Šta je Dalić video od Orlova: Sjajno su parirali Brazilu, a onda nervoza i borba protiv samog sebe…

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.12.22. | 13:39

“Nakon prvog gola, Srbija više nije mogla da prati taj ritam”, dodaje selektor Hrvatske

Pre četiri godine finale, u Kataru za sada mesto među osam najboljih. I mada je naredni protivnik Brazil, po mnogima prvi favorit za svetsku titulu, Hrvati neće na teren istrčati sa belom zastavom, iako selektor Zlatko Dalić ovaj meč poredi sa onim koji su Vatreni 2018. igrali u finalu sa Francuskom i izgubili.

Izabrane vesti

"Ovo će biti najzahtevnija utakmica za nas, kao finale u Moskvi. Izazov veliki. Ovo je zaista utakmica na nivou finala, ali rano nam je došla. To je tako... Bolje bi bilo da se sastajemo u finalu, ali nemamo mi mnogo toga da izgubimo”, iskreno je počeo Dalić na konferenciji za novinare pred prvi meč četvrtfinala Svetskog prvenstva u Kataru.

Naravno, o Brazilu zna manje više sve. Svi uostalom i uživaju u mečevima Selesaa u Dohi. Ali otkrio je Dalić i šta je to mogao da nauči iz sudara Srbije sa Brazilom na startu Mundijala. Na to pitanje Mozzart Sporta naširoko…

Gledali smo tu utakmicu i onda smo ponovo gledali snimak. Srbija je sjajno paririala sat vremena. Dobro je bila postavljena i borila se, ali su onda upali u zamku gde su počeli da budu nervozni. Ušli su u nervozu kad su došle neke situacije koje Srbiji nisu išle u korist. Dok Brazil nije dao gol, situacija je bila ravnopravna. Nakon prvog gola, Srbija nije više mogla da prati taj ritam i tu je pala. A to je baš ono što mi ne smemo da napravimo i što ne sme da nam se desi. Ne smemo da dozvolimo nervozu i borbu protiv samog sebe”.

Šta to znači?

Moramo da budemo disciplinovani i svaki put da se vratimo u našu formaciju i naš blok. Moramo da čekamo i da bolje čuvamo loptu kad se otvaramo. Baš smo gledali način na koji se Srbija organizovala i to je izgledalo dobro dok nije primila gol”.

Dakle, nije Brazil s pravom kod mnogih viđen kao tim koji je najviše pokazao?

Čeka možda i najveća utakmica na turniru. Prema prikazanoj igri s pravom ih svrstavaju među favorite. Mi smo napravili veliku stvar plasmanom u četvrtfinale, ali želimo više. Moramo da damo maksimum, da budemo pravi i onda imamo šansu. Ne zadovoljavamo se dolaskom među osam najboljih. Imamo snagu, verujemo u sebe i tako ćemo se postaviti na terenu", odgovara Luka Modrić, kapiten Hrvatske, koga je i Vinisijus Žunior, saigrač iz Reala, silno nahvalio pred početak utakmice.

Lepo je čuti kada Vini tako priča o meni. On je odličan dečko, imamo super odnos. Igra u neverovatnoj formi, puno je napredovao otkako je došao u Real i to pokazuje. Težak je zadatak zaustaviti ga. Možda mogu saigračima da pomognem nekim detaljom i savetom. Ovde smo da se svako bori za svoju zemlju".

Luka Modrić (©AFP)Luka Modrić (©AFP)

Neće Vinisijus biti ni jedini igrač koga Modrić dobro poznaje. Sa nekolicinom Brazilaca je delio svlačionicu.

"Veselim se tome. Neki bivši, neki sadašnji saigrači. Prijatelji ćemo biti i nakon utakmice. Na terenu dajem maksimum da odemo korak dalje".

Od toga Hrvati ne odustaju. Borna Sosa je spreman i konkurisaće za tim. Pa opet, preko puta je Brazil, potenciralo se više puta?

Rekao sam da su najbolji na ovom SP-u. Brzi, energični. Raznovrsniji od svih. Opasni su sa svih strana. Moramo da budemo jako oprezni, oni koriste sve šablone. Ako im damo prostor, ako se raširimo, imaćemo problem. Rade i visoki presing ako izgube loptu. Ako je ne osvoje, ulaze u problem. I to želimo da iskoristimo. Da ne ispadamo iz bloka, da pomažemo jedni drugima i ne damo im previše prostora", ponavlja se Dalić.

Pokušava ipak da izmoli javnost da ne poredi ovu generaciju Hrvatske sa onom koja je u Rusiji igrala finale.

"Ovo je nova reprezentacija. Čak 18 je novih igrača i ne može da se poredi. Ona prethodna je deset godina igrala zajedno, imala uspone i padove i kulminacija je bila u Rusiji. Ovo je nova generacija, treba vremena i već ovo je sjajno što su napravili”.

A, šta kaže o ovoj novoj generaciji Brazilaca koji vole i da zaplešu kada pogode?

Ne bih volio da moji igrači tako slave, ali to je tradicija u Brazilu. I lepo izgleda".

Neizbežna su bila poređenja i sa utakmicom sa Argentinom na prethodnom Svetskom prvenstvu. Ne zbog kvaliteta ekipa – jer Brazil je svakako kvalitetniji rival – ali Argentina je imala Lionela Mesija, a Selesao Nejmara?

Možda slične utkamice, ali ta je bila u grupnoj fazi i nije odlučivala. Treba svakako da suzimo prostor Nejmaru, kao što smo Mesiju, ali on sada ima bolju saradnju i pomoć saigrača za razliku od Mesija".

Na kraju, bitan je tim, a iako je Hrvatska zemlja sa svega 4.000.000 stanovnika uporno uspeva da izrodi kvalitetan sastav. Kako?

Talentovana smo nacija. Izbacujemo talente. Imali smo velike igrača i Hrvatska je po tome prepoznatljiva. Nemam neko posebno objašnjenje. Volimo sport, izbacujemo talente. Dobro se radi u školama fudbala…"

Modrić inače nikada nije pobedio na utakmici sa Brazilom, a možda će mu ovo biti i poslednja šansa, jer svi smatraju da mu je Katar i – poslednji Mundijal? Spekulišu neki čak i poslednje veliko takmičenje?

Da, igrali smo nekoliko puta, nemam pobedu nad Brazilom, ali može da se promeni sutra. Činjenica je da imaju najbolje svetske igrače na svojim pozicijama, moraćemo da budemo agresivni, trkački na pravom nivou, da im ne dozvolimo da se razmašu… A to za poslednje takmičenje? Biće vremena za razmišljanje. Nažalost, nemam taktiku za podmlađivanje kao što sam imao za rast”, smeje se Luka.


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeFudbalska reprezentacija BrazilaKatar2022Zlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara