača iz Slavije, dvojica na pozajmice - Maksim Talovrov i Mik van Buren, dok je Lukas Cerc plaćen vicešampionu 160.000 evra. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Vladimir Jovović, prošle sezone je osvojio titulu sa Sutjeskom u Crnoj Gori. Ovog leta se vratio u Jablonec. Iz Sparte je na pozajmicu stigao Matej Polidar. Jablonec ima i novog kormilara, Davida Horejsa.

16.00: (3,40) Brno (3,40) Slovačko (2,15)

Hradec je ostao vez dvojice igrača, Jana Medre koji je za 530.000 evra pojačao Spartu i Jana Krala koji je za 615.000 otišao u Begiju, u redove Epena. Češke Budejovice su prodale Mateja Valentea Slaviji za 320.000 evra. Slavija iz Praga je oslabila i Mladu Boleslav. Najbolji strelac tima prošle sezone, Brazilac Everton sada je stanovnik Praga, kao i štoper David Dudera.

Zlin je napustio Šeik Konde, nova akvizicija švajcarskog šampiona Ciriha za 500.000. Nekadašnji igrač Čelsija, Seltika i CSKA Moskve Jirži Jarošik posle Ružemberoka i Celja, drugu godinu je na klupi Teplica.

Očekuje se da i u ovom šampionatu glavnu reč vodi velika trojka češkog fudbala - Slavija, Sparta i Viktorija Plzenj.

ČEŠKA 1 – 1. KOLO

Subota

16.00: (3,40) Brno (3,40) Slovačko (2,15)

16.00: (2,05) Banjik Ostrava (3,30) Sigma Olomuc (3,45)

16.00: (2,95) Zlin (3,30) Mlada Boleslav (2,45)

19.00: (7,00) Teplice (4,30) Viktorija Plzenj (1,48)

Nedelja

16.00: (7,75) Hradec (4,50) Slavija Prag (1,43)

16.00: (2,45) Pardubice (3,30) Češke Budejovice (2,95)

16.00: (2,00) Jablonec (3,45) Bohemijans (3,80)

19.00: (1,40) Sparta Prag (4,50) Liberec (8,50)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE




tagovi

Viktorija PlzenjSlavija PragSparta PragČeškaČeška 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara