Ivan Rogač, Miljan Vukadinović, Bojan Mlađović, Momčilo Mrkaić i Jovan Ilić (©Starsport, MN Press)
Ivan Rogač, Miljan Vukadinović, Bojan Mlađović, Momčilo Mrkaić i Jovan Ilić (©Starsport, MN Press)

Srpsko čudo iz Kazahstana – Evropa priča o "Tobolićima"

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.08.23. | 16:20

Bojan Mlađović, jedan od brojnih naših internacionalaca iz redova kluba iz Kostanaja, za Mozzart Sport govori o senzacionalnoj eliminaciji Bazela u kvalifikacijama za Ligu konferencije

Početak ovosezonskih kvalifikacija za Uefina takmičenja obeležilo je nekoliko senzacionalnih rezultata. Najveći podvig rezervisan je za KI Klaksvik, prvi klub sa Farskih Ostrva koji je obezbedio plasman u grupnu fazu, o čemu je bilo dosta reči proteklih dana, ali jednako veliku pažnju izazvala je ukupna pobeda kazahstanskog Tobola nad Bazelom (4:3) u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Ne toliko zbog plasmana kluba iz Kostanaja u treću rundu, jer nalazio se tamo i u prethodne dve godine, koliko zbog činjenice da su eliminisali prošlosezonskog polufinalistu ovog takmičenja, što je svakako najveći evropski skalp u istoriji kluba.

Izabrane vesti

A u našoj javnosti iz još jednog razloga – Tobol predstavlja pravu srpsku koloniju, jer u timu koji sa klupe predvodi Milić Ćurčić, nastupaju Bojan Mlađović, Ivan Rogač, Miljan Vukadinović, Momčilo Mrkaić i Jovan Ilić, a, uz sve to, na golu je ruski internacionalac Ivan Konovalov, koji je nekoliko godina proveo u našoj zemlji - u niškom Radničkom, pa OFK Bačkoj.

Dan posle revanša, naš telefonski poziv upućen Bojanu Mlađoviću upravo je zatekao čitavu ovu grupu na proslavi velikog uspeha.

"Evo nas na bazenu, uživamo malo u blagodetima istorijskog podviga i za Tobol, ali i čitav kazahstanski fudbal. Tu smo svi, jedino sudije nismo poveli, ha-ha-ha. Oni su svoj posao odradili profesionalno, 50:50. Na kraju krajeva, i jednima i drugima dosuđen je po jedan penal", podseća Mlađović na činjenicu da je arbitraža u revanšu bila poverena timu iz Srbije, na čelu sa Milošem Milanovićem, ali nam istovremeno stavlja do znanja da je "ekipa" na bazenu u sjajnom raspoloženju i daje dobar štimung za nastavak razgovora.

Tehnički, kazahstanski tim proslavlja poraz od Bazela, budući da su Švajcarci slavili u revanšu sa 2:1, ali je glavni posao odrađen u prvom meču, kada je Tobol trijumfovao u gostima rezultatom 3:1. Da ih nisu tada potcenili?

"Ne bih rekao. Možda donekle, ali ne mislim da je to glavni razlog ovog iznenađenja. Generalno je bio jako čudan dvomeč, ukupno četiri penala suđena u obe utakmice. Oni su dobili dva crvena kartona u prvom meču, što smo mi uspeli maksimalno da iskoristimo i donesemo kući dva gola prednosti. Generalno, koliko god da su kvalitetni, Bazel je izrazito mlada ekipa i tu smo negde pronašli prednost. To se najbolje videlo u revanšu, kada su oni, baš kako smo i pretpostavili, krenuli silovito, poveli sa 2:0, ali tu smo mi pokazali karakter. Uspeli smo da smanjimo do poluvremena i onda značajno bolje odigrali drugi deo, sačuvali taj gol kapitala i priredili radost našim navijačima, koji su bili sjajni. Njih desetak hiljada došlo je na utakmicu da nas podrži", prepričava iskusni defanzivac, nekadašnji fudbaler Metalca, niškog Radničkog, Mladosti GAT...

Bojan Mlađović (©Starsport)Bojan Mlađović (©Starsport)

Tobol je treću sezonu zaredom u trećem kolu kvalifikacija. Pretodno su Žilina i Zrinjski bili nepremostive prepreke, ali onaj ko izbaci Bazel, u najmanju ruku ne bi smeo da se plaši irskog Deri Sitija...

"Upravo je to zamka u koju ne bismo smeli da upadnemo. Svi znamo šta je prva asocijacija na irski fudbal – tvrda, čvrsta igra, mnogo duela, borba za svaku loptu. Očekujem da će obe utakmice proteći u tom tonu i da će biti jako neizvesno, a naravno da bi nas prolaz u plej-of rundu i definitivno upisao u anale kluba koji je dva puta osvajao titulu državnog šampiona. Inače, važno je istaći da smo se plasirali u finale nacionalnog kupa, gde ćemo 4. novembra, baš na kraju sezone i pred istek mog jednogodišnjeg ugovora, igrati protiv Ordabasija. U prvenstvu trenutno imamo dve utakmice manje u odnosu na timove iz vrha i priliku da se, ako ih dobijemo, probijemo među prve četiri ekipe na tabeli, tako da sve ide po planu i kako treba", ističe Mlađović.

A kako i ne bi, kada je sve mnogo lakše u okruženju svojih sunarodnika. Konkretno Mlađović, u središtu odbrane igra u tandemu sa Ivanom Rogačem, nekadašnjim defanzivcem Rada, Vojvodine, Inđije, Javora, Metalca...

"Ma to je opšte poznata stvar u fudbalu. Osnova u funkcionisanju štoperskog tandema je dobra komunikacija, a nama dvojici to je bar lako. Generalno se u našoj svlačionici priča srpski jezik, što, verujem, i nije baš uvek prijatno domaćim igračima, ali oni su sve nas sjajno prihvatili. I pomenuti Konovalov odlično priča srpski, a verovali ili ne tu nam je i Ukrajinac Šakov, koji je u nekoliko sezona provedenih u Grčkoj, u PAOK-u i AEK-u, uz naše igrače pokupio dosta srpskih reči i dobro nas razume. Najzad, trener je Milić Ćurčić, koji je nije mnogo radio u Srbiji, ali je osvojio titulu u Belorusiji sa Šahtjorom iz Soligorska. Čak je klub dobio i nadimak po nama – ovde nas zovu Tobolići."

Milić Ćurčić (©Starsport)Milić Ćurčić (©Starsport)

Sve ovo lepo što trenutno Bojan Mlađović proživljava u Kostanaju pravi je melem na ranu, dokaz da u životu posle kiše uvek dođe sunce. Okruglo je godinu dana otkako je u srpskoj fudbalskoj javnosti bio u centru pažnje po zaista nesvakidašnjem maleru – tri skrivljena penala na dve utakmice u razmaku od šest dana. I to ne bilo koje dve utakmice. U dresu Radničkog, bio je tragičar remija sa Partizanom (3:3) u drugom kolu prethodnog šampionata, a onda i u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije protiv Gzire na Malti (2:2).

"Sve je to fudbal. Da je bilo lako – nije. Bio sam maltene proglašen za negativca, najvećeg grešnika, 'junak' brojnih naslova u medijima, pa i na Mozzartu, ha-ha-ha. Sad ću valjda zaslužiti neki afirmativan. Da sad ne podsećam da je od ta tri penala samo jedan bio baš 'moj', da sam na toj utakmici sa Partizanom prethodno dao i vodeći gol... Morao sam nakon toga da napustim Radnički, u novosadskoj Mladosti rezultati su bili loši, ekipa se borila za opstanak, tako da sam stvarno procvetao dolaskom u Kazahstan prošle zime. No, ponavljam, sve je to fudbal i sve je to život", zaključio je u razgovoru za Mozzart Sport Bojan Mlađović.

Ispala je Vojvodina, od narednog četvrtka kreće Partizan, ali imaće Srbija još za koga da navija u kvalifikacijama za najmlađe evropsko klupsko takmičenje...


tagovi

Miljan VukadinovićIvan RogačBojan MlađovićMomčilo MrkaićTobol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara