Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Slučaj Nemanje Matića kao opomena Junajtedu: Nećete valjda s Mektominijem u rekonstrukciju?

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.22. | 11:35

Srpski as odigrao vrlo dobru utakmicu protiv Čelsija, Mlađi kolega potpuno podbacio

Pre tačno nedelju dana Nemanja Matić je otkrio da će na kraju sezone napustiti Mančester Junajted. Godinu dana pre isteka ugovora. Za mnoge očekivano, ali upravu kluba sa Old Traforda zatekla je pomalo nespremnu odluka srpskog veziste da pre "dogovorenog roka" napusti Mančester, ističu pojedini engleski mediji.

Junajted će na leto dobiti novog trenera. Sportski sektor mančesterskog kluba odbrao je Erika ten Haga da sprovede potpunu rekonstrukciju tima počev od predstojećeg prelaznog roka i pokuša da ga vrati zdravim osnovama. Kao jedan od vremešnijih u timu, zapravo čevrti najiskusniji ne računajući rezervne golmane Lija Grenta i Toma Hitona koji praktično ni nemaju ulogu u timu, Matić bi se gotovo izvesno našao na listi za odstrel holandskog stručnjaka.

Izabrane vesti

Ipak, Matićevu najavu odlaska britanski Miror opisuje kao udarac za upravu kluba, s obzirom na to da će Junajted na leto oskudevati sa opcijama u veznom redu. Jer, očekuje se da pored 33-godišnjeg Srbina Old Traford na kraju sezone napusti i Pol Pogba, što će Ten Haga ostaviti sa samo dvojicom igrača u manevru – Fredom i Skotom Metkominijem.

Ovaj drugi je u derbiju sa Čelsijem pokazao da nije i verovatno nikada neće biti dostojan naslednik veličina koje su držale konce veznog reda na Old Trafordu. Lokalni Mančester Ivning Njuz ocenio je 25-godišnjeg Škota kao najgoreg aktera sinoćnjeg meča, ocenivši ga dvojkom. Mančesterski list ističe kako Mektomini ni u jednom trenutku nije mogao da se nosi sa Ngolom Kanteom i Žoržinjom u veznom redu, što je Matića ostavilo izloženim, te da je zbog toga Škot trebalo da bude zamenjen na poluvremenu.

Međutim, odigrao je svih 90 minuta, a prvi uspešan pas u drugom delu navodno je zabeležio u 84. minutu!? Pride je zbirno uputio svega 24 tačna dodavanja ka saigračima, što je nezamislivo za igrača veznog reda u klubu renomea kakav ima Junajted. Primera radi, Žoržinjo ih je na drugoj strani imao tri puta više (73). Čak ih je i Matić imao gotovo duplo više (43). Bivši fudbaler Čelsija bio je nemerljivo bolji deo tandema u veznom redu, zatvarao rupe usled lutanja Skota Mektominija, a pored svih defanzivnih zadataka stigao je i da izmisli stopostotnu šansu Kristijanu Ronaldu.

Ukratko, u 90 minuta je demonstrirao zbog čega je Junajted tu gde jeste. Iako daleko od zenita, Matić je i dalje bolji od naslednika u njihovom "prajmu". Opet, ove sezone je u Premijer ligi upisao četiri asistencije, a u prethodne godine zbirno tek tri, što će reći da još nije "gotov". A, podsetimo, Nemanja će na kraju sezone napustiti klub, dok će uprava oko Metkominija sasvim izvesno predstojećeg leta graditi budućnost.

Matićevu predstavu – delom i zbog te asistencije - Mančester Ivning Njuz ocenio je šesticom (jedino su David de Hea i Kristijano Ronaldo bolje ocenjeni u domaćem timu) uz obrazloženje:

"Uradio je sve što je mogao kako bi zaštitio odbranu, ali nije imao pomoć pored sebe. Potrudio se da stvori šansu Kristijanu Ronaldu da postigne gol."

Stoga ni ne čudi nezadovoljstvo navičaja Junajteda. "Matić pokazuje veću želju od Mektominija, a ide iz kluba na leto", napisao je jedan, "Zbog čega Rangnik nije ubedio Matića da ostane još jednu sezonu? Miljama je ispred Freda i Mektominija", tvrdi drugi. "Mektomini stoji po strani, dok Matić radi sav posao", nadovezuje se treći, dok se četvrti pita: "Kako to da prodajemo Matića, a ne Mektominija?".

Odgovor na poslednje pitanje znaju samo na Old Trafordu.


tagovi

Nemanja MatićSkot Mektomini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara