Aleksandar Mitrović i Erling Haland
Aleksandar Mitrović i Erling Haland

Srbija - Norveška: Sudar gol-mašina

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.06.22. | 09:31

Dve fantastične "devetke" večeras (20.45) na terenu Marakane

Svi će pogledi večeras biti upereni u dve devetke. Jedna crvena, jedna bela, na dve strane terena. Na jednoj strani Aleksandar Mitrović, najveći golgeter koji je nosio dres našeg državnog tima, na drugoj Erling Haland, koji će vrlo verovatno postati za koju godinu rekorder selekcije Norveške.

Reprezentacija Srbije dočekuje Norvešku na Marakani (20.45), u okviru prvog kola Lige nacija, sa neskrivenom ambicijom da pobedi i od starta sedne na prvo mesto grupe. Konačni cilj je da se na prvoj poziciji ostane do kraja i izbori se plasman u najkvalitetniju klasu takmičenja.

Izabrane vesti

A, kada se jure pobede, kada se očekuju golovi, zna se na koga se misli, na – Mitrogola. Na čoveka kojem je zanimanje zapisano u nadimku: da postiže golove. Da teroriše odbrane. Da izluđuje golmane. I kada uđe s klupe, što je retka situacija, ali bila je iznuđena njegovom povredom pred meč u Lisabonu, Mitrović nađe dovoljno vremena da se upiše u strelce. Da donese pobedu (2:1). I kartu za Mundijal.

Možda kada se sve stavi na talon deluje da je Erling Haland skuplji, talentovaniji, ima veći potencijal od srpskog golgetera. Igrao je i igraće u većem klubu, iz Dortmunda je prešao u Mančester siti. Sretaće se oni i od jeseni, na terenima Premijer lige. Ipak, nema Norvežanin iza sebe isto tako jak sastav kao Mitrović. Zato će srpska „devetka“ igrati na Mundijalu, Norveška neće. Nema ni nekog njegovog Dušana Tadića, koji ga redovno, bez sujete, „kljuka“ loptama za golove.

Konačan zbir mundijalskih kvalifikacija kaže da je Mitrović završio trku na deobi trećeg mesta liste strelaca sa osam golova, koliko je dao i Eran Zahavi iz Izraela. Norveška prva perla, Haland, ostao je na pet golova.

Mitroviću Liga nacija dolazi kao kraj impresivne, možda i najbolje sezone u karijeri. Blistao je u dresu reprezentacije, postigao jedan od najvrednijih golova za Orlove u poslednjih 20 (ako ne i više) godina, dok je u Fulamu bio – ubica. Na 44 utakmice u Čempionšipu postigao je 43 gola. Oborio rekord lige. Uzeo klub za ručicu i uveo ga u Premijer ligu.

Kada se sabere sve, baš sve što je Mitrogol odigrao ove sezone, za klub, reprezentaciju, na svim frontovima, dobije se skor od 53 utakmice i 46 golova! Što bi se reklo, sve što je dodirnuo, srpski golgeter je pretvorio u zlato. Ostala je još jagoda da se stavi na šlag, a biće u vidu novih pogodaka u narende četiri utakmice, protiv Norveške, Švedske i dvaput Slovenije.

Erling Haland je ove sezone više nego ikada imao probleme sa povredama, koje su ga ukočile da njegov bilans u Dortmundu i Norveškoj ne bude ubedljiviji. A, daleko od toga da je skroman. Momak koji je rođen u Lidsu je odigrao 33 utakmice i postigao – 34 gola! Njegov učinak samo u dresu reprezentacije, od debija do danas je 15 golova na 17 mečeva. Ima samo 21 godinu, što znači da rekord državnog tima od 33 pogotka, koji drži Jergen Juve još od pre Drugog svetskog rata, izvesno pada, samo je pitanje koliko će još da potraje.

Zanimljivo je da se u prethodnom sudaru u Oslu, kada je Srbija pobedila 2:1, u strelce nisu upisali ni Mitrović ni Haland. Večeras je šansa za srpsku „devetku“ da na listu reprezentacija kojima je tresao mreže dopiše Norvešku.

LIGA NACIJA B – 1. KOLO

Grupa 4

20.45 (2.15) Srbija (3.35) Norveška (3.50)

20.45 (3.60) Slovenija (3.05) Švedska (2.25)



tagovi

Aleksandar MitrovićErling Halandfudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara