Nacionalni stadion u Bukureštu (©Reuters)
Nacionalni stadion u Bukureštu (©Reuters)

Španci vraćaju stari sjaj Dinamu

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.08.20. | 10:26

Drugi najtrofejniji klub u Rumuniji ovog meseca dobio nove vlasnike, a na klupi bi trebalo da sedne nekada veliki as Kozmin Kontra

Elitni šampionat Rumunije počeo je u petak. U prvom kolu sigurne pobede ostvarili su Kluž i FCSB, ekipe koje bi trebelo da se bore za titulu. Oslabljena Univerzitatea iz Krajove, prošlosezonski vicešampion, u finišu je slavila na gostovanju Sepsiju. Danas su na programu preostale dve utakmice prve runde prvenstva naših istočnih suseda.

Nekadašnji rumunski velikan, Dinamo iz Bukurešta, godinama je u zapećku, finansijskoj krizi. Ekipa iz prrestonice u ponedeljak (20.00) igra poslednji meč prvog kola šampionata protiv Hermanštata. Dinamo je ovog meseca dobio nove vlasnike, špansku kompaniju Benel International SA. Utakmica prvog kola igraće se na Nacionalnoj Areni u Bukureštu. Novi vlasnici kluba zakupile su najveći stadion u zemlji za narednu sezonu.

Izabrane vesti

Dinamo tek treba da napravi bum ovog leta kada su igračka pojačanja u pitanju. U planu je dolazak sedam, osam španskih fudbalera u ekipu iz Bukurešta. Jedino pojačanje zasad je Vlad Ahim izh Vitorula. Dinamo je početkom meseca napustio nekadašnji fudbaler Rada i Crvene zvezde Slavko Perović. Iskusni napadač je prošle sezone postigao šest golova u prvenstvu na 17 mečeva, a uz to je bio strelac još dva puta u Kupu.

Na klupi bi trebalo da sedne nekadašnji rumunski as Kozmin Kontra, bivši igrač Alavesa, Milana, Atletiko Madrida i Hetafea. On je već radio u Dinamu kao trener, a narednih dana trebalo bi da se vrati u klub u kojem se afirmisao igrajući od 1996. do 1999. godine.

Dinamo je drugi najtrofejniji tim u Rumuniji, iza Steaue (današnjeg FCSB). Ima 18 titula, 13 kupova, a u sezoni 1983/1984 igrao je i polufinale međunarodnog takmičenja, prvi put u istoriji rumunskog fudbala.

Prethone tri utakmice u prvenstvu na svom stadionu Dinamo je dobio Hermanštata. Prošle sezone je bilo 3:0 u Bukureštu na startu nove sezone.

Voluntari dočekuje Gaz Metan iz Medijaša (17.00). Domaćin u novu sezonu ulazi oslabljen odlaskom nekoliko važnih igrača, a to su Valentin Kojokaru, Aleks Matan (Vitorul), Katalin Tira (Rapid), Laisa Laiduni (Ferencvaroš), Aleksandru Tudoru (Univerzitatea Krajova) i Klaudiu Belu (Hermenštat). Nije bilo mnogo novajlija, samo dvojica – Razvan Gradinaru (Poli Jaši) i Aleksandru Stojka (Farul).

I Gaz Metan u novi šampionat desetkovan odlascima. Ekipa iz Medijaša je očajno igrala u drugom delu sezone, posle restarta šampionata posle pandemije virusa korona. Plasirala se u plej-of, ali je šampionat završila sa šest vezanih poraza. Na klupi je ostao češki stručnjak Dušan Uhrin. Klub je napustio veliki broj fudbalera – Aleksandru Buzbuči, Ondrej Boko, Juri Džeferson, Brajan Alkeus, Simon Panbo, Luis Nita. Mariuš Kostantin je otišao u Univerzitatetu iz Krajove, dok se Mihael Butean vratio u Kluž sa pozajmice.

Ova dva tima ove sezone teško će do mesta u plej-ofu (prvih šest ekipa). Tradicija je na strani Gaz Metana, koji je dobio poslednjih pet susreta protiv Voluntarija, koji ne zna za pobedu protiv današnjeg rivala već devet utakmica. Poslednji put je slavio sredinom avgusta 2017. godine.

RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Argeš - Botošani 2:3 (0:1)

Subota

Vitorul – Uta Arad 1:1 (1:1)

/Janku 43 – Buhankijanu 45/

Sepsi – Univerzitatea 0:1 (0:0)

/Koljić 88/

Astra – FCSB 0:3 (0:2)

/Man 33, Tanase 36, Morucan 90+1/

Nedelja

Poli Jaši – Čindija 1:0 (1:0)

/Pasalja 22/

Akademija Klinčeni – Kluž 1:2 (0:1)

/Kebotaru 47 - Kostaše 15, Petrilja 74/

Ponedeljak

17.00: (1,95) Voluntari (3,30) GAZ Metan (3,80)

20.00: (2,50) Dinamo Bukurešt (3,10) Hermanštat (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1RumunijaDinamo BukureštVoluntariGaz MetanKozmin Lambru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara