Skener Zvezdinih mogućih rivala na žrebu: Repriza je ipak najbolja opcija, Španci su najgora

Vreme čitanja: 6min | čet. 24.02.22. | 23:03

Crveno-beli saznali svih osam potencijalnih protivnika u osmini finala...

Crvena zvezda je saznala imena osam potencijalnih rivala na sutrašnjem žrebu za osminu finala Lige Evrope (12.00, Arena Sport).

Iz plej-ofa su joj došli praktično sve ozbiljni i jaki rivali. Dovoljno je samo reći da su to klubovi iz Španije, Nemačke, Italije, Portugalije i škotski velikan. Uglavnom, svi oni bi do sada za crveno-bele važili kao nepoželjni rivali, ali u osmini finala Lige Evrope jednostavno nema lakih i zalutalih protivnika.

Izabrane vesti

Mogući protivnici crveno-belima za dvomeč koji će biti igran 10. i 17. marta su: Barselona, Sevilja, Betis, Atalanta, Lajpcig, Porto, Glazgov Rendžers i Braga.

Čak šest od osam ovih timova bili su učesnici Lige šampiona i završili kao trećeplasirani u svojim grupama. A neke od njih su samo nijanse delile od prolaska u nokaut fazu elitnog takmičenja.

Ubedljivo najzvučnije ime na žrebu je Barselona koja u ovom takmičenju igra posle skoro dve decenije. Platili su Katalonci jesenas ceh u grupi sa Bajernom i Benfikom i otišli u Ligu Evrope. Razlika u odnosu na taj period je velika. Pa čak i da su u tadašnjoj formi, Katalonci bi opet bili favorit za osvajanje. Barsa je Barsa. Uvek i svuda. A nema nikakve dileme da se Barselona od jesenas mnogo promenila i da je pod Ćavijevom komandnom palicom počela da se diže. Tim je u januaru ojačan sjajnim pojačanjima poput Omabejana, Ferana Toresa i Adame Trorea, a neki od prvotimaca su dodatno napredovali i sazreli. Barsu sutra niko neće želeti na žrebu.

A drugi favorit za pehar su „gospodari fudbalskih četvrtaka“. Sevilja dominira u ovom takmičenju poslednjih godina, čak šest puta ga je osvojila i postala je sinom za njega. Verovatno ni njoj nije jasno kako je dozvolila sebi da ispadne u najslabijoj grupi Lige šampiona sa Lilom, Volfzburgom i Salcburgom. U prvenstvu igra sjajno i deluje kao jedini protivkandidat Realu u trci za titulu. A o ambicijama u Ligi Evrope ne treba trošiti reči. U Ligi Evrope se oseća svemoćno! Istina, večeras je malo visila u finišu protiv Dinama u Zagrebu, ali je objektivno prošla dalje kao bolji tim posle 180 minuta. Ima u timu zvezde poput Marsijala, En Nesirija, Dijega Karlosa, Žila Kundea, Okamposa, Rakitića... Za Zvezdu su Andalužani jedan od najtežih mogućih rivala i valjalo bi ih izbeći.

Lajpcig po kvalitetu takođe više pripada društvu Lige šampiona nego Lige Evrope, ali je iz elitnog takmičenja ispao je u jako teškoj grupi sa Pari Sen Žermenom i Mančester Sitijem. Ko može da prođe grupu pored takva dva drim tima? Mezimče Red Bulovog megaprojekta će sigurno sa ogromnim motivom odigrati Ligu Evrope jer bi osvajanje prvog evropskog trofeja bila još jedna od potvrda uspešnog projekta. Iako svake godine prodaju neke od najboljih igrača, čudesna skauting služba i fascinantno uspostavljen sistem im uvek donesu adekvatne zamene. Danas u timu imaju igrače vrednosti od 50+ miliona evra poput Olma ili Nkunkua zbog kojih u njihovim bivšim klubovima čupaju kose i pokušavaju nekako da ih vrate. Ima tu još igrača čiji pun potencijal još nije isplivao poput Soboslaja, Hajdare, Gvardiola, Simakana... Počeli su sezonu toplo-hladno, uvideli da su pogrešili sa američkim trenerom Maršom i zamenili ga Domenikom Tedeskom kod kojeg su usli u formu. Bez problema su potom u plej-ofu "odradili" opasan tim kao što je Real Sosijedad i pobedili 3:1 u Španiji. Dižu se i nikome neće biti poželjan rival.

Atalanta takođe po kvalitetu pripada društvu Lige šampiona i da je imala makar malo sreće u mečevima protiv Mančester Junajteda nastavila bi takmičenje u nokaut fazi elitnog takmičenja. Ronaldo ih je surovo kažnjavao, a protiv Viljareala su propustili meč loptu. Po fudbalu koji su prikazali, nisu slabiji bi od Žute podmornice, ni od Crvenih đavola. Ali u tom svom turbo fudbalu često ne umeju da maksimalno iskoriste prednost i da sačuvaju vođstvo. Iako u svakom prelaznom roku prodaju ponekog bitnog igrača, nekako uvek nađu način da ga zamene pojačanjem sa kojim se razlika ne oseti. Štaviše, već godinama idu korak po korak napred. Večeras su u Pireju demolirali Olimpijakos i pokazali mu koliko je daleko od ovog nivoa fudbala. Na golu je sjajni Muso, odbranom komanduje fenomenalni Turčin Demiral, bekovi su uvek ultraofanzivni i najveća snaga tima, De Ron i Frojler su neumorne radilice, Malinvoski čovek sa topom u nozi, Boga je verovatno najbolji dribler Serije A, a Pašalić "iks faktor" koji rešava utakmice... Atalantin hendikep su povrede. Maestro Iličić je duže vreme van tima zbog psiholoških problema, a duže vreme na terenu zbog povrede neće biti ni udarne igle Duvana Zapate. Atalantina trka sa Juventusom u prvenstvu za plasman u Ligu šampiona i pomenuti izostanci mogli bi da ukoče Gasperinijev tim u Evropi.

Kada je velikan i tim poput Porta među poželjnijim rivalima, onda je jasno kakva je Zvezdina konkurencija na žrebu. Zmajevi su takođe iz Lige šampiona eliminisani u teškoj grupi sa Liverpulom, Atletikom i Milanom. To što su u poslednjem kolu imali meč loptu protiv Atletika i što su iz Evrope izbacili lidera Serije A, najbolje govori koliko su jak tim. A potvrdili su to i u dvomeču protiv Lacija koji su skoro pa rutinski preskočili. Iako su Rimljani u oba meča poveli, Porto je oba puta preokrenuo. Bio je nadomak duple pobede, ali je u Rimu primio izjednačujući gol u nadoknadi vremena. Ostali su ove zime bez najboljeg igrača Luisa Dijasa koji je u velikom transferu prešao u Liverpul, no ima tu sjajnih igrača poput brazilskog ofanzivnog veziste Otavija, iranskog špica Taremija, veterana Pepea, kontroverznog štopera Semeda, našeg Marka Grujića... Posebnu pažnju treba obratiti na neke mlade lavove poput golmana Koste, veziste Fabija Vijeire i Brazilca Evanilsona. U prvenstvu su na dobrom putu ka tituli i imaju solidnu zalihu da se posvete napadu na Ligu Evrope.

KLADITE SE NA ŽREBOVE ZA LIGU EVROPE I LIGU KONFERENCIJA

Od tri španska kluba na žrebu Betis je možda i najmanje loša opcija za Zvezdu. Ali nikako laka. Manuel Pelegrini je na pragu da i sa njima napravi čudo kao što je to ranije radio sa Viljarealom ili Malagom. Igraju sjajan fudbal ove sezone i imaju ekipu prepunu iskusnih igrača koji su prošli jake klubove. Nabil Fekir blista kao nekad u Lionu, a karijere su oživeli i Serhio Kanales, Borha Iglesijas, Vilijam Karvaljo, Hunami, Teljo, Beljerin... Možda Betis kao klub nema dovoljno evropskog iskustva poslednjih godina, međutim njegovi igrači ga i te kako imaju. Videlo se to i po načinu na koji su eliminisali Zenit u doigravanju. Odigrali su napadački u Sankt Peterburgu, dali tri gola i pobedili, a onda iskusno anestezirali Ruse u revanšu i prošli dalje.

Možda i dva najpoželjnija protivnika za Zvezdu jesu Rendžers i Braga.

Ako izvuče Rendžerse, Zvezda će imati priliku za osvetu za onaj zvezdaški bolan dvomeč u kvalifikacijama za Ligu šampiona pre 15 godina. Mnogo toga su od tada preživeli Policjaci. Od izbacivanja u četvrtu ligu do novog uzdizanja kluba. Godinama su čekali da se vrate gde im je i mesto, a onda su pod komandnom palicom Stivena Džerarda prekinuli dominaciju Seltika i vratili se u Evropu gde blistaju ove sezone. Džerard ih je napustio, nasledila ga je klupska legenda Đovani Van Bronkhorst i oni su nastavili da igraju sjajno, da beleže ekstra rezultate. Jedini su tim koji je u plej-ofu eliminisao favorita iz Lige šampiona. Dali su Borusiji Dortmund sedam golova u dve utakmice i bacili fanatične navijače u ekstazu. Kolumbijska haubica Alfredo Morelos je odavno napadač za lige petice i pokazao je to i na evropskoj sceni. Rendžersi imaju i strašan par ofanzivnih bekova Tavernijer - Barišić, blistav fudbal igra Liverpulovo dete Rajan Kent, a ove zime su se pojačali i iskusnim Aronom Remzijem iz Juventusa koji kreacijom treba da nadoknadi izostanak teško povređenog Janisa Hadžija. Igraju ove sezone kao u transu, imaju neverovatan timski duh i posle katarze protiv Borusije se verovatno ne plaše nikoga. Ali bi i njih mnogi pre voleli na žrebu nego Barsu, Sevilju, Lajpcig, Atalantu, Porto...

Najmanje atraktivna, ali verovatno najbolja opcija za Zvezdu bio bi novi dvomeč sa Bragom. Imali smo prilike da ih vidimo, preko njih su crveno-beli osvojili prvo mesto u grupi Lige Evrope (u Beogradu 2:1, u Kamenolomu 1:1), a noćas su Portugalci uspeli da nadoknade 0:2 iz Tiraspolja i posle dramatične penal-serije prođu u osminu finala. Nije beznačajno to što su tokom zime ostali bez jednog od najboljih igrača, opasnog driblera Galena, kojije prešao u Porto.


tagovi

Liga Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara