Žoze Murinjo i Karlo Ančeloti (©MOZZART Bet)
Žoze Murinjo i Karlo Ančeloti (©MOZZART Bet)

Specijalni ume s Evertonom

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.09.20. | 10:45

Žoze Murinjo dobio Karamele čak 12 puta, uz samo dva poraza. Tim iz Liverpula ne zna za pobedu u Londonu od 2008. godine. Lester ima problem sa povredama pred duel protiv povratnika u Premijer ligu

Ni Totenhem, ni Everton nisu impresionirali u prošloj sezoni. Istina, Pevci su se nekako domogli Evrope, iako je u većem delu prvenstva bilo pitanje da li će u tome uspeti jer su uglavnom zauzimali poziciju koja im to nije garantovala. Za ekipu koja je gajila mnogo veće ambicije šesto mesto nije baš najsjajniji rezultat. Šta tek reći za Everton, koji je završio u donjoj polovini lestvice sa čak deset bodova manje od rivala iz prestonice?

Biće ovo okršaj dva proslavljena, iskusna trenerska imena. Žoze Murinjo je klupu Totenhema preuzeo krajem novembra, pošto je Maurisio Poketino dobio otkaz, i sa ovim timom zabeležio je svoju 300. pobedu u engleskom fudbalu (2:0 protiv Vest Hema, 23. juna). Karlo Ančeloti stigao je na Gudison Park mesec dana kasnije, zamenivši Marka Silvu (kao prelazno rešenje nekoliko utakmica vodio je Dankan Ferguson), i do pauze zbog pandemije Karamele su sa njim igrale solidno – dobijale su ekipe sličnih kvaliteta i gubile od jačih.

Izabrane vesti

Ančeloti je pre nekoliko dana angažovao Hamesa Rodrigeza, koji je najbolje partije pružao baš kada je bio pod njegovim patronatom u Real Madridu i Bajernu, ali i odlične veziste Alana iz Napolija i Abdulajea Dukurea (stigao iz Votforda), s tim da ima nevolja sa povredama. Murinjo u duelima sa Evertonom uglavnom zna za trijumfe (12, uz pet remija i samo dva poraza). Njihova poslednja dva okršaja bila su tvrda, 0-2 gola (prošle sezone 1:0 za Totenhem u Londonu i 1:1 na Gudisonu), a pet pre njih obilovala su pogocima.

Totenhem nije mogao da računa na povređenog Argentica Đovanija Lo Selsa u pripremnom periodu, pa su male šanse da će igati od prvog minuta na meču sa Evertonom. Tokom reprezentativne pauze povredio se Hari Vinks, ali bi trebalo da se nađe u prvih 11. Na startu šampionata trebalo bi da debituju pojačanje Pevaca iz Sautemptona Pjer-Emil Hojbjerg i Met Doerti, dok će iskusni golman Džo Hart da bude rezerva Igu Lorisu. 

Kolumbijac Hames Rodigez debitovaće u plavom dresu Karamela, a ključni igrač tima iz Liverpula i u ovom šampionatu biće odlični brazilski napadač Rišarlison. Gosti stižu u London bez povređenih Mejsona Holgejta, a dugo je van stroja i Fabijan Delf. Kolumbijac Jeri Mina se oporavio i zauzeće mesto u timu. Everton je dobio u Londonu samo tri od 28 mečeva, a bez trijumfa protiv Pevaca u prestonici je od novembra 2008. godine.

Džejmi Vardi (©Reuters)Džejmi Vardi (©Reuters)

U prvom meču dana (15.00) VBA dočekuje Lester. Na klupi povratnika u najbolju ligu Engleske sedi Slaven Bilić, a uskoro bi u klub iz Birmingem mogao da se preseli i Branislav Ivanović, koji je ovog leta napustio ruski Zenit iz Sankt Peterburga. Nekadašnji selektor Hrvatske doveo je iz nekadašnjeg kluba Vest Hema jedino pojačanje ovog leta, Gradija Diangana. Lester je u prvom delu prošle sezone briljirao, bio dugo drugi iza Liverpula, ali je padao kako se sezone blžila kraju, da bi na kraju u direktnom dvoboju za Ligu šampiona poražen od Mančester Junajteda na svom terenu. 

Redove Lisica napustio je Ben Čilvel, koji je za čak 53.000.000 evra pojačao Čelsi. Najveće pojačanje je Timoti Kastanj iz Atalanta (24.000.000), a sa pozajmica vratili su se Islam Slimani (Monako), Adrijen Silva (Monako), Rašid Gezal (Fjorentina) i Fuseni Dijabate (Amijen).

Neizvesni kod Vest Bromvič Albiona za meč na premijeri nove sezone su Konor Tauzend i Danac Kenet Zahore. Oba fudbalera su propustila pripremne utakmice. Danac sigurno neće igrati protiv Lestera, dok je Tauzend trenirao protekle nedelje smanjenim intezitetom. Lester stiže u Birmingen bez suspendovanog Džonija Evansa i povređenog Portugalca Rikarda Pereire. Ves Miorgan i Filip Benković su povređeni, pa to menadžeru Brendanu Rodžersu zadaje glavobolje u odbrani. Najbolji igrač tima Džejms Medison i Kristijan Fuks su roviti, ali će najverovatnije igrati. 

Lester je pobedio u gostima VBA na poslednje četiri utakmice u Premijer ligi. Lisice su samo jednom u poslednjih 11 godina dobili prvi meč u šampionatu, i to su sezoni 2015/2016 kada su bili senzacionalni šampioni Engleske.

PREMIJER LIGA - 1. KOLO

Subota

Fulam - Arasenal 0:3 (0:1)

/Lakazet 8, Gabrijel 49, Obamejan 57/

Kristal Palas – Sautempton 1:0 (1:0)

/Zaha 13/

Liverpul - Lids 4:3 (3:2)

/Salah 4 penal, 33, 88 penal, Van Dajk 20 – Harison 12, Bamford 30, Klih 66/

Vest Hem - Njukasl 0:2 (0:0)

/Vilson 56, Hendrik 87/

Nedelja

15.00: (3,60) VBA (3,45) Lester (2,05)

17.30: (2,00) Totenhem (3,45) Everton (3,80)

Ponedeljak

19.00: (3,30) Šefild Junajted (2,75) Vulverhempton (2,55)

21.15: (5,20) Brajton (3,70) Čelsi (1,70)

Odloženo

Barnli – Mančester Junajted

Mančester Siti – Aston Vila

***kvote su podložne promenama



tagovi

TotenhemEvertonPremijer ligaEngelskaKarlo AnćelotiŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara