Ivan Šaponjić, Nikola Krstović i Juraj Kucka (©Reuters, ©Starsport, ©Shutterstock)
Ivan Šaponjić, Nikola Krstović i Juraj Kucka (©Reuters, ©Starsport, ©Shutterstock)

Slovačka liga na dlanu: Slovan za koplje ispred svih, Kucka prva zvezda, Žilina s klincima, osmorica Srba

Vreme čitanja: 6min | pet. 15.07.22. | 08:11

Tim iz Bratislave četiri sezone dominantan, a smeši mu se i peta kruna. Dunajska Streda i Spartak Trnava najozbiljniji konkurenti. Ružomberok bez stranaca. Ivan Šaponjić i Aleksandar Čavrić uzdanice ekipe iz prestonice

Prva pomisao na slovački fudbal je Marek Hamšik, nekadašnji miljenik navijača Napolija, danas igrač turskog šampiona Trabzona. Klubovi iz ove zemlje umeli su da budu kobni po večite beogradske rivale. Partizanovim navijačima se smrači od pomisli na Artmediju, dok je crveno-belima u negativnom sećanju ostao Slovan.

Lopta večeras počinje da se kotrlja u Slovačkoj. Mečom Mihalovce – Dukla Banska Bistrica (20.30) kreće 30. sezona. Šampionat je skromnog kvaliteta. To je pre nekoliko dana pokazao i najbolji klub ove države, Slovan, koji se povukao i tek posle produžetaka uspeo da eliminiše gruzijski Dinamo iz Batumija na startu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Poslednje četiri godine protekle su u dominaciju Slovana iz Bratislave, najpopularnijeg kluba u državi. I ove sezone, elitna liga brojaće 12 klubova. Sistem takmičenja nije se menjao – 12 ekipa igraće dvokružni sistem, sa 22 kola, a onda će šest najboljih timova igrati u plej-ofu, odnosno u plej-autu dodatnih 10 mečeva. U odnosu na prošlu sezonu, tri su nova kluba u eliti. Podbrezova je kao šampion druge lige izborila plasman u Fortuna ligu, a tu ćemo gledati i Duklu iz Banske Bistrice i Skalicu. Pohronija je ispala iz lige, a licencu nisu dobili Senica i Seređ.

ŠAPONJIĆ I ČAVRIĆ PREDVODE BROJNU SRPSKU KOLONIJU

Najviše stranaca u Fortuna ligi dolaze iz Nigerije, čak 15, dok je Češka druga sa 12, Gana ima 10, a na četvrtom mestu je Srbija. Osmorica naših internacionalaca braniće boje slovačkih klubova. Trojica su u četvorostrukom uzastopnom šampionu ove zemlje Slovanu iz Bratislave – Ivan Šaponjić, Aleksandar Čavrić i Dejan Dražić. Filip Bainović, Njegoš Kupusović i Lazar Stojsavljević igraju za Trenčin, Mihajlo Popović je u Tatranu, dok je Mirsad Miraljemović fudbaler novog člana elite Podbrezova.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SLOVAN DA BUDE ŠAMPION JE 1,55. POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE ZA PRVAKA SLOVAČKE.

Dres DAK Dunajske Strede nosi Crnogorac, nekadašnji napadač Crvene zvezde, Nikola Krstović. On je bio junak u dvomeču u kome je prošle sezone četvrtoplasirani tim Fortuna lige eliminisao Kliftonvil. Novopečeni reprezentativac najbolje selekcije Sokolova postigao je u dvomeču tri gola u pobedama slovačkog tima sa 2:1 i 3:0.

Šest klubova je promenilo stručnjake između dve sezone. Novi treneri postali su Jozef Kostelnik (Tatran), Adrijan Gula (DAC Dunajska Streda), Jaroslav Hinek (Žilina), Juraj Jarabek (Skalica), Petar Hibala (Trenčin) i Mihal Ščašnji (Dukla Banska Bistrica).

SLOVANU SE SMEŠI PETA KRUNA U NIZU - STIGAO VETERAN IZ PARME I VENECUELANAC IZ KIJEVSKOG DINAMA

Aleksandar Čavrić (desno), napadač Slovana (©Reuters)Aleksandar Čavrić (desno), napadač Slovana (©Reuters)

Prošle sezone, Slovan je bio ubedljiv, na kraju je imao 11 bodova više od najbližeg pratioca, Ružomberoka. Iskusni Vladimir Vajs, nekadašnji selektor ove zemlje, ostao je na kormilu. Najveće pojačanje za šampiona je dolazak veziste Juraja Kucke. On se vratio u otadžbinu posle 14 godina. Igrao je za Podbrezovu i Ružomberok na početku karijere, a kasnije je branio boje Sparte iz Praga. Najveći trag je ostavio u Italiji, u dresovima Đenove, Milana i Parme. Dve godine je igrao za Trabzon, a jednu je proveo u Votfordu kao pozajmljeni igrač Parme. Ima 35 godina i tim iz Bratislave mu je verovatno poslednji u karijeri. Njegovo iskustvo dobro će doći šampionu.

Na pozajmicu iz kijevskog Dinama stigao je napadač iz Venecuele Erik Ramirez. Iz Genta, takođe na pozajmici, došao je Gruzin Đorđi Čakvetadze, dok je Belgijanac Simene Vet novajlija iz holandskog Zvolea. Ivan Šaponjić, nekadašnji zlatni omladinac Srbije, vratio se u život protekle polusezone posle godinu i po tavorenja u madridskom Atletiku, pre toga u Benfiki. Na startu sezone prednost u špicu je imao Ramirez, ali je nekadašnji napadač Partizana bio jedan od najzaslužnijih za prolazak Slovana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Subota 20.30: (11,0) Podbrezova (5,20) Slovan B. (1,25)

Aleksandar Čavrić je godinama uzdanica tima. I ovog leta je bilo priče o prelasku u Crvenu zvezdu, ali je ostao veran Slovanu. Trener Vajs zasad ne računa na trećeg Srbina Dejana Dražića, koji se ovog leta vratio u klub posle pozajmice u mađarskom Honvedu. Nije ga bio u sastavu u dvomeču sa gruzijskim šampionom. Okosnica tima su i Vladimir Vajs, Mađar David Holman, Gruzini Jaba Kankava i Guram Kašija, Čeh Jurij Medvedev

RUŽOMBEROK BEZ STRANACA, TRNAVA OSTALA BEZ ŠKRTELA, DESETKOVANA ŽILINA

Vicešampion Slovačke Ružomberok i ove sezone igraće isključivo s domaćim snagama. Još samo Dukla iz Banske Bistrice nema nijednog stranog fudbalera. U klubu je ostao Martin Regali, krilni napadač, prošle sezone prvi strelac tima sa 10 golova. Starosedelac je drugi najubojitiji igrač, Martin Boda, ali je on povređen i neće ga biti na startu šampionata.

Dunajska Streda je prava legija stranaca, kao i šampion Slovan. Ovaj tim ima čak 21 fudbalera sa inostranim pasošima, a prošle godine je najbolji golgeter bio crnogorski reprezentativac Nikola Krstović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde. Ovaj klub se nalazi iz oblasti koju naseljavaju pretežno Mađari, pa DAC ima finansijsku pomoć naših severnih suseda kao i TSC u Srbiji i Sepsi u Rumuniji. Domaći stručnjak Adrijan Gula na kormilu je zamenio Portugalca Žoaa Žaneira kome je istekao ugovor. Četvrto mesto u prvenstvu i jedva izborene kvalifikacija za Ligu konferencije preko baraža, rezultat je koji nije zadovoljio upravu kluba.

Dovedena su skromna pojačanja – Miroslav Kacer iz Plzenja, Mađar Norbert Balog iz Honveda, Samjuel Petras iz Žiline, Danilo Beskorovanji iz Astane. Nije plaćeno obeštećenje za ove igrače. Klub je prihodovao 1.000.000 evra prodajom hrvatskog napadača Marka Divkovića danskom Brondbiju. I ove sezone je cilj Evrope, ali teško će do borbe za titulu.

Spartak iz Trnave je poslednji šampion Slovačke pre vladavine Slovana. Posle nekoliko loših sezona, prošle je osvojen Kup Slovačke. Legendarni slovački as Martin Škrtel je okačio kopačke o kiln ovog leta. Prošle sezone najbolji strelac tima bio je makedonski reprezentativac, napadač Milan Ristovski. Najveće pojačanje je dolazak iz Sparte iskusnog defanzivca Lukasa Štetine, a novajlije su i Jakub Paur, Samjuel Stefanik, Martin Vantruba… Nije bilo bitnih odlazaka, pa bismo tim iz Trnave mogli da gledamo u vrhu tabele.

Subota 18.00: (2,05) Trenčin (3,40) Žilina (3,35)

Trenčin će s klupe da predvodi Nemac Peter Hibala. Osim trojice Srba – Lazara Stojsavljevića, Filipa Bainovića i Njegoša Kupusovića, ovog leta je stigao je Beograđanin sa kiparskim pasošem Strahinja Kerkez, koji je prošle sezone branio boje austrijskog LASK-a. Najzvučnije pojačanje je dolazak mladog Nigerijca iz Genta, veziste Adevalea Oladojea. Poslednje novajlija je argentinski vezista Kristijan Ramirez koji je igrao u drugoj grčkoj ligi za Tesprotos iz Igumenice. Iamo je učinak od četiri gola na 27 utakmice u proteklom prvenstvu.

Stadion Žiline (©Reuters)Stadion Žiline (©Reuters)

Žilina, nekadašnji šampion Slovačke, godina je u finansijskim problemima. U ovom šampionatu ima ubedljivo najmlađi tim u ligi sa prosekom od samo 20,5 godina. Najstariji igrači, Jan Minarik i Nigerijac Taofik Džibril imaju po 24 godine. Klub su ovog leta napustila petorica igrača – Jakub Paur, Lukaš Janošik, Jan Bernat, Tibor Slebodnik, Samjuel Petras, dok je golman Miloš Volesak odlučio u 38. godini da završi karijeru.

ŠESTORICA FUDBALERA TIMA IZ BRATISLAVE NA LISTI NAJVREDNIJIH IGRAČA ELITNE LIGE SLOVAČKE

Za novog člana elite Podbrezovu ovog leta je potpisao nekadašnji omladinac Partizana, Pazarac Mirsad Miraljemović koji ima samo 18 godina. Najpoznatiji igrač ovog tima je veteran Mihal Breznanik, nekadašnji igrač Sparte, Libereca, Slovana i ruskog Amkara. Mihalovce je dovelo tri pojačanje ovog leta - Čeha Mihala Jerabeka, Lukaša Janošima i Brazilca Adlera da Silvu. Od Skalica, Zlato Moravcea, Tatrana i Dukle se očekuje borba za opstanak.

20.30: (1,90) Mihalovce Zemplin (3,40) Dukla Banska Bistrica (3,80)

Fudbaler sa najvećom tržišnom vrednošću u Slovačkoj je Jermen Tigran Barsenjan, procenjen od strane specijalizovanog portala Transfermarkt na 2.200.000 evra, a slede saigrači iz Slovana - Gruzin Đorđi Čakvetadze, Juraj Kucka, Jaromir Žmral, Erik Ramirez i Ivan Šaponjić. Podatak da šampion ima šestoricu najvrednijih igrača u ligi govori ko je prvi favorit za novu krunu u Fortuna ligi.

Vrednost tima iz Bratislave je procenjena na 21.080.000 evra, skoro duplo manje ima Dunajska Streda (11.200.000), a sledi Spartak Trnava (7.380.000)… Najslabije se vrednuju fudbaleri Podbrezova sa 2.830.000, a nešto bolje stoje Dukla i Tatran.

SLOVAČKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.30: (1,90) Mihalovce Zemplin (3,40) Dukla Banska Bistrica (3,80)

Subota

18.00: (2,05) Trenčin (3,40) Žilina (3,35)

18.00: (1,40) Spartak Trnava (4,20) Zlate Moravce (7,75)

20.30: (11,0) Podbrezova (5,20) Slovan B. (1,25)

Nedelja

18.00: (1,50) DAC Dunajska Streda (4,00) Tatran (6,00)

18.00: (4,00) Skalica (3,35) Ružomberok (1,87)

***kvote su podložne promenama

PROŠLOGODIŠNJE TABELE FORTUNA LIGE




tagovi

Slovan BratislavaSpartak TrnavaTrenčinDunajska StredaSlovačkaSlovačka 1Juraj KuckaNikola KrstovićIvan Šaponjić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara