©Reuters
©Reuters

Šta će Škotima napadač kad imaju Mektominija: Crvena furija modra napustila Glazgov

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.03.23. | 22:50

Vezni fudbaler sa dva pogotka nastavio golgetersku seriju i potpisao pobedu nad Crvenom furijom (2:0)

Ofanzivci Škotske stidljivo su ušli u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, međutim skroman učinak napadača iskoristio je i nadomestio Skot Mektomini koji je posle pobede nad Kiprom, sa dva gola režirao i pobedu protiv Španije (2:0).

Vezista Mančester Junajteda, mahom sa defanzivnom ulogom kako u klubu tako i u nacionalnom timu, posle fenomenalnog učinka na premijeri u ovom ciklusu ponovio je briljantno veče i u susretu sa favoritom Grupe A. Izvanrednu formu Mektomini je potvrdio golom već u sedmom minutu, a senzaciju u Glazgovu overio je udvostručivši prednost u 51. minutu te posle martovskih izazova tim Stiva Klarka uz maksimalan učinak i na čelu grupe dočekuje naredne susrete.

Izabrane vesti

Fudbaler koji je do 2023. godine na 36 utakmica za nacionalni tim postigao samo jedan gol eksplodirao je u prethodna četiri dana i sa četiri pogotka stao rame uz rame sa Kristijanom Ronaldom uz gol manje od trenutno prvog strelca kvalifikacija Rasmusa Hojlunda.

Gosti, koji su u prestonicu Škotske stigli posle pobede nad Norveškom (3:0) i impresivnu statistiku u evropskim kvalifikacijama decenijama unazad, ostali su bez rešenja za inspirisanog vezistu, ali i defanzivni bedem rivala. Prvi put posle 38 utakmica u nizu u kvalifikacijama za kontinentalnu smotru Crvena furija nije uspela da postigne gol, a sjajnu defanzivnu postavku domaćina materijalizovao je večerašnji junak pogocima u ranim fazama oba poluvremena te je Španija tek drugi put u pomenutom periodu pretrpela poraz.

Lider domaćina u 7. minutu je nastavio gde je stao protiv Kiprana i na povratnu loptu Endija Robertsona sa 11 metara neodbranjivo uputio iza leđa Kepe. Uspeli su Škoti tako da naplate lošu reakciju Pedra Pora i proklizavanje na boku posle kojeg su asovi Liverpula i Junajteda sjajnom saradnjom režirali kaznu.

Rano vođstvo predstavljalo je idealan scenario za Škote koji su potom strpljivo vrebali narednu neopreznost gostiju fokusirani pšre svega na organizovanu odbranu. Tražili su ostrvljani prostor i trenutak pada koncentracije Španije do kojeg je došlo u 51. minutu, a poklon Kiranu Tirniju uručio je Dani Karvahal. As Reala koji je na početku drugog poluvremena dobio priliku umesto krivca za prvi gol, izgubio je loptu na sredini terena i dao priliku Tirniju da demonstrira brzinu. Fudbaler Arsenala poveo je kontru po levom boku, poslao oštar pas u srce peterca, a odbijena lopta posle interveencije Davida Garsije stiglaje do Mektominija koj ise potrudio da novim pogotkom dodatno pokvari reprezentativni debi iskusnom defanzivcu Osasune.

Pobeda Škotske, uz današnji remi Gruzije i Norveške (1:1) donela je potpuno neočekivani poredak u Grupi A posle prva dva kola te tim Stiva Klarka kraj marta dočekuje na prvom mestu sa šest bodova, dok se iza Španije koja kaska tri boda nalaze Gruzija i Norveška sa po bodom. Kipar, uz samo jednu odigrnanu utakmicu, bez osvojenog boda nalazi se na dnu tabele.

Naredni izazov Škote očekuje u junu kada gostuju Norveškoj i dočekuju Gruziju, dok Španiju u istom terminu očekuje plej-of Lige nacija protiv Italije.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Utorak

Grupa A

Gruzija - Norveška 1:1 (0:1)

/Mikuatadze 61 - Serlot 15/

Škotska - Španija 2:0 (1:0)

/Mektomini 7, 51/



tagovi

kvalifikacije za Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija ŠkotskeFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara