(©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
(©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Skener šampionata Rumunije: Kluž nije mnogo menjao, ništa od Balotelija! Bekali kupovao u Krajovi, Sepsi najaktivniji na letnjoj pijaci

Vreme čitanja: 8min | pet. 21.08.20. | 10:24

Danas kreće nova sezona kod naših istočnih suseda. Liga ima 16 klubova, dva više nego u prošlom prvenstvu. Šampion iz Transilvanije prvi put vezao tri krune. Zasad nema mega pojačanja. Univerzitatea oslabljena, prošlogodišnji finalista kupa doveo dvocifreni broj novajlija

Manje od tri nedelje prošlo je od meča za titulu u Krajovi, između Univerzitatea i Kluža. Domaćin je poveo, ali je šampion na kraju slavio sa 3:1 i tako je stigao do treće uzastopne titule u Rumuniji. Naše komšije imale su Tantalove muke kako da sezonu završe. U finišu je bilo mnogo slučajeva virusa korona kod fudbalera. Pretila je opasnost da se šampionat ne završi u roku koje je prepisala UEFA. Na kraju, meč u Krajovi je bio kao kup utakmica. Univerzitatea je pružila žestok otpor timu iz Transilvanije u nastavku sezone, ali je poklekla u ključnih 90 minuta.

U petak (17.15) mečom Argeš – Botošani startuje novi šampionat Rumunije. Novina je da je liga proširena sa 14 na 16 klubova. Novi članovi elite postali su UTA iz Arada i Argeš. Posle dvokržnog sistema, odnosno 30 kola, najboljih šest ekipa igraće plej-of za šampiona, dok će preostalih 10 da se bore za opstanak. U jačoj grupi igraće se još 10 kola, svako sa svakim kod kuće i u gostima, dok će slabije ekipe da odigraju jednokružni sistem sa devet kola. Iz elite ispadaju dve ekipe, a dve će u plej-aut.

Izabrane vesti

Rumunski savez je doneo rigorozna pravila koja se tiče opasnosti od virusa korona. Svaki klub će šest sati pre utakmice morati da pošalje spisak igrača. Minimum je 13 fudbalera u protokolu, sa najmanje jednim golmanom. Utakmica se može odložiti ako su igrači zaraženi, ali ne ranije od sedam dana i to samo jednom. U slučaju da se meč ne odigra ni tad, ekipa zbog koje je utakmica odložena gubi službenim rezultatom 3:0. Liga kreće bez gledalaca, a kako se situacija kod naših istočnih suseda bude odvijala, moguće je da na stadionu bude i publike.

To su neke osnovne karakterisktike novog šampionata Rumunije, a sada malo da vidimo koje su ekipe pretrpele promene, ko se najbolje pojačao, ko je oslabljen…

Dan Petresku sa starim snagama kreće po četvrtu krunu u nizu

Počećemo od Kluža, trostrukog uzastapnog šampiona Rumunije. Četa Dana Petreskua stigla je u hičkokovskoj završnici prošlosezonskog prvenstva do šeste krune u istoriji, a prvi put se dogodilo da klub iz Transilvanije osvoji tri titule u nizu. Nije bilo mnogo promena u redovima šampiona. Iz Hermanštata za 300.000 evra je stigao hrvatski napadač Gabrijel Debeljuh. Iz kineskog Hengfenga je doveden defanzivac iz Obale Slonovače Kevin Boli za 250.000 evra. On se vratio u klub u kojem je igrao sa velikih uspehom pre nekoliko godina. Kao slobodan igrač iz FCSB-a šampiona je pojačao golman Kristijan Balgradean.

Kluž su ovog leta napustili Litvanac Giedrius Arlauskis (Al Šabab, Saudijska Arabija), golman Žesus Fernandez (Sepsi), Jakubu Silja i George Tukudean. Za ove igrače klub nije prihodovao ni evra za obeštećnje. Pisalo se početkom meseca da Kluž želi Marija Balotelija, ali to je očigledno "prevelika riba" za rumunskog šampiona.

Glavni finansijer kluba Nelu Varga otkrio je u TV emisiji posle osvojene titule da je uveliko u pregovorima sa jednim vrhunskim italijanskim napadačem, a mediji su potom “iskopali” da je u pitanju Baloteli. Super Mario je i dalje pod ugovorom s Brešom, ali je u sukobu sa gazdom Masimom Čelinom, koji ne bi imao ništa protiv da se oslobodi Balotelija, koji je pre samo godinu dana potpisao višegodišnji ugovor. Na 17 mečeva za Brešu, nekadašnji italijanski reprezentativac je postigao pet golova.

Slavlje fudbalera Kluža (©Reuters)Slavlje fudbalera Kluža (©Reuters)

Kako pišu Rumuni, na listi želja Kluža je i rumunski reprezentativac Nikulae Stanku, koji igra za češkog šampiona Slaviju. Međutim, zasad o ta dva transfera nema ništa. Petresku može da računa uglavnom na stare snage, ali je dugo leto, zov Lige šampiona mami i najbolji rumunski tim u ovoj deceniji.

Dan Petresku ima uigran tim koji se nije menjao. U sredu je Kluž uspeo da pobedi Florijanu sa Malte i plasira se u durgo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Rumunski šampion je mogući rival Crvene zvezde ovg leta u pohodu na evro-elitu. Jedina bitna promena u timu u odnosu na proteklu sezonu je golman Kristijan Balgradean, koji je zauzeo mesto među stativama. Ekipa je skup domaćih fudbalera – Čipčijua, Deaka, Hobana, Itua, Bursa, Golofke. Ostao je Brazilac Vinisijus, Venecuelanac Mario Rondon, Francuzi Mik Cestor i Mišel Pereira, Portugalci Kamora i Aurelio, Bosanac Mateo Sušić, Hrvat Damjan Đoković… I ove sezone, Kluž je prvi favorit u Rumuniji.

FCSB očerupao Univerzitateu, za Mana je cena - 15.000.000 evra

Fudbaleri FCSB-a (©Shutterstock)Fudbaleri FCSB-a (©Shutterstock)

FCSB je imao još jednu turbuletnu sezonu. Nije bio ni blizu borbe za titulu, ali je velikan iz Bukurešta uzeo Kup Rumunije posle pobede u finalu u Ploještiju protiv Sepsija sa 1:0 golom Denisa Mana, jednog od najtalentovnaih rumunskih igrača. Bio je to prvi trofej za ekipu kontroverznog biznismena Điđija Bekalija posle pet godina posta. On je protiv ideje rumunskog saveza o proširenju lige. Mnogo puta je govorio da se FCSB nalazi na ivici bankrota ako se ne izbori grupna faza Lige Evrope ili ako se ne proda neki igrač.

"Nemamo novca, mi smo siromašni ljudi. Jedva imamo novca za TV prava, gde da napravimo ligu od 16 klubova. Razgovarao sam sa računovođom u klubu. Imamo 11 miliona evra kredita. Ako se ne kvalifikujemo u grupu Ligu Evrope ili ne prodam nekog igrača – bankrotiraću”, zavapio je Bekali početkom avgusta.

Za razliku od prethodnih godina, FSCB je sastavljen pretežno od rumunskih fudbalera. Izuzetak je samo Grk Aristidis Soiledis, jedini stranac u timu. Uspeo je Bekali da pobedi Kluž i iz GAZ Metana dovede Sergiua Rusa kao slobodnog igrača. Iz Univerzitate je stigao Mariuš Briseag, dok je iz Akademike Klinčeni došao Aleksandru Buziuk. Za njega je plaćeno obeštećenje od 50.000 evra.

Zatalasao je Bekali rumunsku javnost pričama o bankrotu ako ne bude prodao nekog igrača, a dosad nije ni evro zaradio. Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni. Sa Apenina stiže vest da je Torino zaintetresovan za najboljeg igrača FCSB-a Denisa Mana, koji je golom doneo Kup Rumunije. Navodno, Sampdorija i Atalanta, kao i nekadašnji premijerligaš Norič prate ovog igrača. Bekali za njega traži čak 15.000.000 evra. Druga potencijalna “zlatna koka” je Florijan Koman, za koga se interesuje Kristal Palas. On bi mogao u kasu tima iz Bukurešta da donese više od 10.000.000 evra.

KVOTE ZA ŠAMPIONA RUMUNIJE

U nastavku prošle sezone, FSCB je igrao bez stranaca, sa podmlađenim timom. U ekipi nisu više srpski internacionalci Bogdan Planić i Marko Momčilović. Brazilac Vilijam je pojačao turski Altaj, Harlem Nohere je otišao u belgijski Muskron, dok je golman Balgradean kao slobodan igrač potpisao za šampiona Kluž. Novina u timu iz Bukurešta je da će o fizičkoj spremi da se stara nemački stručnjak Tomas Nojbert.

Osim Briseaga, klub iz Bukurešta je iz vicešampiona Krajove doveo još dvojicu igrača, Oktavijana Popeskua i Andreija Vlada. Želeo je Bekali i Hrvata Debeljuha, ali je on završio u Klužu.

Krajova desetkovana odlascima

Stadion u Krajovi (©Reuters)Stadion u Krajovi (©Reuters)

Nije uspela Univerzitatea da izdrži do kraja u trci sa Klužom. Naredne sezone teško će da se umeša u borbu za titulu. Na klupi je ostao italijanski stručnjak Kristijan Bergodi. Trojica igrača su otišla u FCSB - Popesku, Briseaga i Vlad. Pojačanja su Mairiš Konstantin iz GAZ Metana, Paul Pap iz turskog Sivasa i Aleksandru Tudori (pozajmica iz ruskog Arsenala iz Tule). Srpski štoper, nekadašnji igrač Crvene zvezde, Uroš Ćosić, bio je prošle sezone stub odbrane vicešampiona Rumunije, ali je ovog elta napustio ekipu. Florin Gardos je pojačao Akademiju Klinčeni, a Brazilac Gustavo je otišao u Ajman iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U timu je i mladi Srbin Jovan Marković (19). On je prošle sezone igrao na pozajmici u ekipi Akademika Klinčeni.

Rivaldinjo napustio Vitorul

Astra iz Đurđua je bila odlična treća prošle sezone, ali ne igra kvalifikacije za Ligu Evrope zbog kazne od strane UEFA. Francuzi Žulijen Beg i Oamare Tunkara su se vratili u domovinu, a klub je napustilo i nekoliko domaćih igrača.

Za najboljeg igrača kluba Denisa Alibega interesuje se poljski šampion Legija. On je sa 1.900.000 evra najvredniji fudbaler tima iz Đurđa, prema proceni portal Transfermarkt. Prošle sezone je postigao 14 golova i imao 11 asistencija. On je igrao i 11 puta za reprezentaciju Rumunije, a postigao je jedan gol. Pre dve godine je stigao u Astru iz FCSB-a. Ugovor mu ističe narednog leta i sada je poslednja prilika za tim iz Đurđa da nešto zaradi.

Georgi Hadži nije više trener Vitorula (©Reuters)Georgi Hadži nije više trener Vitorula (©Reuters)

Vitorul je do pred kraj prošle sezone trenirao legenda rumunskog fudbala Georig Hadži, ali je on napustio klupu tima iz Konstance. Pojačanja su Anhel Martinez iz grčkog Asterasa i Viktor Fernandez iz mladog tima Njukasla. Vitorul je uspeo da proda poljskoj Krakoviji Brazilca Rivaldinja za 300.000 evra. On je sin nekada slavnog Karioke Rivalda, nekadašnjeg asa La Korunje i Barselone. Pre toga je Rivaldinjo igrao za CSKA Sofiju.

Sepsi aktivan ovog leta, pojačala se i UTA iz Arada

Prošle sezone je Sepsi igrao finala Kupa Rumunije (poražen od FCSB-a sa 1:0), ali nije uspeo da uđe među šest najboljih ekipa. Tim iz Transilvanije je bio aktivan ovog leta. Došli su kao slobodni igrači - Babakar Fofana (GAZ Metan), Admir Bajrović (Panetolikos), Bogdan Mitrea (Spartak Trnava), Panajotis Deligianidis (OFI Krit), Aleksandru Greab (Konkordija), Florin Purese (Termalice), Adnan Aganović (AEL Limasol), Žesus Fernandez (Kluž), Vlad Mitrea (Lokeren), Brajan Novijer (Rakov). Ambiciozna ekipa koja bi mogla da bude prijatno iznenađenje ove sezone. Ovaj tim ie iz oblasti u Transilvaniji u kojoj živi mnogo Mađara, pa ima i pomoć matice kao recimo TSC iz Bačke Topole u Srbiji ili Dunajska Streda iz Slovačke.

UTA iz Arada je novi član elite, a dovela je nekoliko iskusnih igrača. Zanimljivo, novi član elite je pobedio FCSB u trci za Aleksandru Albua, štopera Konkordije. Transfer je iznosio odmah 30.000 evra, a na zimu 400.000, plus 50 odsto od naredne prodaje ovog defanzivca. Bekali, gazda FCSB-a, nije hteo da za rumunske uslove plati ovako visoko obeštećenje. Nudio je samo 50.000 evra za jednogodišnju pozajmicu, pa je 27-godišnji štoper završio u Aradu. Jan Hora i Nelut Rosu su stigli iz Gaz Metana, a Aleksandru Benga iz Akademike.

RUMUNIJA – 1. KOLO

Petak

17.15: (3,10) Argeš (3,20) Botošani (2,40)

Subota

14.30: (1,50) Vitorul Konstanca (4,00) UTA Arad (7,25)

17.00: (3,80) Sepsi (3,30) Univerzitatea Krajova (2,05)

20.00: (3,50) Astra Đurđu (3,30) FCSB (2,15)

Nedelja

15.00: (2,30) Poli Jaši (3,10) Čindija Targovište (3,35)

17.00: (7,50) Akademika Klinčeni (4,00) Kluž (1,50)

Ponedeljak

17.00: (1,85) Voluntari (3,35) GAZ Metan (4,10)

20.00: (2,40) Dinamo Bukurešt (3,10) Hermanštat (2,95)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

RumunijaRumunija 1KlužFCSBVitorulUniverzitatea KrajovaDan PetreskuDenis Man

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara