Olivije Žiru postiže gol (©AFP)
Olivije Žiru postiže gol (©AFP)

Spoj iskustva i mladosti: Žiru i Čuameni nastavili pobednički niz svetskih prvaka (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 23:17

Francuska golom u nadoknadi savladala Obalu Slonovače 2:1. Debitovali Nkunku, Saliba i Klaus

Pomučili su se svetski prvaci, ali uspeli su da protiv Obale Slonovače produže pobedničku seriju na šest utakmica i uspešno započnu pripremni ciklus za odbranu svetske titule. Slavila je Francuska 2:1 pred svojim navijačima u Marselju, mada dosta teže nego što se očekivalo - pogotkom 22-godišnjeg Oreljena Čuamenija tek u trećem minutu nadoknade.

Prethodno je čak 13 godina stariji Olivije Žiru, takođe udarcem glavom, izjednačio samo tri minuta nakon što su gosti poveli preko Nikolasa Pepea u 19.

Izabrane vesti

Nije ovo bilo blistavo izdanje Trikolora, ali ispunili su cilj. Pobedom su zadržali dobru atmosferu, a priliku su dobila trojica novih igrača u nacionalnoj selekciji. Od početka je igrao napadač RB Lajpciga Kristofer Nkunku, nešto više od pola sata na terenu je proveo Vilijam Saliba koji je naknadno pozvan pošto je Benžamin Pavar pozitivan na Kovid 19, a u finišu meča na teren je istrčao i Lansov desni spoljni Žonatan Klaus.

Imali su domaćini inicijativu, mada se ne može reći da su fudbaleri Obale Slonovače bili u podređenom položaju. Stvorili su gosti, takođe, nekoliko dobrih šansi, ali je Ugo Loris bio raspoložen za odbrane.

Počelo je prilikom za Grizmana u 4. minutu, ali napadač Atletiko Madrida nije dobro zahvatio loptu. Uzvratio je Nikolas Pepe lepim prodorom u sredinu i udarcem sa ivice kaznenog, ali je Loris bio odlično postavljen, a onda je zicer pred golom gostiju imao Teo Ernandez. Lukavo mu je Grizman prosledio loptu spoljnim delom kopačke, ali je bek Milana šutirao snažno i nekontrolisano... Ubrzo je ponovo bilo uzbudljivo pred golom Trikolora, Vilfred Zaha je odličnom varkom tela sebi stvorio prostor za šut, ipak, poslao je loptu preko gola.

Ispostavilo se da je bio to uvod u pogodak za vođstvo gostiju u 19. minutu. Sjajno je Pepe "izlomio" Lukasa Ernandeza i šutirao u bliži golmanov ugao, Mogao je možda i Loris bolje da interveniše u toj situaciji.

Nije, međutim, potrajalo vođstvo afričke selekcije. Sjajnu formu iz Milana potvrdio je Olivije Žiru u 22. minutu udarcem glavom na centaršut Tea Ernandeza. Veteran je sada na samo četiri gola manje od rekordera francuske reprezentacije Tjerija Anrija (51), a kako igra ove sezone, nema dileme da će ga prestići ukoliko ga posluži zdravlje.

U 31. minutu malo je nedostajalo da se debitant Nkunku upiše u strelce posle centaršuta Grizmana iz prekida. Zaboravili su ga protivnički igrači u srcu kaznenog prostora, ali je šutirao glavom malo iznad prečke. Maksimalno se trudio napadač RB Lajpciga da se upiše u strelce, ali nije uspeo, da bi ga u 75. minutu Dešan zamenio Visamom Ben Jederom.

Istovremeno je ušao i Genduzi umesto Grizmana, a prethodno je još jedan debitant, Vilijam Saliba, zamenio Rafaela Varana u 59. Fudbaler Olimpika dočekan je aplauzom, a publika na "njegovom" Velodromu ovacijama je pozdravljala svaki kontakt s loptom.

Veteran na golu Obale Slonovanče, 35-godišnji Badra Ali Sangare, istakao se odbranama na šuteve Grizmana (63) i Žirua (87), ali nemoćan je bio u trećem minutu nadoknade nakon skoka Čuamenija.

Trikolori će u utorak na stadionu Lila imati još jednu proveru, protiv Južne Afrike, a s obzirom na večerašnji sastav, očekuje se da bi na terenu kao napadački tandem mogli da budu Kilijan Mbape i Karim Benzema, Kimpembe i Dinj u odbrani, Manjan na golu... Obala Slonovače će istog dana igrati na Vembliju protiv Engleske.

Nisu se Sebastijan Ale, Frank Kesi i saigrači domogli poslednje runde afričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje su u toku, ali im je barem nacionalni Savez obezbedio atraktivne prijateljske utakmice ovog marta.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Petak

Letonija – Kuvajt 1:1 (0:1)

Uzbekistan – Kirgistan 3:1 (0:1)

Lihtenštajn - Zelenortska Ostrva 0:6 (0:4)

Norveška – Slovačka 2:0 (0:0)

Južna Afrika – Gvineja 0:0

Malta – Azerbejdžan 1:0 (0:0)

Rumunija – Grčka 0:1 (0:1)

Luksemburg - Severna Irska 1:3 (0:1)

Andora - Sent Kits i Nevis 1:0 (1:0)

BiH – Gruzija 0:1 (0:0)

San Marino – Litvanija 1:2 (0:2)

Francuska - Obala Slonovače 2:1 (1:1)


tagovi

Didije DešanKristofer NkunkuOlivije ŽiruOreljen Čuameni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara