Fudbaleri Srbije (©Star Sport)
Fudbaleri Srbije (©Star Sport)

Srbija bez smene generacija, sa istim snagama u napad na EP

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 16:30

Kvalifikacije kreću već u martu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Dohe)

Kako je koja reprezentacija ispadala sa Svetskog prvenstva, tako su njeni redovi počeli da se osipaju, neki bitni igrači, već u godinama, objavljivali su da se povlače iz državnog tima.

Izabrane vesti

Dobra okolnost kada je Srbija u pitanju je što smene generacija ili masovnog odlaska igrača iz reprezentacije neće biti posle Mundijala u Kataru. Okosnice igre Orlova će i dalje biti tu, za evropske kvalifikacije koje kreću već u martu.

To je najbolja vest za Dragana Stojkovića, koji je takođe najavio ostanak na klupi Srbije, jer će moći sa istom grupom igrača da poradi na popravljanju brda grešaka koje su napravljene u Kataru i da ih zajedno isprave. Da Orlovi posle 24 godine dolete na prvenstvo kontinenta, bogatiji za jedno veliko iskustvo šta valja, a šta ne, te da u Nemačkoj ostvare mnogo više nego u Dohi.

Kapiten Dušan Tadić (34) je najstariji igrač u timu i ima najduži staž u reprezentaciji, ali iz njegovih reči posle meča sa Švajcarskom ne bi se moglo zaključiti da je stavio tačku na karijeru u dresu najdražih boja. Niti ima razloga za to. Tadić je fizički u top stanju, a u rezimeu mu nedostaje od velikih takmičenja da je igrao na prvenstvu Evrope, što ima šansu da učini već za godinu i po dana.

Od ostalih igrača najstariji su Stefan Mitrović (32), Darko Lazović (32), Filip Mladenović (31), Nemanja Gudelj (31)... Svi u godinama kada se i dalje igra za reprezentaciju, nema razloga da bilo ko kaže „zbogom“.

Jedina dobra stvar koju je Srbija dobila u Kataru je – golman. Vanja Milinković Savić se izborio da bude „jedinica“ za šampionat sveta i posao je odradio besprekorno. Piksi je dobio sigurnog čuvara mreže za duži period.

Srpska poslednja linija je, u suštini, vrlo mlada. Strahinja Pavlović ima 21 godinu, Nikola Milenković 25, a Miloš Veljković je najstariji sa 27. Za defanzivce kažu da su što stariji to bolji, tako da vreme radi za njih. Osim Strahinje Erakovića, ne nazire se neko novo ime koje bi moglo u dogledno vreme da se uključi u konkurenciju za mesto u odbrani. To najbolje što Srbija ima bilo je na Mundijalu.

Ni u veznom redu nema nijednog „starca Foča“ kojem je Doha bila labudova pesma. Sergej ima 27 leta, pred njim su makar još dva evropska i jedno svetsko prvenstvo. Isto važi i za Lukića (26), Maksimovića (27), Račića (24), Grujića (26), još jedan ceo ciklus može da izgura i Đuričić (30), dok je Ilić tek počeo svoj reprezentativni staž (21).

Kostić (30) je tek stigao u Juventus, njegova zvezda tek dostiže zenit, Živković (26) i Radonjić (26) takođe imaju još dug put pred sobom u državnom timu. Mladenović (31) je nešto stariji, ali ima Piksi i tu alternative u liku Ristića i još mlađeg Terzića. Samo da se ustale u klubovima.

I na koncu, napad je tu za duge staze. Mitrovića (28) čekaju godine u kojima će još podizati rekord po broju golova, valjda će neke postići i 2024. na prvenstvu Evrope. Vlahović (22) je upisao prvenac na velikom takmičenju, Jović (24) će takođe još dugo braniti boje Srbije.

Sve kada se sabere, Piksija ne mora da boli glava sa kim će sutra u napad na EP. Sve na koje je do sada računao, biće tu i u martu. Ako ih pozove. Ali, nekih novih lica koja čvrstom rukom udaraju na vratsa državnog tima baš i nema.



tagovi

Strahinja PavlovićAndrija ŽivkovićFilip KostićDušan VlahovićAleksandar MitrovićDušan TadićKatar2022Dragan Stojković PiksiVanja Milinković Savićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara