Foto: Starsport
Foto: Starsport

Srbin koji je pobedio Ludogorec sa vrtićem: Deki, ne razmišljaj o bunkeru, šutirajte kad god možete

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.09.21. | 16:33

Strateg Slavije iz Sofije otkrio prednosti i mane narednog rivala Crvene zvezde

Utakmicom protiv Ludogoreca zakazanom za četvrtak od 21 čas Crvena zvezda će nastaviti internacionalni put kroz grupnu fazu Lige Evrope, a gostovanje u Razgradu prilika je da šampion Srbije uspostavi kontinuitet dobrih rezultata i upiše nove bodove nakon uspeha na jesenjoj premijeri protiv Brage (2:1). Susret sa prvakom Bugarske međutim daleko je od rutinske prepreke za četu Dejana Stankovića, a o narednom rivalu crveno-belih za Mozzart Sport je govorio Zlatomir Zagorčić, šef stručnog štaba Slavije iz Sofije.

Izabrane vesti

"Ludogorec je odlična ekipa, dominiraju Bugarskom poslednjih deset godina, a dobri su i u Evropi gde su se u pomenutom periodu mnogo puta plasirali u grupnu fazu evropskih takmičenja. Kao i svaki tim imaju mane, ali se one ne vide u Bugarskoj. Tek na evropskom nivou su primetne eventualne slabe tačke, a ključ do uspeha protiv njih je disciplina. Zvezda može do pobede ukoliko se bude držala svoje filozofije, ako nametne željeni stil i tempo igre. Najvažnije je da izađu bez straha i da pruže sve od sebe", istakao je Zagorčić u razgovoru za Mozzart Sport.

Strateg Slavije iz Sofije uspeo je pre dve nedelje da savlada narednog rivala crveno-belih i da ispiše istoriju sa najmlađim timom koji je naneo poraz šampionu Bugarske.

"Mi smo uspeli da im pomrsimo račune na našem terenu, nešto defanzivnijom igrom. Protiv Ludogoreca ne možete da očekujete mnogo šansi, mi smo pet puta zapretili, ali jedna lopta u mreži bila je dovoljna. Istini za volju, nisu ni oni imali više udaraca, kao što sam rekao ključ je u disciplini. Ludogorec ne prašta greške, te što ih manje bude veća je verovatnoća za uspeh. Neophodno je da Zvezda bude agresivna, da vrši pritisak na rivala, da se igrači ne libe da okušaju udarac, da šutiraju kad god su u prilici, i sa distance. Bunker protiv ovakvog tima ne dolazi u obzir, treba ih napasti iz srednje zone i čekati priliku iz brze tranzicije".

(2.50) Ludogorec (3.20) Crvena zvezda (3.15)

Na premijeri u grupnoj fazi protiv Midtjilanda predstavnik Bugarske je upisao remi, ali i ostao bez dvojice važnih igrača Antona Nedjalkova i Kirila Despodova koji su povređeni u tom susretu i od tada nisu upisali ni minut. Pomenuti dvojac neizvesan je i za utakmicu sa Crvenom zvezdom, dok su od ranije povređeni Brazilci Vanderson i Kauli.

"Kapiten Nedjalkov i ofanzivac Despotov su odlični igrači, trenirao sam ih u Liteksu i u potpunosti imam predstavu o njihovom kvalitetu. Ukoliko izostanu biće to hendikep za bugarski tim, radi se o igračima koji prave razliku. Brzina Despotova je veoma značajna, važan je adut u ofanzivi, zan da postigne pogodak, da asistira... Nezgodan je igrač u napadu i kada su dominatni on je taj koji zadaje najviše problema protivničkoj odbrani. Među njima je najjača karika".

Uprkos izostancima u redovima Valdasa Dambrauskasa, Zagorčić upozorava da Zvezda ne sme da potceni rivala.

"Eventualni kadrovski problemi rivala ne smeju da budu povod Zvezdi da se opusti jer Ludogorec ima tri tima. Ima dve potpuno ujednačene postave i treću koja bi takođe mogla da parira u prvenstvu. Uz nekoliko bugarskih reprezentativaca tu su i odlični stranci, zaista pozamašan broj kvalitetnih igrača. Imaju značajan fond igrača i sve ih rotiraju tako da će ekipa sveža dočekati utakmicu. Takođe, imaju i odlične uslove za rad, za pripremu i oporavak, takoreći na zapadnom nivou. Prema tome, gust raspored neće imati uticaja na njih".

Dodatni pritisak za Bugare predstavljaće činjenica da su se iz Danske vratili samo sa bodom, te da bi u slučaju da ne uvećaju saldo u četvrtak već mogli da počnu da razmišljaju o trećem mestu kao opciji i proleću u Ligi konferencija.

"Poraz bi mnogo uticao na njihov položaj u grupi, sveo bi praktično šanse da se plasiraju u narednu fazu na minimum, ali radi se o klubu sa velikim iskustvom, sa pregršt stranaca i pritisak ih neće poremetiti. Izaći će na teren puni samopouzdanja, a sa istim stavom i ciljem bi trebalo i Zvezda da uđe u susret".

Šampion Srbije je na put u Razgrad krenuo bez važnih igrača Milana Borjana, Aleksandra Dragovića, Miloša Degeneka i Aleksandra Kataija, a Zagorčić posebno žali što na delu neće videti Zvezdinu desetku, igrača u čijem je fudbalskom sazrevanju imao udela, kao i kod Mirka Ivanića, Milana Pavkova i Radovana Pankova.

"Voleo bih da moji igrači budu junaci crveno-belih. Idealan scenario bi bio da Katai i Ivanić donesu pobedu, ali kad Sale nije u konkurenciji neka Mića da dva gola. Čujem se sa Ivanićem za praznike, čestitamo jedan drugom porukama, dok sa Kataijem uglavnom utiske razmenim kad se sretnemo u Novom Sadu. Drago mi je kad vidim da igrači sa kojima sam sarađivao igraju odlično i beleže dobre rezultate", rekao je nekadašnji strateg Vojvodine, Donjeg Srema i Liteksa.


ZVEZDA ME NIJE KONTAKTIRALA

Činjenica da je strateg jedinog tima koji je uz Malme savladao Ludogorec ove sezone nije bila povod da Zagorčića kontaktiraju iz Ljutice Bogdana za eventualne informacije o narednom rivalu.

"Nije me kontaktirao niko iz Beograda, ali Zvezda je ozbiljan, veliki klub. siguran sam da je obavila odličan skauting i da se savršeno upoznala sa kvalitetima i manama Ludogoreca", otkrio je trener Slavije.

NAPAŠĆEMO I PRVO MESTO

Slavija u šampionatu Bugarske trenutno zauzima treće mesto uz učinak od pet pobeda i po dva remija i poraza, te je samo bod iza Ludogoreca koji ima i dve utakmice manje. Odličan start povod je za optimizam u Sofiji, a Zagorčić ne krije veru u novi izlazak na međunarodnu scenu.

"Napravili smo dobru ekipu. Imali smo problema sa povredama, ali sada su pehovi iza nas i nadamm se da ćemo u još boljem tempu nastaviti sezonu. Cilj nam je da ostanemo među šest najboljih, ali maštamo i o većem uspehu. Tu sam tri sezone od kojih smo u dve igrali Evropu, nadam se da će nam ova godina doneti novi izlazak na međunarodnu scenu. Ukoliko rasplet bude povoljan, nećemo se libiti ni da napadnemo prvo mesto", rekao je 50-godišnji strateg iz Novog Sada.



tagovi

LudogorecZlatomir ZagorčićMirko IvanićAleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara